torsdag 20 juli 2017

Murder on the Orient Express (1974)


Murder on the Orient Express är en riktigt klassisk film-film. Den bygger på en av Agatha Christies mest berömda böcker och den har en lång radda av kända skådespelare i rollistan. Sidney Lumet står för regin. Han är känd för sin film "12 angry men" som handlar om en jury om 12 män som ska enas om ett domslut. Den filmen utspelas mer eller mindre i ett enda rum. Mordet på Orientexpressen utspelas också mer eller mindre i ett enda rum, denna gång en tågvagn på rutt mellan Istanbul och Paris. Filmerna bär vissa likheter. De är pratiga filmer med manus och skådespelarinsatser i centrum.Även om denna film inte kommer upp i samma intensitet som de arga männens film är det en fröjd att se alla kända ansikten. En yngre och smalare Albert Finney spelar den smarte men ack så arrogante Hercule Poirot. Han spelar Poirot helt annorlunda än David Suchet. Jag gillar den sistnämnde mer.

Efter en tämligen lång inledning bär det av och redan första natten på tåget mördas en rik amerikansk affärsman. Poirot som bestämt sig för att åka med tåget i sista sekund ombes av tågbolagets chef Signor Bianchi att utreda mordet före polisen kommer fram. Allt för att undvika en skandal. Alla passagerare och personal är misstänkta och potentiella mördare. Poirot intervjuar dem en efter en och till slut löser han kanske fallet. En lustig detalj som roade var när Signor Bianchi efter varje intervju utropar att "det är mördaren". De är lätt exalterade de där impulsiva italienarna.Ingrid Bergman står ut som den svenska missionären Greta Olsson. Hon vann också en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats. Det är otroligt lustigt att hon pratar så mycket svenska i filmen och förutom det en extrem svengelska. Alla karaktärer pratar en hel del av sina språk vilket höjer upplevelsen. Vi hör förutom engelska och svenska italienska, franska, tyska, turkiska och ryska. Kanske några språk mer till och med.

Andra kända skådespelare är Sean Connery, Lauren Bacall, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Michael York, Jacqueline Bisset, Richard Widmark och John Gielgud.

Filmens styrka är Christies grundhistoria, bra skådespeleri där i princip alla spelar över precis så mycket de ska spela över för ett kammarspel som detta, en tajt regi och en mysig miljö. Det är något speciellt med film som utspelar sig på tåg.

Jag ger Murder on the Orient Express fyra eniga juryer av fem möjliga.

Betyg: 4/58 kommentarer:

 1. Oj, högt betyg! Men visst känns det som om Bergman åtminstone till viss del fick sin Oscar för "lång och trogen tjänst"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skäms... Det borde kanske varit en stark trea, men jag tyckte stämningen var så mysig och det var himla kul att se flera kända skådisar i dessa helt vrickade roller... :-D

   Radera
  2. Nej, inte behöver du skämmas. Jag blev bara lite förvånad ;) Men så fångades jag inte riktigt lika mycket av den mysiga stämningen heller...

   Radera
  3. Kan tycka att det är mysigt med filmer som utspelas på tåg... :-)

   Radera
 2. Favvon är Ustinov - Finney är ok och vi får se hur K.B klaras sig i höst/vinter.
  I.B Oscar är för mig en gåta - hon gör verkligen inte ett bra jobb här men det är väl hur karaktären är skriven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I höst/vinter? Det var jag tvungen att googla... Aha, Kenneth Branagh. Då får vi se hur han gör honom då. Suchet är ändå bäst i min bok än så länge.

   Visst är Bergmans tolkning over the top, men alla kör over the top i denna film och hon gör det bäst av dem alla. Värt något i alla fall.

   Radera
 3. Mm, håller med om att filmer på tåg är nåt speciellt. Mysighetsfaktorn höjs direkt. Haha, ja, det är verkligen överspel, så Bergmans insats passar liksom in. Finney är inte långt efter vad gäller överspel.

  Apropå Bergman (och Bergman) så kan jag förstå att Ingmar och Ingrid inledningsvis under inspelningen av Höstsonaten (1978) hade en del hinder att överkomma. Beskriver lite av det här: https://jojjenito.com/2019/02/24/sondagar-med-bergman-hostsonaten-1978/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja överspel lite här och där trots en solid regissör i Sidney Lumet. Men det passar in här på något lustigt vis. :-)

   Radera