söndag 5 december 2021

Shinypodden S11E05, The Wheel of Time: Blood Calls Blood


Femte avsnittet från The Wheel of Time Blood calls blood, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.

14 kommentarer:

 1. Ett betydligt bättre avsnitt än det förra. Mindre OP magi. Inte för att jag längre tycker det är spännande med magin, det måste de jobba upp igen för att jag ska återfå någon sorts spänning.

  "Joddlingen" ni pratar om i början av avsnittet var det första jag fastnade för. Det lät ju inte som joddling utan som Lena Willemarks kaukning. Jättesnyggt! Men inte fantasy för mig. Mer svensk senmedeltid. Men för mig var kaukningen endast music track. Jag fattade inte alls att någon av dem sjöng. Man kan inte se ut som någon av dem gjorde när man kaukar. Vet ni vem som spelat in kaukningen?

  Om ni är bekymrade över eventuella betyg på Rotten Tomatoes, kan ni ju alltid jämföra med Seth Rogens och Sara Silvermans rasistiska magplask Santa Inc som när jag kollade hade 3% (:D)

  Jag undrar om det stämmer med böckerna att männen/väktarna verkligen är så emotionellt och psykologiskt svaga i förhållande till "sina" kvinnliga aes sedai ledare? Var författaren så tidigt ute med sådan kulturmarxistisk feminism att männen måste avsnoppas i en så hög grad? Det är ju trevligt att männen får vara mänskliga och svagare på vissa områden, men det verkar så extremt i serien.

  Lite kul med det bildade trollet som ser mer ut som en myskoxe än ett sagobokstroll. Han är som en comic relief side kick. Det både funkar och blir löjligt, så det får väl passera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo helt korrekt, vi har blivit varse från lyssnare att det inte handlar om joddling utan lockrop som enligt wikipedia har massa dialektala namn där termen kulning som härrör från Dalarna under de senaste decennierna blivit den mest kända beteckningen. Andra dialektala begrepp är; kôlning, kauking, kaukning, hojning, kujning.

   Rotten Tomatoes. Jag hade endast varit på sin höjd vagt nyfiken på den scoren om det inte vore för det faktum att Amazon inte lär betala för alla säsonger om showen inte slå igenom. Så id etta fall är den allmänna perceptionen viktig.

   Angående din oro om warders i denna värld. Det stämmer att Robert Jordan var tidigt ute med att vända på perspektiven mellan könen. Men just det som detta avsnitt behandlade var "the bond" mellan Aes Sedai och Warder. I bokseriens världsbygge är det en magisk bond. De båda känner av varandra genom "the bond" som känslor, onykterhet, "nugenhet" etc. De känner till och med av var den andre befinner sig rent geografiskt. Om de är nära varandra kan de hitta varandra utan problem. Om de är långt från varandra känner de det och i vilken riktning den andre befinner sig samt om de lever, är skadade, mår bra etc.

   När den ena dör lider den andre så illa att det i the warders fall kan leda till Stepins öde. Aes Sedaierna har dock sötman från the One Power vilket gör att de inte hamnar i det ödet. Det finns fall med kvinnliga warders också.

   Loial är något av en lättnad mot vissa figurers tyngd under deras allvar, men Loial är aldrig en pajas. Han är en bokälskande, fundersam "gentle giant".

   Radera
  2. Där ser man! Ja, jag är i alla fall betänksam till det hittills framträdande temat med kastrerade män. Men då kanske det passar bokens drama och andemening. Var det kanske inte ett fräckare grepp på 90-talet än idag? Politiskt fungerar det som mainstream-narrativ idag, och det är ju bra för seriens chanser att överleva hos kritiker och finansiärer.

   Radera
  3. Att ha mäktiga kvinnor i storyn var nog ganska progressivt på 90-talet, ja. Det bröt mot den mansdominerade värld som Tolkien skapat. George R R Martin själv har sagt att han var mycket influerad av The Wheel of Time då han skrev GoT. Jag ser Wheel of Time som ett steg mellan gammal traditionell fantasy och modern fantasy.

   Men misströsta icke. I WoT bokserien är de allra mäktigaste magikerna män. Det är det ingen som ifrågasätter. Hur showen kommer göra med det återstår att se... Jag hoppas och tror att vi inte ens har kommit i närhet av få se "the most raging of all suns" än så länge... :-)

   Radera
 2. Förresten avskydde jag tortyrscenen. Fick GOT vibbar. Hoppas de håller igen på sånt i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt i podden så innehåller bokserien utstuderat hemska aktiviteter, som kan vara mer vidriga än det värsta i GoT. Men Jordan valde oftast att inte beskriva dessa händelse i detalj. Det återstår att se på vilken nivå showen väljer att lägga sig på. Med tanke på prologen i avsnitt 2 och detta avsnitt tror jag att vi kommer få se mer av detta slag i showen... :-)

   Radera
 3. Det klagas en del på specialeffekterna (CGI vfx) i den här serien. Kan ni ge några exempel på en serie eller film med bra, liknande specialeffekter?

  SvaraRadera
 4. Ett starkt avsnitt, mycket fokus på kopplingen mellan en Aes Sedai och hennes Warder.

  Ett väldigt långt poddavsnitt så jag vet inte vad jag skall kommentera på.
  Men några korta(?) har jag:

  * Egwene ("den obrytbara") och Perrin (som inte riktigt har hittat rätt i serien ännu) i fokus. Bra scener.
  Och man ser Egwene's väv som bränner sönder Perrins rep - så det var inget felhanterat av serien. Ni var bara inte tillräckligt uppmärksamma. :)

  * Min tolkning av Logains reaktion på Mat var att detta enbart var en vanföreställning av en halvknäpp Mat.
  Man ser ju dessutom att Logain sitter ihopsjunken (och ointresserad av allt och alla) i sin bur efter att Rand har "väckt" Mat.

  * Snyggt hanterat av Padan Fain i bakgrunden. Jag såg honom inte förrän i andra titten.

  * Angående Liandrins smekning av Moraine så tolkar jag detta enbart som ett utryck av härskarteknik; försöka förminska Moraine och att hon inte kommer att kunna påverkar Nyneave.
  Inte som en smekning av tillgivenhet/gamla minnen - vilket är tur det, för jag är på Henkes sida att detta inte skulle funka inom serien.


  Sammantaget så nådde avsnittet inte upp i förra avsnittets höjder, men fortfarande väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde att nämna Loial. hans utseende var ett magplask, inte alls nöjd med det.
   Men karaktärsmässigt så träffade det hyfsat nära (vi får se utvecklingen på denna karaktär för att se hur bra det blir).

   Radera
  2. Kul att du gillade avsnittet. Vilka var dina favoritscener??

   Jo, visst ser man vita slingor för the One Power när Egwene bränner repen, därav att jag la in en bild på det i inlägget ovan. Det blev helt fel i podden (även om jag gissade att det fanns sådana slingor trots att jag inte kom ihåg scenen frame för frame i poddningen).

   Nej av alla våra sju huvudpersoner är Perrin den som fått minst utveckling. Rand är väl den som fått näst minst vid detta laget...

   Menar du att Logains galna skratt endast skedde i Mats huvud? Intressant!

   Angående Liandrin hoppas jag på att du har rätt, men... Jag såg någon triviatext eller liknande där det stod att Liandrin och Moiraine hade "a history"... Stålsätter mig mot vad den kommentarer kan betyda.

   Ahh, fyran är bättre i dina ögon! Ja mera action i alla fall...

   Radera
  3. JUst det, Loial.

   Loial ser inte ut i showen som jag såg honom i mitt huvud. Men det har väldigt liten betydelse i långa loppet, han kommer se ut så här i showen och man vänjer sig.

   Däremot är det viktigt att karaktären sätts och där tycker jag att de lyckats bra det lilla vi sett hittills.

   Markus klagade över hur de gjort hans händer, att det är kasst. Och där kan man inte annat än hålla med, men det var inget jag ens tänkte på när jag såg avsnittet! Jag var totalt fokuserad på att få träffa den älskade Loial (!!) och lyssna på hans sjungande röst! Skillnaden på en icke bokläsare och en bokläsare...

   Radera
 5. Padan Fain sightings!

  Time stamps från Amazon Prime-appen:
  9:35
  9:40
  20:27

  SvaraRadera
 6. Minns inte vad du sa Henke men 33 gravar i inledning. Jag har räknat. ;)

  Ett bra tv-avsnitt men den sista begravningsscenen var inte klockren. Blev lite cringe och tankarna gick till Matthew McConaughey som ni är inne på. Just det där bankandet med nävet på bröstet är det nåt som förekommer i boken?

  Intressant diskussion om självmord och hur det (sorgligt) fungerar. Jag tror Henke är inne på nåt som är rätt där. När beslutet är taget så är det som att personerna i närhet (och personen själv) upplever det som att det har blivit bra igen, på samma sätt som med Avicii som Johan är nämner.

  Det fanns en scen där jag blev aningen rörd av men det var några dagar sen jag såg avsnittet så kan inte sätta fingret på vilken det var nu. Troligen var det nåt med Lan och/eller Moiraine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du frågar: "Just det där bankandet med nävet på bröstet är det nåt som förekommer i boken?" Svar: nej, väldigt mycket av S1 finns inte i boken.

   Om du kommer på vilken scen du berördes av hoppas jag att du uppdaterar här, jag blir ju inte annat än lite nyfiken! :-)

   Radera