tisdag 20 augusti 2019

52 Directors: Robert Altman


Robert Altman (1925 - 2006) var en amerikansk regissör. Han anses vara en del av "the New Hollywood". Jag har haft honom som en av mina favoriter sedan mitten på nittiotalet då jag såg The player på video och Short cuts på bio. Jag sa länge att The player var den bästa film jag sett, som inte sågs på bio första gången. När jag och Peter Hidman såg Short cuts på Slottsbiografen i Uppsala blev jag helt "blown away". Altman är så spännande därför han gör alltid egensinniga filmer oavsett vilken genre han arbetar inom. Han tar sig an en genre och gör sin egen grej helt enkelt.Without further ado... Robert Altman topp 5
5. McCabe & Mrs. Miller (1971)


Skitig western i "New Hollywood"-anda. Fantastiskt slut. Bra skådespelare.4. M*A*S*H (1970)


Satirisk antikrigsfilm med både humor och allvar. Bra skådespelare3. The long goodbye (1973)


Stämningsfylld neo-noir, men inte den stämningen du hade väntat dig. Bra skådespelare.2. Short cuts (1993)


Altmans magnum opus, ett dramatiskt epos om ett dygn i Los Angeles. Alla multitrådfilmers moder. Underbara skådespelare.1. The Player (1992)


Fantastisk satir över Hollywood och alla som jobbar i drömfabriken. Fantastiska skådespelare.Jag har bara sett nio av Altmans 36 filmer:

 1. M*A*S*H (1970)
 2. McCabe & Mrs. Miller (1971)
 3. The long goodbye (1973)
 4. Nashville (1975)
 5. 3 women (1977)
 6. The player (1992)
 7. Short cuts (1993)
 8. Prêt-à-porter (1994)
 9. Gosford Park (2001)


Hoppa nu över och kolla in vilka filmer Mr Christian gillar från Mr Altman.


10 kommentarer:

 1. Ville se om Shorts Cuts, och kanske även The Player, men det blev inte av. Får ta och se dessa två (och kanske någon annan) senare. Har ju ändå sett dem tidigare så min lista är inte ihopsatt i blindo ;)

  Minns att jag gillade Shorts Cuts, men The Player blev jag något besviken över då jag hade sett fram emot den ett bra tag när jag äntligen hittade den på hyrvideo. Då uppskattades den inte så mycket som jag trodde jag skulle göra. Men minns väldigt lite från den och vill ge den en till chans.

  Altman är en intressant regissör, inte alltid med filmer som går hem fullt ut hos mig, men många gånger är det bra.

  Nashville var nog den film jag trodde skulle vara bäst av de jag inte gillade. Trodde även den kanske skulle dyka upp på din topp fem, men så var inte fallet. MASH såg jag på Cinemateket för länge sen och även där blev jag något besviken, men kanske en ny titt med lägre förväntningar kan göra susen.

  Jag har två filmer på min lista som du inte sett, två psykologiska dramathrillers som jag inte vet om du skulle uppskatta lika mycket, men man vet aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Nashville var nära att komma in. Jag gav den till och med högre betyg än vad jag gav McCabe & Mrs. Miller, men jag gick på magkänslan nu flera år efter jag sett dem båda. Tycker att Nashville är bra men den är också seg under de första timmarna! Det är en lång film, ja.

   Jag kan ju inte annat än stödja alla tankar om att se om The Player och Short Cuts! ;-)

   Dramathrillers kan säkert vara bra. Jag sätter upp dem på listan Tack för tipsen.

   Radera
 2. Jag har bara sett din topp tre, plus Gosford Park och Prêt-à-porter. Alla utom den sistnämnda vill jag minnas som väldigt bra, men ändå har jag sällan sug att se Altman-filmer (fast jag hoppas att det dyker upp en Altman-serie på Cinemateket så jag kan komma ikapp). Det är lite konstigt, men jag gissar att jag inte är helt ensam för han känns inte som ett lika stort namn som han förtjänar. Eller så är han större än jag tror, men för mycket före min tid. Jag minns att Short Cuts var rejält hajpad när den kom, men att den var för en äldre publik än mig. Det var andra tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En serie på Cinemateket vore fint. Har de inte en önskelåda eller något sådant? Jag tror att han ändå anses som ganska stor, men det var andra tider som du säger...

   Radera
 3. Jag skulle faktiskt kunna få ihop en topp-5-lista då jag har sett exakt fem av Altmans filmer. Short Cuts såg jag på bio i Uppsala när den kom. Minns det som en magisk upplevelse då. Jag har inte samma magi-känsla kring de andra av hans filmer som jag har sett även om jag gillar de flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske var på samma visning där i Uppsala! Man vet ju aldrig... :-)

   Det var verkligen en magisk upplevelse.

   Men du, ge oss din topp 5! ;-)

   Radera
 4. Spontan topp-5:

  5. Kansas City
  4. McCabe & Mrs. Miller
  3. Gosford Park
  2. The Long Goodbye
  1. Short Cuts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Njutbar lista!

   Gosford Park är fin den också, ja.

   Radera
 5. Helt ok i min bok har väl sett fem filmer av honom men det var läge sedan sist. Av de jag sett är det nog bara två jag gillar mycket: Short cuts och Gosford park - Spelaren kan jag förstå att man gillar men den passade inte mig - fann den ganska så tråkig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Altman är såpass intressant att jag alltid är åtminstone nyfiken. Men inför denna lista började jag titta på A prairie home companion och den funkade inte alls för mig, just nu i alla fall.

   Om du inte har sett The long goodbye så skulle den kanske kunna fall dig i smaken. Som ett litet tips.

   Radera