söndag 16 juni 2019

Miami Vice (2006)


20 år efter Manhunter gjorde Michael Mann Miami Vice och nu fick han till ett mycket bättre resultat. Det är en lång film som inleds med en timme snygg och stämningsfylld crime-thiller. Klart att filmen påminner lite om tv-serien men den känns ändå som en egen film och inte bara som ett längre avsnitt. Miljöer och stämningsmusik fungerar perfekt.

Tyvärr tappar filmen fart rejält under cirka 15 minuter i mitten när Sonny har sin romantiska utflykt med Isabella. Den subplotten är filmen svaga del och den tar mig ut ur stämningen som skapats. Den inledande scenen med racerbåtarna satte mig som i trans. Tyvärr vaknade jag upp en timme senare med den dåliga kärlekshistorien. Colin Farrell funkar bra som Sonny Crockett men han och Li Gong har noll personkemi. Jamie Foxx och Naomie Harris glöder det om däremot, vilken skillnad. Men så är de bättre skådisar också.

Mann är en mästare på att skapa tät stämning i sina filmer. Han utnyttjar nattliga miljöer och musik till perfektion ibland. Just detta fallerade rejält i hans Manhunter från 1986. Nu sitter allt som en smäck och jag blev extra glad över att höra Chris Corenells stämma i två av låtarna (med Audioslave). Covern på Phil Collins In the air tonight var kanske inte den bästa, och jag undrar varför han inte körde med originalet. Det hade ju varit bad ass!

Filmens sista timme lämnades åt upplösningen av det under cover-uppdrag Sonny och Rico genomför. Det är ganska bra men filmen saknar riktiga stakes. Nu byggs stämningen upp runt hur det ska gå för Sonnys tjej Isabella som jag helt skiter i. Det är mer spännande när Trudy råkar illa ut. Men lite för lite för att filmen ska dra hem storkovan i betyg. Men filmen är i alla fall klart bättre än vad ryktet gör gällande. En stark trea!

Betyg: 3+/56 kommentarer:

 1. Inte en klockren film, men håller med dig om att den definitivt är bättre än sitt rykte. Det vet jag att många andra också tycker (att IMDB-betyget t.ex. är på tok för lågt).

  Du verkar ha sett Unrated Director's Edition-versionen då racerbåtscenen av någon anledning inte var med i bioversionen. Fast det funkade bra utan den när man såg den på bio. Filmen började direkt på diskoteket. Sen är jag med dig om coverversionen på Phil Collins-låten. I bioversionen är det ingen låt som spelas (vad jag vet) och det funkar bättre. Coverversionen används under eftertexterna i bioversionen vilket är ok. Vet inte riktigt varför man gjort den ändringen då det inte blivit till det bättre. Racingscenen i början är ett plus i Unrated-versionen, men ändringen av låtvalet senare i filmen är ett minus. Finns andra ändringar, men dessa två är de som sticker ut mest för egen del.

  En visuellt mycket snygg film som man kan se om bara för stämningens skull och fotot.

  Jag skrev om filmen när jag såg den på bio (och uppdaterade sedan texten lite grann efter att ha sett Unrated-versionen). Läser att jag inte heller var förtjust i romansen som drar ner filmen.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2008/07/miami-vice.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med lång och informativ kommentar. Tack!

   Japp, jag såg unrated. Jag håller med dig om att racerbåtsscenen var bra och som jag skrev var ju covern på In the air tonight ingen höjdare.

   Vi är också överens om att Sonnys lilla kärlekshistoria var kass.

   allt som allt en snygg och ganska trivsam actionfilm men inte den bästa man sett.

   Radera
 2. Kan möjligen vara den sämsta Mann-filmen av de jag har sett. Filmen sågs tyvärr innan jag fäste film-tankar på papper men jag minns den som skrattretande dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså. Kan du har blivit snällare med åren kanske? Skrattretande dålig låter väldigt hårt... :)

   Radera
 3. Är med Team Sofia här. Jag gillade inte alls denna filmversion av kultserien.

  https://jojjenito.com/2013/06/05/filmspanar-tema-manlighet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, den är inte superbra men helt klart duglig och klart bättre än vad ryktet gjorde gällande. :)

   Radera