tisdag 9 maj 2017

Toppfilmer från 2016: plats 21-30Här kommer nästa grupp om bra filmer. I denna del av listan är alla filmer riktigt bra och de flesta skulle kunna platsa som bubblare de flesta år. På platserna 21 till 30 hittar vi flera dramakomedier, någon thriller eller två, nån actionfilm, några BOATS och lite smått och gott.


Topplistan över filmåret 2016, plats 21-30
30. The handmaiden (Chan-wook Park)

Chan-wook Parks filmatisering av Sarah Waters roman Fingersmith. Handlingen är flyttad från västerlandet i nutid till Korea under 1930-talet. Detta är ett intressant mysterydrama. Park är duktig och regi, klippning och scenografi är top notch. Tyvärr blev jag inte helt indragen ändå. Jag hade mycket hellre sett denna bok filmatiserad i den miljö och tid som i romanen...29. 10 Cloverfield Lane (Dan Trachtenberg)

En spirituell uppföljare till Cloverfield, en film som jag älskar. J. J. Abrams, Drew Goddard och Matt Reeves står nu med som producenter och istället regisseras den av Dan Trachtenberg. Manus är skrivet av en trio där en av de tre är ingen mindre än Damien Chazelle! Spännande mix av genrer; drama, skräck, mystery, thriller och sci-fi... Mary Elizabeth Winstead och John Goodman är kul att se. Spännande film som är engagerande för stunden.28. Café Society (Woody Allen)

Härlig och kaliforniskt varm stämning i denna Woody Allen-film. Kristen Stewart överraskar mycket positivt och Jesse Eisenberg är bra i den neurotiska rollen Woody ofta vikt åt sig själv. Temat med äldre man och ung flickvän återkommer som så ofta i Woodys filmer, men här verkar det som att han har tänkt vidare några steg. Jag älskar det bitterljuva slutet.27. The edge of seventeen (Kelly Fremon Craig)

Quirky amerikansk indie-film och "coming-of-age"-historia. Vrång och osympatisk sjuttonåring i fokus, spelad av Hailee Steinfeld. Filmen har flera sköna scener och en härlig relation mellan Steinfelds Hailee och Woody Harrelsons lärare Mr Bruner. Kvick dialog och flera välfunna teser från en tonårings uppväxt.26. 20 century women (Mike Mills)

Ännu en film som bygger på känslan i miljön och med karaktärerna. Det är ett varmt Kalifornien på sjuttiotalet och vi får inblick i ett kollektiv med tre kvinnor och två män. Annette Benning, Greta Gerwig, Elle Fanning och Billy Crudup försöker sitt bästa med att uppfostra tonårige Jamie spelad av nykomlingen Lucas Jade Zumann. Skön film om mysiga om än okonventionella människor.25. Hidden figures (Theodore Melfi)

Härlig feelgood-story om tre svarta kvinnliga matematiker som på olika sätt spelade viktiga roller i forskningsarbetet under rymdkapplöpningen på sextiotalet. Detta är bortglömda historiska händelser som med rätta kommer i dagern nu. Bra rakt igenom med två skådespelare som också är med i Moonligt; Mahershala Ali och Janelle Monáe. Taraji P. Henson dominerar men vi får också bra insatser från Octavia Spencer och den gamle silverräven Kevin Costner.24. Patriots Day (Peter Berg)

Superintensiv dramatisering av bombningen av Boston maraton 2013 och den efterföljande jakten på terroristerna. Speciellt scenerna från explosionerna var mycket realistiska och vidrigt stressande. Stabil regi från Peter Berg och Kevin Bacon som dominerande skådespelare i mina ögon. Också bra från John Goodman, Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J K Simmons och den för mig nye Jimmy O Yang.
23. War dogs (Todd Philips)

En störtskön "buffel och båg"-film i samma anda som The wolf of wall street. Denna är dock lite mer lättviktig. Jonah Hill och Miles Teller är två dudes från Miami som slår sig fram som vapenleverantör till den amerikanska staten. Mycket lustig i partier. Cynisk satir som bygger på verkliga händelser.22. Other People (Chris Kelly)

Fin, sorglig och lite rolig American independent-film om ung vuxen homosexuell man som återvänder hem till liten stad på västkusten för att ta hand om sin cancersjuka mamma. Jesse Plemons imponerar i huvudrollen och Molly Shannon är detaljrik i rollen som mamman. J. J. Totah stjäl de flesta skratten.21. The accountant (Gavin O'Connor)

Tuff actionthriller om autistisk mattegeni som extraknäcker som lönnmördare. Ben Affleck är bra men filmen stjäls av den som alltid helt underbara Anna Kendrick. Jag älskar Anna Kendrick! Hon är en av de bästa.


På torsdag fortsätter jag med de "riktiga" bubblarna, plats 11-20 på listan över de bästa filmerna från 2016 enligt Fripps Filmrevyer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar