onsdag 14 augusti 2019

Apollo 11 (2019)


Apollo 11 är en otroligt intressant film av Todd Douglas Miller. Filmen består uteslutande av arkivmaterial från Apollo 11-uppdraget. Inga intervjuer, "talking heads" eller någon berättarröst. Miller har haft tillgång till en massa material som tidigare inte varit tillgängliga för allmänheten, bland annat 70 mm film från uppskjutningen.

Vi får följa uppdraget i mer eller mindre kronologisk ordning. Trots avsaknaden av berättarröst blir det rejält spännande på ett konstigt sätt när man följer landningen filmad inifrån The eagle. Ett antal programfel uppstod och Neil Armstrong tog beslutet att slå av datorn och landa manuellt, precis innan bränslet för landningen tog slut.

De mäktigaste bilderna var det mesta från månen, bilder på Jorden från rymden samt bilderna på uppskjutningen. Storleken på hangaren är svindlande och överträffas bara av maskinen som fraktar den stående raketen ut till uppskjutningsplatsen. Dessa sekvenser är bland dem som inte setts tidigare.

En sak som Miller lyxat till med filmmusik i alla fall. I övrigt är det mer eller mindre "bare bone". Allt ljud är taget från de hundratals timmar av inspelningar från kontrollrummen och kommunikationen med Armstrong, Aldrin och Collins. Musiken är skriven av Matt Morton och den elektroniska musiken är framförd på instrument som fanns 1969. Det är en supernajs musik som jag gärna skulle ha på vinyl.

Som helhet var detta mumma för oss som är intresserade av Apollo-programmet, och forskning och utveckling rent generellt. Väl värd att ses! Se den på en så stor biograf som möjligt!

Betyg: 4/5 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar