söndag 19 december 2021

Shinypodden S11E07, The Wheel of Time: The Dark Along the Ways


Sjunde avsnittet från The Wheel of Time The Dark Along the Ways, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.


13 kommentarer:

 1. Till skillnad från någon annan som tyckte att poddsnacket förra veckan sänkte hennes uppskattning av avsnittet, tycker jag tvärt om att alla poddavsnitt har förhöjt upplevelsen av serien. Men såpaavsnittet förra veckan fick mig att tappa intresset för serien, så jag tittar inte på den längre. Däremot kommer jag att fortsätta lyssna på er trevliga podd för den är mer givande för mig än själva serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Podden (eller kanske framför allt ett snack med Henke) sänkte min uppskattning av förra avsnittet, men på ett bra sätt (om det finns :)

   Efter första titten så såg jag mer spektaklet av showen (som såg bra ut), men hann aldrig tänka på detaljerna - och vad vissa förändringar btyder för framtiden.
   Så även om det lät negativt från mig så hade jag troligen nått dit ändå till slut - även utan podden.

   Tråkigt att höra att du slutat titta!
   Du kan väl ge det hela första säsongen iaf? Det är ju bara två avsnitt till. :)

   Radera
  2. Tack för den fina komplimangen! Det värmer i vintermörkret.

   Men usch vad trist att du har givit upp på serien, speciellt med tanke på att avsnitt 7 mer eller mindre universellt anses vara det bästa avsnittet hittills. Och det från både bokläsare och icke-bokläsare.

   Det är kanske lite tidigt att summera hela säsongen än med ett avsnitt kvar men man kan helt klart ha synpunkter på tempo och klippning. De har haft en del motflyt med en skådespelare som hoppat av och pandemi på toppen av det. Men det största problemet tror jag är att de flyttat fokus från Rand och Perrin/Mat till Moiraine och Lan. Avsnitt 5 och 6 som fokuserade på världsbygge om Aes Sedai, Warders, The White Tower och politik (samt en påhittad kärlekshistoria mellan Moiraine och Siuan) kommer med all säkerhet få sin payoff i senare säsonger, men de avsnitten hjälpte oss inte i denna säsong. De har valt bort huvudpersonerna i storyn! De har valt att spela upp vem som är the Dragon Reborn som en twist istället.

   Så hur bra var det att flytta fokus från trion R,P&M till duon M&L? Känns tveksamt om det var till godo, i alla fall inte för säsong 1.

   Hoppas att du får feeling och tar upp serien igen för podden är sannerligen tänkt mer som en "companion" än en "stand alone". :-)

   Radera
 2. God jul!

  Jag tycker också att det här avsnittet var det bästa. Jag hade låga förväntningar efter förra avsnittet och störde mig på flera småsaker i början. Ex hur dem gjorde black wind till mean wind och det drama som de hittade på. Efter att jag såg Rand komma fram till att han var draken smälte jag rätt mycket. Det blir ju väldigt emotionellt när man känner honom så bra som man gör om man läst böckerna.

  Jag tycker Moraines karaktär skiljer sig mest från den i boken men jag tycker att det är lungt för att Rosamund gör ett väldigt bra jobb (speciellt i denna episoden). I boken fick jag verkligen inte intrycket av att hon var på autismspektrumet men i showen känns det väldigt tydligt.

  Nu hoppas man ju lite att Henke blir sjuk så vi får en Arcane review med nästa avsnitt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! :-)

   Och varmt välkommen tillbaka!

   Ja, visst smälte man under hela "reveal" sekvensen där vi fick veta att Rand är The Dragon Reborn. Det visar också hur svältfödd man var på att få följa Rand mera. Jag ser nu tydligt att Rafe flyttat fokus från Rand till Moiraine, men jag vet inte om det var så himla bra egentligen. Rafe spelar det långa spelet, och sätter upp drama för långt senare i tv-serien. Men nya tittare på serien behöver ju känna att säsong 1 "makear sense" så att de vill fortsätta att titta också. Det var sannerligen ett riskabelt trix Rafe gav sig in på...

   Håller helt med om att Moiraines karaktär skiljer sig. Jag har spretat emot under hela säsongen, trots att Johan och Markus har pekat på hennes stil och personlighetstyp. Men nu ser jag konstigheterna också. För hon är ju lite "bananas" i serien jämfört med boken, vilket är så synd då hon är så himla härlig i boken.

   Arcane får vänta tills mellandagarna! :-)

   Radera
 3. Detta avsnitt innehåller ett gäng riktigt bra scener - men också ett gäng sämre scener.
  Vid första titten så tog tyvärr de dåliga scenerna överhanden (antagligen för att jag blev så förvånad över vissa val showen gjort), men vid andra titten så fanns inte denna förvåning och då växte avsnittet som tur var.

  Bra scener är framför allt striden i början + Rands födelse samt alla scener med Lan & Nyneave
  Hela triangeldramat och att Rand och Egwene (eventuellt) blir ihop igen tillhör de sämre scenerna.


  Sedan håller jag med att Aes Sedai-politiken och Aes Sedai/Warder-bondet skulle ha spelats upp i bakgrunden över tid istället för att fokuserats så hårt i avsnitt 5 & 6.
  De gjorde det på bekostnad av karaktärsbyggande, vilket kostar oss nu när (den för oss relativt okände) Rand inser att han har krafter och är Dragon Reborn. Det är svårt att sätta sig in i förändringen då vi knappt vet vad han var från början.

  Sedan lägger showen krokben för sig själv som ni säger med alla tvister.
  Man vågar knappt lita på något som händer längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, showen vinner på multipla omtittar. Det är sedan gammalt.

   Aha, du gillar inte lite YA love drama mellan Rand o Egwene heller? Tyckte den scenen var fin. Den satt de nog in för att plantera drama inför framtiden. Jag tyckte den dröp av foreshadowing...

   Triangeldramat borde dock ha förkastats. Fattar inte hur Sarah N kunde gå med på det... Antar att hon kämpade emot så länge hon kunde.

   Hehe, du sammanfattar mina synpunkter från vårt telefonsamtal bra! Avsnitt 5 o 6 kommer antagligen stå ut som de två stora problemen med S1 när vi kan summera säsongen. Rafe inte bara flyttade fokus från Rand till Moiraine, han gjorde dessutom om hennes personlighet.

   För Rand kommer allt på en gång i showen, som det verkar, både att han kan channel och att han är the Dragon. I bokserien insåg han det första i bok 1 och det andra i slutet av bok 3. Allt ska komprimeras så sablans mycket i showen!

   Twistarna ja, ser på twitter och fb att icke-bokläsare lite här och där uttrycker misstanke att Rand kanske inte är The Dragon Reborn ändå... Galet! Eller? ;-)

   Radera
 4. Med risk för kommentarer som faller väldigt platt eftersom jag varken sett eller läst ville jag ändå lägga min två cent i Johans ringhörna när det kommer till detta med krafter. Jag skulle säga att det är en ganska klassisk fantasytrop att någon med stora krafter, men som är ung och oprövad, måste lära sig att kontrollera dem för att bli (allt som oftast) en Chosen One. Det är en viktig utvecklingsresa för denne Chosen One som innan träningen inte sällan är dumdristig och djärv i överkant. Rå talang kan aldrig slå kontroll och träning i långa loppet.

  Och kanske drar jag allt för stora växlar, men upplever att genren post-Tolkien lagt rätt mycket kraft på att på olika sätt påpeka att det är ganska värdelöst med magiska ting (en ring, exempelvis) jämfört med en tränad kraft som du alltid har med dig.

  Utifrån Henkes beskrivning av magin tänker jag att det ändå är en slags tidsmarkör att Jordan verkar ha ett relativt tydligt särartstänkande när det gäller magiska krafter, dvs att de yttrar sig olika hos män och kvinnor. Också det faktum att männens tycks vara mer av ett tveeggat svärd.

  Även om jag inte läst och tittat har jag försökt att lyssna eftersom Lorne Balfe har gjort ett par höjdar-score men där måste jag hålla med er -- körsången är för jäkla trist :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja om du varken sett eller läst blir det nog svårt att ge sig in i diskussionen. Men jag tycker det är underbart att du deltar i diskussionen ändå. En av poddens mesta lyssnare! <3

   Jag har en annan typ av svårighet med att diskutera frågan. Nämligen att jag vill undgå att spoila allt för mycket av kommande saker. Du skulle bara veta hur svårt det är att stå i podden och försöka bemöta svepande kritik som den vi diskuterade senast.

   Hur shown beskriver Nynaeves kraft och potential är en sak, där håller jag med om, och har själv lyft, att den kommit för snabbt (vilken den inte gjorde i boken).

   Men om vi håller oss till the Dragon Reborn, seriens huvudperson nu...

   Jag håller med om din allmänna åsikt i frågan. Däremot, kan jag informera om att den magi han har gjort än så länge i serien (och i första boken) är basics magi på entry level. Det skedde instinktivt och blev därmed basic.

   Karaktären kommer utvecklas otroligt mycket hur kraftfull han blir inom magin. Mycket av bokserien behandlar hur han lär sig nya saker! Han kommer lära sig på fler olika sätt, men jag kan inte exemplifiera pga spoiler.

   Han kommer också begå allt från små till monumentalt stora misstag på vägen just för att han inte är redo, inte färdig med allt han behöver lära sig. Jordans bokserie må vara gammal men den är ändå 14 böcker lång och the Dragons resa har sannerligen bara inletts här i bok 1.

   Bokseriens kärna är att balans vinner över ensidighet. Detta måste huvudpersonen lära sig genom blod, svett och tårar...

   Däremot tycker jag att Moiraines och Siuans plan att låta the Dragon möta the Dark One redan nu är helt bisarr, pga att han inte är redo. Detta är en av de "dumb it down" jag tycker showen gjort sig skyldig till...

   Radera
 5. Randvillkoren uppfyllda! Säsongens bästa tv-avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, japp nu blev randvillkoren uppfyllda och ekvationen fick sin fina lösning. :-D

   Helt klart, årets bästa tv-avsnitt! Decenniets?! :)

   Jag ser fram emot kommande säsonger... Att få se mer "dance the spears". Att få se små grupper av "Maidens of the spear" fajtas mot "Shadowspawn".

   Jag vill se Rand börja utforska sina krafter, träna sig och bli starkare och starkare... och samtidigt ställas inför mer och mer komplexa, ofta moraliska problem. Han behöver vara lika bra som general, psykolog, diplomat och filosof som magiker. Damn, den här världen är så bisarrt stor... Hur ska showen kunna få med allt???

   Radera
 6. Hej! Sent omsider... Jag insåg att jag ju känner någon som med STOR sannolikhet har skrivit om WoT, eller så klart poddat om det, så när jag väl hittade hit och insåg att du tagit dig an hela säsong 1 i Shinypodden tillsammans med Markus och Johan (kul!) satte jag direkt igång att lyssna. Jag har sett klart hela säsongen, och hann med att börja lyssna på ert första avsnitt i går kväll. Bra dynamik för podden att det finns en äkta boknörd (like myself), en som inte läst dem alls och så Johan mittmellan som åtminstone gett böckerna en chans. Ska bli kul att lyssna vidare på era analyser och tankar. Själv diskuterar jag serien med mina syskon som också är WoT-fans, samt en nära vän som började läsa bokserien ungefär samtidigt som jag (omkring år 1999). Ganska skönt också att kunna prata fritt utan att behöva tänka på att spoila :)

  Med det sagt, jag återkommer i kommentarsfälten när jag lyssnat mer på er podd. Är nyfiken på vad du tycker om ett par saker som tydligt avviker från böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och varmt välkommen åter igen. Long time no see, girl.

   Ja, herregud vilken berg-och-dalbana detta varit. Ska bli jättekul att få höra dina tankar och åsikter om avsnitten och inte minst alla ändringar...

   Sista podd-avsnittet kommer mot slutet av veckan, ska försöka hinna få ut det före 2022 i alla fall! :-D

   Radera