torsdag 2 juli 2015

Beverly Hills Cop II (1987)Nyligen listade vi våra favoriter från 1987. Då jag inte sett om någon av filmerna på topplistan på länge, länge blev min lista en nostalgilista. Jag blev sugen på att se om några av filmerna. Kanske lite inspirerad av Steffos Sommarklubben då sköna filmer ses om i den ljumna sommarnatten. Först ut blev actionkomedin Beverly Hills Cop II, kallad Snuten i Holllywood 2.

Frågan jag nyfiket kommer försöka besvara för alla dessa omsedda filmer är "Håller den än idag?". Och kan den behålla sin plats på listan?

Tre år efter första snuten i Hollywood-filmen var Axel Foley, Billy Rosewood och Taggart igång igen. Denna gång var det Tony Scott som stod bakom kameran. Axel drar till Beverly Hills för att utreda "the alphabet crimes". Gamle vännen Captain Bogomil har blivit skjuten av onda män och kvinna, "a six feet tall blonde bitch".

Tony Scott kan sina saker. Detta är en riktigt skön actionkomedi som fortfarande håller helt ok. Musiken är fantastisk, och då menar jag inte bara den uttjatade Axel Foley-slingan från första Snuten i Hollywood-filmen. Samspelet mellan Axel och Rosewood och Taggart är tip-top. Sly Stallones gamla flamma Bridgitte Nielsen spelar den långa blondinen och scenerna med henne, speciellt rånet mot juveleraren, är bland filmens bästa.


Tyvärr har dock filmen tappat en del. Speciellt Eddie Murphys manér och jobbigt garv överutnyttjas. Hur många gånger lurar han folk och låtsas vara en annan? Kul de första gångerna men sedan går det till överdrift. Lustigaste scenen är nog när han snor ett hus genom att låtsas komma från "Beverly Hills constructions inspection" samt när han levererar sprängämnen till skytteklubben. Just det, det är då han refererar till sina tvillingdöttrar Monique and Unique.


Men i det stora är Eddie Murphy filmens svagaste kort. Lustigt nog är det som var bra när jag såg filmen 1987 det som är mest daterat och tjatigt nu idag. Lyckligtvis har filmen en hel del charm i övrigt att bjuda på. Som tex Billys lägenhet med sköldpaddan och vapenarsenal. Samt när gubbarna visslar melodin till The dating game tillsammans. Gillar också scenen när Taggart tas som ex-presidenten Gerald Ford på strippklubben.


Detta var ett trevligt återbesök av en gammal kär film från guldåret 1987.

På min topplista från året hamnade denna film precis utanför topp 10. Nu efter att jag sett om den, var hamnar den nu då? Kommer den högre, lägre eller ligger den kvar? Jo men jag tror att dess placering var ganska bra. Har svårt att se att den skulle slå sig in på topp 10 men helt klart en bubblare av rang.

Jag ger Beverly Hills Copp II tre europeiska skurkar av fem möjliga.

Betyg: 3/5


4 kommentarer:

 1. Om du inte sett den sen 1987 så kan jag förstå om vissa saker inte håller som du minns som bra. Själv har jag sett denna och originalet massvis med gånger sen jag var liten så för egen del håller de fin fint (ettan är givetvis bättre). Synd att trean inte kunde hålla någorlunda klass...

  Mina tankar kring Beverly Hills Cop och Beverly Hills Cop II.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett denna film många gånger, men inte sett om den på länge, länge. Inte de senaste 10-15 åren i alla fall... Det är länge tycker jag.

   Jag såg om första filmen också för några år sedan och mellan ettan och tvåan har tvåan hållit sig bättre tycker jag. Men det är ganska jämnt.

   Radera
 2. En riktigt skön gammal pärla. Låt vara att den tappat lite sedan "det begav sig"... ;-)
  En sommarrulle!!!! Bra där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt sommarrulle trots att den tappat lite. Håller helt med. :-D

   Radera