måndag 1 maj 2017

The Shootist (1976)


John Wayne har 179 "credits" som skådespelare på imdb. De första filmerna han var med i kom ut 1926. Det var i filmhistoriens absoluta barndom. Hans allra sista film kom ut ett halvt sekel senare 1976 - The shootist. John Wayne gick ur tiden endast tre år senare vid en ålder av 72 år gammal.


The shootist är speciell med tanke på ovanstående faktum. Filmen utspelas 1901 i Carson City under fasen då den gamla western höll på att dö ut. I denna tid av omvandling får vi följa de sista dagarna i livet för JB Books, den sista revolvermannen med nationell stjärnstatus. Books är så känd att varje överförfriskad slusk man kan tänka sig skulle kunna få för sig att göra sig känd genom att döda honom. Att få sina 15 minuter av berömmelse. På samma sätt som att en era i den amerikanska historien går i graven går Books i graven. Men också The Duke själv. Detta är meta och lager på lager. Jag ser sista filmen med en synligt gammal John Wayne och snart kan jag inte längre skilja på honom och karaktären JB Books.

Människans bräcklighet är aldrig tydligare än när åldern och den hemska krypande dödande sjukdomen får fäste. Vad kan man göra för att få dö med sin värdighet i behåll? Ensam med sina tankar. Filmen är märkvärdigt påtaglig i mitt huvud. Den är inte överdrivet sentimental, snarare tvärtom precis som The Duke och hans filmkaraktärer ofta var, men jag skulle ljuga om jag sa att det inte blev väldigt dammigt i rummet i några scener mot slutet.


John Wayne i all ära, han är alltid bra, men filmen har än mer "true star quality". Vi ser här den alldeles underbare James Stewart i en av hans sista filmer som den vänlige Doc Hostetler samt en värdig och gåtfull Lauren Bacall som Bond Rogers. Jag är inte kompis med Lauren Bacall sedan tidigare, men hon är jättebra i denna film. Hennes mrs. Rogers balanserar upp JB Books vresiga karaktär med ett stoiskt lugn och en stilla medmänsklighet. Hon är lite drottninglik i sin uppenbarelse.

The shootist dök upp av en slump på min lista av filmer för 1976. Den är inte ofta nämnd när man söker efter de bästa westernfilmerna på "the internets". Jag är glad för att jag gav den chansen för detta är en film under radarn som verkligen levererade. Det är ett drama om en av de mest mänskliga sakerna som vi inte känner till... döden.

Jag ger The shootist fyra finkuddar av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar