söndag 18 augusti 2019

Blow Out (1981)


Blow out är en thriller i samma stil som klassiska konspirationsteorithrillers från sjuttiotalet. Tänk er filmer som The parallax view, The Conversation, Three days of Condor och Marathon man. Här spelar John Travolta en ljudtekniker i filmbranschen som råkar fånga en dödlig bilolycka på sin inspelning. Nancy Allen, som också var med i förra De Palma-filmen, spelar den unga kvinnan som hade något med olyckan att göra. Ytterligare en återkommande skådis från Dressed to kill, Dennis Franz spelar den sliskige lurendrejaren.

Filmen är en thriller och som sådan fungerar den hyfsat bra. Tyvärr är den lite tråkig, inte speciellt spännande och helt snustorr i meningen dödsallvarlig. Stämningen är kanske lämplig för genren, men då filmen inte är speciellt bra så hade jag gärna sett att något annat bjudits på som jag kunde intressera mig för.

Det bästa med filmen är den sista akten då skurken kommer med i spelet mer. Intensiteten gick upp, Travoltas svettiga Jack blev mer stressad och Nancy Allens Sally skrek det perfekta skriket. Sista scenen i filmen var riktigt mörk och den hängde kvar ett bra tag i mitt huvud. Damn det var ett mörkt slut! Men vägen fram till slutet är också en stor del av filmen och i detta fall lyckades slutet inte rädda upp hela filmen. Tror jag.

Betyg: 2/5   

2 kommentarer:

 1. Tycker den har något, och är klart bättre än dess "original" Blowup (1966), även om de skiljer sig åt en del.

  Travolta är bra här (det var denna Tarantino gillade honom i lite extra när han bestämde sig för att ge honom rollen i Pulp Fiction). Trevlig stämning, lite långsam kanske och inte alltid på fullaste allvar vilket sänker spänningsmomentet en del.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2012/01/blow-out.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant trivia där om Tarantino och Travolta. Tack.

   Nja, helt ok stämning av och till men jag fann den allt för lite spännande för att funka i den genre den är från.

   Radera