söndag 9 juni 2019

Black Book (2006)


Game of Thrones är över. Det var en häftig resa att följa serien ända in i mål. De flesta karaktärerna och skådespelarna som spelade dem gjorde starka intryck på mig. Jag gissar att jag kommer hajja till närhelst skådespelare från serien dyker upp i "vanliga" långfilmer ett bra tag framöver. Och det är vad som hände när jag såg dagens film.

Det är den röda häxan Melisandre som dyker upp i en holländsk film av Paul Verhoeven. Det är såklart inte Melisandre själv utan skådespelerskan Carice van Houten. Hon spelar huvudrollen i detta drama som utspelas under slutet av andra världskriget.

Man kan se denna film som en seriös variant av Tarantinos Inglourious basterds. Filmerna har vissa tematiska likheter men de har totalt skilda tonaliteter. Filmen heter Swartboek i original.

Van Houten spelar den mycket handlingskraftige Ellis som arbetar för den holländska motståndsrörelsen. Paul Verhoeven och Gerard Soeteman hade fipplat med filmens manus i över 20 år. Den bygger på verkliga händelser som ackumulerats och omarbetats för filmen. Huvudpersonen Ellis är påhittad.

Detta är en riktigt bra och intressant film som är nog så spännande och brutal. Jag kan rekommendera den till alla som gillar film om andra världskriget. Mycket av det som visas här är känt för dem som är lite insatt i kriget och specifikt vad som hände i Holland. Filmen ger oss ett mycket personligt perspektiv då vi följer Ellis som en kork som kastas omkring på ett stormigt hav. Hon kämpar och kämpar och kämpar. Man kan nästan undra om Ellis inte har lite röd häxa i sig även i denna film för hon är så stark. Först kände jag inte igen Carice van Houten till utseendet, men jag kände igen rösten. Hon är riktigt imponerande i denna film.

Paul Verhoeven gör ju mest science fiction och därmed kan det kännas som att denna film är av en helt annan sort. En annan genre. Men han visar ofta upp dystopiska framtidsvisioner med mer eller mindre fascistiska samhällen i sina filmer. Kanske såren efter andra världskriget tog sig de uttrycken helt enkelt. I så fall kan en film som denna ses som en grundsten i hans arbete.

Jag gillar filmen och jag har mycket empati för filmens huvudperson. Det kommer man långt med.

Betyg: 4/5
6 kommentarer:

 1. Spännande att den är så bra! Den är på min skämslista, men jag har aldrig riktigt känt suget förrän nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en gedigen film som borde kunna uppskattas av min herre... :)

   Radera
 2. Roligt att du gillade rullen en av 2006 bästa filmer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Jag hoppade genast över till min topp 10 från 2006 och helt riktigt, denna skulle slå sig in. Den skulle hamna på plats 8 ungefär...

   Radera
 3. Det var länge sedan jag såg den men minns den också som mycket bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är den. Ser att du listat den på din topp 10, som du gav i kommentarerna till mitt Topp 10 från 2006-inlägg. :-)

   Radera