måndag 13 juli 2015

Innerspace (1987)Filmen som vi kallade 24-timmarsjakten är en rolig liten actionkomedi från folket kring Steven Spielberg. Dennis Quaid spelar Tuck, en stridspilot på dekis som deltar i ett experiment där han och hans farkost förminskas för att föras in i kroppen på en kanin. Meg Ryan är hans frustrerade flickvän Lydia och den underbare Martin Short spelar den hypokondriske och mycket nervöse kassabiträdet Jack Putter.


Givetvis går allt åt fanders. Förminskningen lyckas bra men företagets konkurrenter anfaller labbet och för att hindra de onda männen injekteras Tuck i en levande människa istället för kaninen. Tuck hamnar under huden på den orolige Jack som just bestämt sig att åka på en avslappnande semester. Låt oss säga att Jacks närmaste dygn blir allt annat än lugnt.


Lika delar action och humor. Den första delen är såklart inte så viktig så länge scenerna inte blir allt för kackiga. Vi får en schysste action med en mycket bra skurk i Mr Igoe, mannen med en mekanisk hand/blåslampa/dildo osv. Under filmens sista del får vi en frejdig biljakt som säkert kan roa de som gillar sådant.


Filmens behållning är dock humorn och det allra mesta av det står Martin Short. Scenerna när han inser att det finns en pytteliten människa inuti honom är komiskt guld. Jag skrattade så att tårarna rann även vid denna titt. Martin Short är ett komiskt geni och han funkar ihop med vem han än spelar emot, i denna film Meg Ryan och Dennis Quaid. Ändå gör han inte sin Jack allt för absurd. Han är överdriven men precis på rätt sida av gränsen till det orimliga.


En av filmens styrkor är också filmens skurkar. De fyra skurkarna är alla härliga karaktärer. Vi har redan nämnde Mr Igoe som hårdingen spelad förträffligt av Vernon Wells (utan mohikanfrisyr denna gång). Chefen är Mr Scrimshaw spelas av Kevin McCarthy och hans högra hand Dr Canker spelas av den rödhåriga Fiona Lewis. Till sist har vi Robert Picardo i rollen som den underbare "The Cowboy", han med bootsen. Vilken lirare! Jacks chef Mr Wormwood och kollegan Wendy är också mycket lustiga.Detta var en favorit från förr. Den är inte lika tung som fler av titlarna på topplistan men om några av filmerna där uppe skulle slinta lite skulle den kanske kunna utmana om en plats. Jag ger Innerspace fyra slalomglasögon av fem möjliga.

Betyg: 4/5

PS, varför klämmer Scrimshaw orkidén? Lustig scen...

PPS, känner ni igen Vernon Wells, Mr. Igoe, från The Road Warrior...?


6 kommentarer:

 1. Nej, jag känner igen Vernon Wells från Commando, så klart! ;) Riktigt skön i den filmen. Text om den kommer någon gång nästa vecka...

  Annars är det här en skön gammal 80-talare som jag såg många gånger när jag var liten. Funkar än idag, även om den tappar en del mot slutet om jag inte minns fel.

  Håller med dig om Martin Short, han är verkligen underbar. Kanske lite underskattad? Tänker på "Tre amigos" där ju Steve Martin och Chevy Chase blev större stjärnor. Detta är en av hans paradroller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att denna tappar i slutet. det är lite synd, men jag kände mig givmild när jag gav den en fyra.

   Martin Short är helt suverän i Three amigos. en annan favorit!

   Radera
 2. Bra film, tror du introducerade den för mig för inte länge sen. Dennis Quaid är alltid bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyligen? Encroyable? menar du inte att jag introducerade den i Uppsala dvs inte alls nyligen?? :-)

   Radera
  2. Nej, kanns som i detta hus men minnet spelar ju ibland spratt.

   Radera
  3. Ok, då kanske den kommit upp i någon konversation. Låter rimligt!

   Radera