tisdag 4 juni 2019

52 Directors: Ron Howard


Vi fortsätter med ytterligare en Ron. Denna gång är det Ron Howard som står i fokus. Han startade som barnskådespelare och växte upp till en av de mest stabila, men kanske inte mest innovativa, regissörerna i Hollywood. Jag har sett en drös av hans filmer och tycker kanske att hans filmer från åttio- och nittiotalen är bättre än hans senare verk. Framför allt blev jag väldigt besviken över vad han gjorde med "Solo: A Star Wars Story".

Hans dotter Bryce Dallas känns mer spännande än han själv. Och vad är det med filmer med bara ett ord i titeln?Without further ado...Ron Howard topp 5
5. Ransom (1996)


Renee Russo och Mel Gibson i kidnappningsthriller. Kan aldrig vara helt fel.4. Splash (1984)


Gullig romantisk komedi med Tom Hanks och Daryl Hannah som jag gillade när jag var yngre. Hur den står sig idag har jag ingen aning om men John Candy är också med vilket alltid är ett plus.3. Willow (1988)


Fantasyfilm före Lord of the Rings var något helt annorlunda. Lite mindre häpnadsväckande helt enkelt. Men en ung och smidig Val Kilmer i långt hår kan aldrig vara fel.2. Parenthood (1989)Jag såg mycket film med favoriten Steve Martin under åttiotalet och denna var en av de trevligare. Mycket njutbar pratfilm med gigantisk cast. En uppsjö av härliga manliga skådisar; Steve Martin, Rick Moranis, Tom Hulce och en bra castad Keanu Reeves. Kvinnfolket inte lika namnkunnigt, representeras av av Mary Steenburgen och Dianne Wiest.1. Apollo 13 (1995)


Den klart bästa filmen i listan, en riktigt bra film! Andlös spänning och en otroligt intressant film med stabila skådisar som Tom Hanks (igen!), Bill Paxton (!!), Kevin Bacon och Ed Harris i huvudrollerna. Jag gillar verkligen filmen om NASA:s rymdprogram!Jag har sett tio av Ron Howards 25 filmer:

 1. Splash (1984)
 2. Willow (1988)
 3. Parenthood (1989)
 4. Apollo 13 (1995)
 5. Ransom (1996)
 6. A beautiful mind (2001)
 7. The Da Vinci Code (2006)
 8. Angels & Demons (2009)
 9. Rush (2013)
 10. Solo: A Star Wars Story (2018)


Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian har att säga om Ron Howard.


12 kommentarer:

 1. Willow på listan -- underbart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att kunna ge glädje så lätt! :-D

   Radera
 2. Min står inte ut med Howards filmer men jag gillar honom desto bättre. Ingen favvo regissör men relativt stabil - lite opersonlig kan jag tycka.
  Mina top fem:

  1 Rush
  2 Frost/Nixon
  3 The Missing
  4 Eldstorm
  5 Änglar & Demoner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, hold you horses... Änglar & Demoner? ;-)

   Ni har båda rätt, en del står man inte ut med, en del är stabilt, mycket lite är superbt.

   Har du inte sett Apollo 13?

   Radera
 3. Min bror ska det vara - föll bort

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, tappa inte bort bror din! :)

   Radera
 4. Väldigt kul att se Parenthood på din lista, och högt ;) En film jag tycker bara blir bättre och bättre. Mysig och trevlig, precis som en bra dramakomedi ska vara.

  Ransom är en typ av film jag gillar. Kunde dock varit bättre och minns att Gary Sinise och inte minst de övriga bovarna inte var så smarta när det väl kom till kritan. Men som sagt, den typen av film ser jag gärna, och ser om. Såg förresten även originalet med Glenn Ford (och Leslie Nielsen (!)) från 1956. Inte heller tokig, lite annorlunda story också, mer familjedrama.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/08/ransom-1956.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/08/ransom-1996.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Parenthood är underskattad.

   Ransom valde jag i brist på något bra på riktigt. Den var en kantboll... Visste inte att det var en re-make. Lärde mig något där.

   Radera
 5. Howard är ingen favorit. Känns väldigt vanilj. Är det habil man säger?

  Hade glömt att han gjorde Parenthood. Det är ju riktigt bra!

  I övrigt gillar jag Frost/Nixon. Och Apollo 13, men det var länge sen jag såg den. Men jag gillar nästan alltid filmer om NASA och rymdprogrammet, precis som du.

  Robert Langdon-filmer är usla med Inferno som den absolut sämsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanilj är rätt beskrivning. Ja habil är det väl.

   Men några toppar, några habila och några inte så bra. Vad gör han här i "52 Directors" ens? :-D

   Härligt att Parenthood får de flestas beröm. Mycket fin film.

   Radera
 6. Visst har jag sett den filmen - fann den vara välgjord men ganska så tråkig det var inte så mycket att orda om - kan bero på att kände till storyn allt för väl på förhand.
  Änglar o demoner var en positiv överraskning för mig oxå gillar jag gåtfilmer - fann denna rappare än Da Vinci koden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, givet. Gillar detaljerna, lite samma som i The Martian, filmernas klippningar mellan de där upp och de nere på marken som letar efter lösningar på i princip olösliga problem...

   Visste inte att Änglar o demoner var en gråtfilm. Lite som The blind side kanske? :)

   Radera