tisdag 27 augusti 2019

52 Directors: Brian De Palma


Brian De Palma är en amerikansk regissör som anses som en av de ledande figurerna inom New Hollywood. Han sysslar ofta med thrillers som har en stor mängd sex och våld. Han är också en baddare på att härma stilen hos klassiska regissörer, speciellt noterbart Alfred Hitchcock.

De Palma är ansvarig för en av min ungdoms starkaste filmminnen då jag allt för tidigt såg Scarface och blev lite chockad av våldet i den filmen. Oh my, the memories....Without further ado...Brian De Palma topp 5

5. Dressed to kill (1980)


Härlig mysteriethriller i Hitchcocks anda. Michael Caine är brittisk.
Now you don't have to be a detective to figure it out, do you?4. Body double (1984)


Härlig mysteriethriller i Hitchcocks anda. Melanie Griffith höjer stämningen när hon till slut kommer med i handlingen. Relax!
I like to watch.3. Scarface (1983)


Rysligt epos om en knarkares uppgång och fall. Blodigt och nostalgiskt fast jag gillar egentligen tycker att stora delar av filmen är svag...
Say hello to my little friend!2. Mission: Impossible (1996)


Ganska rörigt mission men Tompa Cruise är en av den gamla skolans superstjärnor. Bra inledningen på en mycket stabil franchise!
Your mission, should you choose to accept it...1. The Untouchables (1987)


En favorit från det glada åttiotalet. Jag hoppas innerligt att denna fortfarande håller men jag har inte sett den på år och dagar. Det är den med den arga Robert De Niro vid middagsbjudningen.
Mr. Ness, everybody knows where the booze is. The problem isn't finding it, the problem is who wants to cross Capone.

Jag har bara sett åtta av De Palmas 30 filmer:

 1. Sisters (1972)
 2. Dressed to kill (1980)
 3. Blow out (1981)
 4. Scarface (1983)
 5. Body double (1984)
 6. The untouchables (1987)
 7. The bonfire of the vanities (1990)
 8. Mission: impossible (1996)Hoppa nu över och kolla in vilka filmer Mr Christian har valt från Mr. De Palma.

12 kommentarer:

 1. Gillar alla fem på din lista. Trots det har jag bara två av dem på min topp fem eftersom De Palma i mitt tycke gjort flera klart bra filmer. Vid sidan av hans topp tre (hos mig) finns en fem-sex filmer som slogs om de två sista platserna.

  Han har inte lyckats behålla samma nivå som han en gång hade. Bäst före-datumet på honom har passerat för länge sen, men det betyder inte att man inte kan uppskatta hans filmer och stil.

  Själv har jag sett 19 filmer i dagsläget och flera av dem har setts om både en och två gånger. I min bok given bland 52 Directors :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt klart något svalare för honom än vad du är. Men jag tyckte att han är intressant som regissör och därmed var hans plats på 52 Directors klirrad. :-)

   Radera
 2. Jag har kvar att se Body Double, vilket jag ser fram emot.

  Alla i din topp tre sticker ut med enstaka ikoniska scener, vilket jag tycker är en styrka hos De Palma. Det är också lustigt att han lyckades med övergången från lite grisiga och snuskiga thrillers på 70/80-tal till bredare blockbusters på 80/90-tal men sedan havererade totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag ser fram emot att höra vad du tycker om Body double. Har du sett Blow out nu då?

   Ja topp tre sticker ut i minnet tydligt. Det är mer än man kan säga om en massa filmer man såg för så länge sedan. :)

   Radera
  2. Ingen Blow Out heller, men den känns inte lika viktig när den inte nådde topp fem.

   Själv skulle jag förresten ha med Phantom of the Paradise någonstans i toppen. Antagligen över Scarface och kanske Dressed to Kill.

   Radera
  3. Phantom of the Paradise! Tack för tipset. Om inget annat så har den ett häftigt namn i alla fall. :-)

   Radera
 3. Du vet vad jag tycker om De Palma. Har trots detta sett 14 av hans filmer kan bero på att han oftast lockar med bra historier och skådisar men allt som oftast havererar det. I mina ögon har han av de filmer jag sett gjort en bra film Carlitos way och två godkända Carrie, M:I och till viss mån De Omutbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är en enigmatisk regissör. Men det finns trots allt de som hyllar honom mycket. Jag är inte helt såld på honom om man räknar favoritfilmer, men jag känner mig oftast nyfiken på honom i alla fall... :)

   Radera
 4. Två nytittar som tog sig upp på listan -- kul! Men på det hela taget måste jag nog konstatera att De Palma inte är någon stor favorit. Gillar man John Lithgow minns jag Raising Caine som en helt ok thriller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste tyvärr bekänna att jag inte har blivit ett stort fan jag heller. Han är mer intressant än bra som jag brukar säga nu för tiden. :)

   Radera
 5. Hmm, De Palma. Det var länge sen jag såg några hans filmer. Minns att jag såg Snake Eyes på bio och gillade den. Scarface, Carrie, Mission Impossible, De omutbara. Det finns en del bra filmer. Blow Out gillar jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man trodde det i alla fall. Jag blev hyfsat nöjd med de tre jag såg men det blev inga mentala fyrverkerier av någon av de jag såg, varav Blow out var en.

   Radera