tisdag 7 juli 2015

Den Ultimata Årsbästalistan - 2007Jag, Fiffi, Movies-Noir och Filmitch hade redan lagt ut våra topplistor för 2007, men med endast fyra listor att gå på var det prematurt att skapa en UÅBL för året. Detta ändrades när Steffo drog igång en "uppdiskning" av filmår som han inte gjort listor för. Han bjöd upp till topplista för 2007 och både Sofia och Jojjenito på. Så med söndagens tre nya listor hade vi hux flux hela sju listor i botten. Dags för UÅBL.

Jag har samlat in, summerat, räknat, dividerat, multiplicerat och knorrat. Vi har en vinnare! Och inte vilken vinnare som helst utan en överlägsen vinnare. Kan det vara första filmen i UÅBL:ans historia som återfunnits på alla de underliggande listorna? Så kan det vara. På andra plats kom årets särling, en vattendelare som antingen kom högt upp på listan hos folk eller inte med alls.

I övrigt är listan mestadels amerikans och en sydländsk sådan har också letat sig in på listan.


Följande bloggare har med sin lista i underlaget; Movies-Noir, Filmitch, Fiffis Filmtajm, Flmr, Rörliga bilder och tryckta ord, Jojjenito samt undertecknad. Totalt sju listor.

Den Ultimata Årsbästalistan för 2007


1. No country for old men (Coen brothers) 56 poäng (7 listor, tre förstaplaceringar)
2. Sunshine (Boyle) 27 poäng (tre listor, två förstaplaceringar)
3. Lars and the real girl (Gillespie) 26 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
4. Tropa de Elite (Padilha) 21 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
=5. The Bourne Ultimatum (Greengrass) 17 poäng (2 listor, en andraplacering)
=5. Zodiac (Fincher) 17 poäng (2 listor, en andraplacering)
7. Darling (Kling) 15 poäng (tre listor, en andraplacering)
8. There will be blood (Anderson) 12 poäng (två listor, en fjärdeplacering)
9. [REC] (Balagueró and Plaza) (12 poäng (två listor, två femteplaceringar)
10. Enchanted (Lima) 11 poäng (två listor, en andraplacering)

Listan skapades den 6:e juli 2015.

Totalt sett nämndes 43 filmer på de sju listorna. Här följer de i poängordning; Transformers, Funny games, Planet Terror, Stardust (en förstaplacering), Hot fuzz (en förstaplacering), Into the wild, The Poughkeepsie Tapes, Atonement, Charlie Wilson's war, Harry Potter and the Order of the Phoenix, Paranoid Park, Timecrimes, Inside, Eastern promises, The Daarjeeling Limited, Persepolis, Juno, I am legend, Tillsammans är man mindre ensam, Paranormal activity, Michael Clayton, We own the night, Shotgun stories, 4 months 3 weeks and 2 days, The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford, Breach, The king of Kong, Hannah takes the stairs, Death at a funeral, Ratatouille, The Orphanage, Die Fälscher, 1408.
8 kommentarer:

 1. sex av tio på listan - varav placering 1-4 fyra finns på min lista - närmaste rätta raden jag kommit tror jag.
  Skön blandning och kul att en svensk film hittade in på listan - och en brasilanare också :)
  Bra jobb som alltid Henke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär, du är i samklang med övriga välden här!

   Tack för de snälla orden. :)

   Radera
 2. Jag skulle kunna ha samtliga dessa posters på väggen, jävlarns vad snygga! Sen blir jag supersugen på att se om filmen också, ettan alltså. Coolt att den var med på allas våra listor.

  Och en svensk film på UÅBL! Det händer inte varje år! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir onekligen lite sugen på att se om topparna på alla dessa UÅBL. Men speciellt NCfOM. Om du ser om den, lägg märke till att filmen inte har någon filmmusik. Spectaculaire!

   Radera
 3. Fyra av filmerna hittas även på min lista. Hyfsat resultat. Ettan kanske den mest välförtjänta hittills, i mina ögon.

  Lite förvånad att Funny Games inte kom med. Det var väl åtminstone tre som hade med den på sina listor? Trodde i förväg lite på Into the Wild men den var nog för pretto och seg.

  Skönt att Transformers hamnade utanför listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funny games på plats 12 med totalt 10 poäng från tre listor (placeringar 5,9,9)

   Into the wild på plats 15, 9 poäng (två listor)

   Transformers på plats 11 med 11 poäng, två listor men bästa placering en tredjeplats! Det var tajt mellan denna och Enchanted. Transformers föll på andra tie breakern (efter poäng som givetvis går först). :-)

   Radera
 4. Det var mig en överlägsen etta. Men välförtjänt förstås. Däremot känner jag att Hot Fuzz inte blivit så pass listuppskattad som den förtjänar att vara ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer än dubbelt så många poäng som tvåan i listan! :-)

   Hot fuzz var ju mysig och trevlig och så, men etta? Jag blir lite imponerad av att du gillar den såååå himla mycket. Ser inte de kvalitéerna i filmen...

   Radera