torsdag 11 maj 2017

Toppfilmer från 2016: plats 11-202016 års bubblare. Fina filmer som kunnat platsa på en topp 10 många andra år. Det är blandat sci-fi med creme de la creme från diverse filmfestivaler. Mycket nöje.Topplistan över filmåret 2016, plats 11-20
20. Småstad (Johan Löfstedt)


Helt unik och singulärt personlig film, som en mix av dokumentär, fiction och hemmavideo. Johan Löfstedt har integrerat halva sins läkt i film om en påhittad version av hans släkt. När gamla fadern dör hittar de fyra vuxna barnen videohälsningar från fadern på hans dator. Hälsningarna sätter igång känslor och tankar som legat begravna. en otroligt fin film om mnniskor, gfamiljen, drömmar och att våga göra det man inte törs.19. Baden Baden (Rachel Lang)


Underbar europeisk dramakomedi om ung kvinna som inte riktigt vet vad hon vill göra här i livet. Hon beslutar sig för att renovera om sin mormors badrum. En mini-Toni Erdmann och en slize of life-film som sågs på en underbar visning på Filmfestivalen.18. Indignation (James Schamus)


Älskar miljön i denna filmatisering av en roman av Philip Roth. Ateistisk ung man i en mental envig med systemet och en religiös rektor på amerikanskt universitet under 50-talet. Också en historia om hans flickvän som inte får leva det liv hon vill. En film med en massa upprörande händelser men som är riktigt bra. Sarah Gadon och Logan Lerman är mycket bra som Olivia och Marcus.17. I am not a serial killer (Bill O'Brien)

Vilken skön rulle. Creepy, annorlunda, american independent. Max Records, kommer ni ihåg den lille killen från Where the wild things are? Här spelar han skum tonåring som drömmer om att döda, extraknäcker på ett bårhus och förföljer en seriemördare på sin fritid. Christopher Lloyd i minnesvärd come back! What's not to like??16. Everybody wants some!! (Richard Linklater)


Spirituell uppföljare till sin genombrottsfilm Dazed and confused tar Richard Linklater mig med att hänga med några basebollspelare under några dagar före college startar. det blir ett riktigt skönt häng med en underbar cast som faktiskt matchar diton från Dazed and confused. Ingen stor historia berättas här, inget sorgedrama, inga livsomvälvande sanningar blottas. Jag bara njuter av filmen i stunden och det är värt en hel del.15. The girl with all the gifts (Colm McCarthy)


Årets bästa zombiefilm är brittisk! Här får vi också (som i koreanska Train to Busan) samhällskritik som skrivs oss på näsan. Men filmen har fler otroligt nervpirrande scener (inledningen!!) och ett bättre persongalleri. Den har fler karaktärer jag bryr mig om helt enkelt.14. Rogue One (Gareth Edwards)


Årets Star Wars-film hade höga toppar men också några irriterande dalar. Jättespännande med nya greppet när de avviker från huvudsagan och berättar en bihistoria. Miljöerna och känslan är på topp. Handling och karaktärer svagare än förra årets The force awakens. Men detta är en av filmerna från året jag allra helst vill se om och det måste ha någon betydelse.13. Midnight special (Jeff Nichols)


Stämningsfullt från favoritregissören Jeff Nichols. Det är en mix av genrer med sci-fi, familjedrama och raod movie allt i ett. Michael Shannon, Joel Edgerton och Adam Driver alla mycket bra. Stämningsfullt, mystiskt och med en sprakande avslutning.12. Morgan (Luke Scott)


Spännande och välspelad indie-sci-fi med lågbudgetkänsla. Påminner mig om Ex machina men denna gång handlar det om genmanipulation och inte AI. Anya Taylor-Joy och Kate Mara i huvudrollerna. Flera kända namn i biroller gör filmen till en skådespelarfest.11. Captain Fantastic (Matt Ross)


Härlig American independent-film med Viggo Mortensen som fanatisk familjefar som tvingar hela familjen att bo ute i skogen. Han förbjuder de sex barnen att ta del av det moderna livet och utbildar barnen i sann kommunistisk anda. Frun driver han till vansinne med hennes självmord som resultat. Underbara barnskådespelare gör filmen till en liten pärla. Komik på hög nivå när familjen åker på road trip och ställs inför det moderna, kommersiella och fria samhällets för- och nackdelar.


Nu är uppvärmningen snart över. Imorgon publicerar jag min "riktiga" topplista för filmåret 2016. Välkommen åter!

4 kommentarer:

 1. Oj, högt betyg åt Baden Baden. Men såklart härligt att se Melanie på topp 20 :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa? Blev det för högt för Baden Baden? Det var en rackarns bra visning där på filmfestivalen... Du var väl med om jag inte missminner mig? Den skulle kanske flyttas ner lite? Svårt, rörigt i huvudet.

   Melanie? The girl? Javisst! Kanske för lågt?

   Radera
 2. Såg Captain Fantastic härom veckan...vilken pärla!
  Helt klart med och utmanar om en plats på min Topp-10! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cap F både utmanar och har väldigt långt kvar upp till topp 10... :)

   Radera