onsdag 3 maj 2017

Top 10 films of 1976


Vi tuffar vidare med filmåren från sjuttiotalet. Nu är vi framme vid 1976, året då jag inte fick min t-shirt från Commerce på grund av Öjvins elaka kupp.

Oscarsgalan dominerades av tre filmer. Filmen om boxaren Rocky vann tre statyetter inklusive bästa film och regi. BOATS:en All the president's men vann fyra inklusive bästa manus på annans förlaga och bästa manliga biroll. Massmediasatiren Network vann också fyra oscars, alla de tre övriga skådespelarpriserna samt originalmanus. Tunga filmer alla tre.

Jag hade redan sett dessa tre filmer från året, Rocky sågs när jag var ung och de två andra mycket senare. De senaste dagarna har jag bloggat om hela sju nyligen sedda filmer från året. Min topplista byggs upp av en salig röra av filmer jag sett förr i tiden och de jag just blivit bekant med. Det känns som att året som helhet är mycket svagt, men att inom året western är den genre som är starkast. För mig.

Topp 10 från 1976
10. Murder by death (Robert Moore)

Komedi om middagsbjudning med världens mest kända detektiver. En blind butler, en dövstum hushållerska och ett mord. Var det butlern som gjorde det?9. The enforcer (James Fargo)

Stentuff om än långsam polisfilm med Clintan som Dirty Harry. Hur ska Harry klara av att sin nya kvinnlig partner? Springer han ifrån henne?8. Mannen på taket (Bo Widerberg)

Svensk klassiker om Beck, Gunvald och pojkarna som jagar en polismördare. Var sitter mannen som skjuter poliser?7. The man who fell to Earth (Nicolas Roeg)

David Bowie som nyligen lämnade jorden för sin sista färd ut bland stjärnorna spelar en man som kommer till jorden för att hämta vatten till sin törstande familj. Symbolik och satir med sorgliga förtecken. Hur ska rymdmannen ta sig hem med vattnet?6. The eagle has landed (John Sturges)

Storfilm på Jack Higgins lyckade roman. Ädla tyskar på hemligt uppdrag i England på jakt efter Churchill. Var alla tyskar under andra världskriget onda?5. Assault on precinct 13 (John Carpenter)

Tuff actionfilm från en av genrens mästare John C. Poliser och lite löst folk blir belägrade av buset i nedlagd polisstation. Kommer någon överleva natten?4. The outlaw Josey Wales (Clint Eastwood)

Clintan i argsint brysk egenregisserad antivåldsfilm i westernmiljö. Får Josey sin hämnd? Och kommer det betyda något?3. The Missouri breaks (Arthur Penn)

Eftertänksam western med idel bra eller intressanta skådespelare; Jack Nicholson, Marlon Brando, Harry Dean Stanton och Kathleen Lloyd. Vem vinner av Tom Logan och Lee Clayton och varför?2. The shootist (Don Siegel)

The Dukes sista strid ackompanjerad av James Stewart, Lauren Bacall och ynglingen Ron Howard. Var begravningsentreprenören ett svin eller ett asshole?1. All the president's men (Alan J. Pakula)

Alla journalistfilmers moder? Föregångaren till Spotlight. Watergate-skandalen... Dustin Hoffman och Robert Redford som Bernstein och Woodward. Klassiker. Vem var Deep Throat?


Bubblare: Inga

Notis: Var är klassikerna Rocky och Taxi driver då? Jag försökte se om båda nyligen och blev i båda fallen så uttråkad att jag var tvungen att stänga av. Jag hade noll intresse att se om dem och då platsar de inte på listan i min bok. Jag gillade Rocky när jag såg den första gången men nu gav den intet. Taxi driver var jag inte speciellt förtjust i ens när jag såg den som ung, och nu för tiden vet jag att jag oftast inte gillar Scorceses filmer (med vissa undantag!) så det är kanske inte så konstigt ändå. Network sågs under Decennier och den är milt underhållande, i kategorin "helt ok", och jag gav den 2/5.

Efter min fulländade lista kan ni nu hoppa över och läsa om andra bloggares filmiska favoriter från 1976:
Jojjenito
Movies-Noir
Film & Media
Filmitch
Absurd Cinema
Filmfrommen
Flmr
Fiffis Filmtajm

12 kommentarer:

 1. tre överlapp - du hade många västernfilmer på listan. Presidentmännen måste jag ta och se om innan jag uttalar mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det var ett starkt år för westerns visade det sig.

   Mysigt att se om All the president's men... :-)

   Radera
 2. Håller med, det var inget höjdarår det här även om det - för mig - är ett år med tre Klassiker med stort K i topp.
  Din Wales-Clintan-film lockar mig på nåt underligt vis, ska nog ta och se den :)

  (Och det är banne mig omöjligt att kommentera på din blogg från mobilen igen... Det KAN vara så att du har ett gäng kommentarer från mig i ditt skräppostfilter ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att få höra vad du tycker om Josey Wales. är inte som de gamla "goda" westernfilmerna direkt. Har för mig att du inte är jätteförtjust i westerns så denna revisionistiska western kanske passar?

   Sorry att det strular med kommenterandet. Jag vet inte vad som är felet. Det låg inga kommentarer i skräplådan i alla fall... :-)

   Radera
 3. 10. Först trodde jag det stod "Roger Moore" som regissör på denna, haha. Trevlig och rolig liten film som det dock var länge sen jag såg.
  9. Inte lika bra som originalet, men gillar den och San Francisco-miljöerna.
  8. Bra svensk film det här. Den bästa i mitt tycke. På listan.
  7. Ej sett, främst då Bowie inte lockar som skådis. Snygg gif ;)
  6. När jag såg den för länge sen blev jag lite besviken. Behöver se om.
  5. En västern i storstadsmiljö. Gillar den, en gammal barndomsfavorit ;) På listan.
  4. Bra tag sen jag såg den så behövs en omtitt. Utanför listan tills dess.
  3. Ej sett, men gillar Brando och Nicholson så borde ta tag i den någon gång.
  2. Minns inget av denna. Såg den för alldeles för länge sen och behöver se om.
  1. Given toppfilm som även är med på min topp tre. Alltid gillat denna typ av film, när den är gjord så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bowie är ganska kul som skådis. Inget att vara rädd för!

   Just det, klast Carpenters film är en western! Såg inte det...

   Undrar jag vad du skulle tycka om The Missouri breaks... :-)

   Radera
 4. Murder by Death är jag lite sugen på bara för att se Maggie Smith modell yngre.

  Jag noterar att vi rangordnar Josey Wales och The Missouri Breaks på samma sätt inbördes. Hmm, The Shootist alltså. Känns tyvärr som den missat sin slot nu. Måste ju se Legion. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. The shootist är sorgligare än de övriga två till och med. Och då menar jag inte dålig utan sorglig på riktigt. Dammigt i rummet.

   Kan det vara så att Josey Wales kanske är den "bättre filmen" enligt professionella kritikers? Jag fann dock The Missouri breaks som mer galen och härligare på något sätt.

   Radera
 5. Oj, ett enda överlapp. Tian, samma plats hos mig. Mysig rulle. :) Intressant lista för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, vi lyckades nästan perfekt med att vara varandras motsatser i filmsmaken denna gång... :-)

   Radera
 6. En westernman anno 1976! Jag lyfter på Stetsonhatten. Gött!

  Vi räknar således in 5 st överlapp. Nice.
  Och kul att du också vurmar lite för de ädla krigstyskarna. En rätt annorlunda krigsrulle. Men bra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag antar du kan uppskatta ett gäng westerns på listan mer än de flesta!

   Örnen har landat är ett nostalgipick. Jag gillade boken mycket också. Mycket bra.

   Radera