tisdag 11 juni 2019

52 Directors: Paul Verhoeven


Paul Verhoeven är en holländsk regissör som slagit stort i Hollywood med vassa satiriska science fictionfilmer. Jag drabbades av honom via Arnold och deras film om påhittade resor till Mars. Jag blev riktigt förtjust i framtidsfilmen där människan slåss mot stora småkryp. Däremot kom jag för sent till kalaset då det gäller polisfilmen med robotmänniskan. Självklart är jag ett stort fan av hans erotiska thriller, en snackis utan dess like som gjorde Miss Stone till världsberömd över en natt.Without further ado...Paul Verhoeven topp 5

5. RoboCop (1987)


Bister framtidsvision av ett våldsamt samhälle. Fin satir, och schysste actionfilm. Är dock inte lika lyrisk över denna som många andra verkar vara. Kan bero på att jag inte gillar skådisen Peter Weller speciellt mycket.4. Black book (2006)


Tung dramafilm som skiljer sig mycket i stilen från övriga filmer på min lista. Carice van Houten är riktigt bra i huvudrollen.3. Basic instinct (1992)


En av de största och mest kända thrillers från min ungdom. Kommer ihåg Michael Douglas och Sharon Stone som mycket bra i filmen. Hur den står sig idag har jag ingen aning om.2. Total recall (1990)


Härligt underhållande sci-fi-rulle med Arnold, Michael Ironside och Sharon Stone. Arnold är för lustig och världsbygget är underbart även om specialeffekter har en del att önska.1. Starship troopers (1997)


Fantastiskt underhållande sci-fi med flera kända ansikten. Taggar ner humorn lite jämfört med tvåan, men är bättre inom de flesta övriga områden. En favoritfilm från nittiotalet!Jag har sett sex av Paul Verhoevens 16 filmer:

 1. RoboCop (1987)
 2. Total recall (1990)
 3. Basic instinct (1992)
 4. Starship troopers (1997)
 5. Hollow man (2000)
 6. Black book (2006)


Hoppa nu över och kolla in vad Mr Chrstian tycker om Mr Verhoevens filmer.9 kommentarer:

 1. När jag såg Starship Troopers härom året fungerade inte satiren riktigt, för den hade blivit för verklighetsnära efter 9/11.

  Min topp tre är nog RoboCop, Showgirls och Total Recall. Elle är också vass, men svår att jämföra med de äldre filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då, säg inte så! Det är faktiskt några år sedan jag senast såg Starship Troopers. Men jag har sett den många gånger totalt och jag kommer ihåg den som lika underhållande varje gång. Något av en "guilty pleasure" för mig.

   Började se Showgirls inför denna postning men var tvungen att stänga av efter en kort stund. Hon som spelade huvudrollen var så vanvettigt dålig skådespelerska. Gick inte att titta på.

   Radera
  2. Jag lider nog av att inte ha sett och uppskattat Starship Troopers när det begav sig. Det är uppenbart att Verhoeven fångade upp något som ständigt bubblar under ytan och paketerade det väldigt smart.

   Olyckligt att du inte orkade med Showgirls. Den är väldigt lik Starship Troopers (och kanske RoboCop och Basic Instinct) i att det är en så giftig satir att många inte ser den som sådan utan bara tycker att den är usel. Båda filmerna är rejäla sågningar av den amerikanska kulturen vilket känns riktigt fräckt för en utlänning som kommer till Hollywood. Kan vara lite holländskt att vara så "ärlig".

   Radera
  3. Kan vara så med europeisk ärlighet som du säger. Eller så har han bara hittat en nisch i Hollywoodlandskapet och gjort den till sin.

   Radera
 2. Jag är inte speciellt väl bevandrad med i Verhoevens filmografi. Även om jag har sett en del så är det som att jag inte riktigt har koll på honom. Det första jag tänker på är alltid RoboCop och Total Recall. Starship Troopers minns jag att jag såg på bio (på Royal när den fortfarande fanns) och hatade den i princip. Jag tror jag totalt missade satiren i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att hata den låter lite starkt, men den är ju något av en vattendelare. Jag ser den inte som en given klassiker, mer som en guilty pleasure. Det var inte många som gillade den när den kom va? Men vem vet, den har kanske fått upprättelse på senare år och anses som bra nu?

   Radera
 3. Instämmer med Peter Weller. Eller rättare sagt, har inget emot honom och kan tycka han är lite småskön i det jag sett honom i. Men särskilt bra är han inte. Träig skådespelare utan så mycket karisma. Fast det gör att han passar ganska bra som en stel RoboCop...

  Black Book sågs när den kom, har inte sett om den sedan dess. Men gillade den då och en bra andravärldskrigsfilm var det.

  Basic Instinct är ju en av de där "måste-filmerna" inom thriller-genren från 90-talet. En film man kan se om lite då och då.

  Total Recall är allt skön och blandar brutalitet med glimten i ögat. Arnold är också på topp, precis som ett par av birollerna. Och inte helt fel med action och sci-fi på Mars.

  Starship Troopers har aldrig varit en favorit, men gillade den mer vid omtitten för något år sedan. Man får ta den för vad den är. Vet att vissa gillar den mer än vad jag gör, så det är kul att den har sina fans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt att Weller var bra castad som RoboCop, men man ska ju ändå känna empati med honom, och det misslyckas han och filmen förmedla för mig i alla fall.

   Black Book, Basic Instinct och Total Recall är vi helt överrens om!

   Starship Troopers var ju inte hyllad när den kom men blev en gulity pleasure för mig, som sagt ovan. Har gillat den var gång jag sett den, men nu var det ett tag sedan sist...

   Radera
 4. Har samma filmer som du men i lite annan ordning
  1 Black book
  2 Starship troopers
  3 Total recall
  4 Basic instinct
  5 Robocop

  SvaraRadera