måndag 27 juli 2015

Along Came Polly (2004)


Midsommarhelgen. Lördag kväll. Hemkomna från den lokala puben nere på "landet" skulle jag och svågern se fotbolls-VM för damer. Det var Sverige mot Tyskland i första utslagsrundan. Jag trodde svågern ville se matchen och han trodde tydligen att jag ville se den. Hmm, så det kan gå. Några få minuter in i matchen upptäcktes fadäsen och vi kunde snabbt slå över till Along came Polly som gick på en annan kanal. Hehe, mycket bättre nu...

Jag hade sett filmen förut, före bloggen. Den var lite småroliga som jag mindes den, men den drogs ner i skiten av... skiten om jag kom ihåg det. Vid denna omtitt föll jag för filmen mycket mer. Den är ju jätterolig! Självklart inte utan sina problem men klart bättre än vad jag kom ihåg den i alla fall.


Ben Stiller är perfekt i rollen som lite fumlig och bortkommen huvudperson. Han stolpar fram bredbent med hans ben som trumpinnar. Han spelar den neurotiske men godhjärtade storstadsbon mycket bra. Detta är en roll som han ofta hamnar i, andra filmer där han spelar en liknande karaktär är The heartbreak kid och Meet the parents. Här i Along came Polly spelar han en riskanalytiker och det jobbet passar han som hand i handske för.


Filmens "love interest" spelas av Jennif Aniston. Hun är superstabil som en flummig "flower power girl". Aniston är inte en av mina allra största favvisar men hon är alltid bra i det hon gör. Inga djupa dalar alltså, även om man inte får de höga topparna heller. Hennes karaktär i denna film påminner oss också om andra roller som den i Office space till exempel.

Som vanligt i denna typ av romantiska komedier spelar birollskaraktärerna ofta en huvudroll. I Polly har vi hela fyra bikaraktärer som är helt underbara. Favoriten Alec Baldwin är sitt vanliga sliskiga jag i den lilla rollen som Ben Stillers chef. Objektet som Stiller ska riskutvärdera är den australiske företagsledaren med fäbless för base jumping och katamarankappsejsning Leland Van Lew. Han spelas förträffligt av Bryan Brown.


Kvar har vi stjärnorna i klassen. Hank Azaria spelar "the scuba diver instructor". "The nude scuba diver instructor"! Han som kallar Stillers Ruben för Luben hela tiden. Hehe, han är helt underbar i denna film. Hans lustiga figur var nästan det enda jag kom ihåg från första titten.


Till sist har vi ingen mindre än maestron himself Philip Seymour Hoffman i rollen som Sandy Lyle (!), Rubens kompis. Han är som alltid suverän och här är han extra pompös, vulgär och högljudd. Rest in peace, min gode Philip. Du lämnade oss allt för tidigt. Det var Sandy som för mig introducerade begreppet "sharting"... Det är en blandning av "shitting" och "farting" och det kommer från en av filmens lite mindre kul partier.


Filmen har nämligen ett enda stort problem och det berör just det. Filmen är fylld av extremt patetisk kiss- och bajshumor. Tyvärr drar det ner helhetsintrycket en hel del. Jag förstår inte riktigt varför det ska vara så mycket bajshumor i en film som denna. Alla komponenter för en jättebra romantisk komedi finns där, men som kunden som beställer "extra allt" på Burger King var filmmakarna tvungna att ösa på med mer extra allt. Tyvärr är det extra som erbjuds banalt och passande för en publik som befinner sig i kiss- och bajsåldern. Hur gamla brukar de vara? 4-5 år?

Filmen är uppe och flyger på betyg fyra under vissa sekvenser men dippar sedan titt som tätt när den blir onödigt nödig. Jag hamnar därför mitt emellan. Jag ger Along came Polly tre misslyckade smekmånader av fem möjliga.

Betyg: 3+/5


10 kommentarer:

 1. "Tyvärr är det extra som erbjuds banalt och passande för en publik som befinner sig i kiss- och bajsåldern. Hur gamla brukar de vara? 4-5 år?"

  Eller 42?

  Jag tycker kiss-och-bajsskämten tillför något i filmen (ja, det KAN bero på att den typen av skämt ligger helt rätt sett till min mentala nivå), jag tycker dessutom att för att vara kiss-och-bajsskämt är dom tämligen välskrivna och procentuellt sett till resten av filmens skämt inte särskilt många. Scenen med Ben Stiller på muggen är dock lång. Men rolig. Fy faaan vad rolig den är, hahaha!

  Filmen är - i min bok - en solklar 5/5. Raindance!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där ser man. Kalla mig förvånad. Jag trodde de flesta skulle skriva under på att denna film göres en stor otjänst då de tagit in så extremt många sådana skämt. Vet inte procenten men det är sannerligen fler än Ben Stillers scen på muggen.

   Vilket är så himla synd för denna film är riktigt, riktigt najs... om man kan se igenom alla bajs- och pruttskämt.

   Barn brukar vara i 4-5 årsåldern när de går igenom kiss- och bajsåldern... Så är det i alla fall.

   Radera
  2. Uppenbarligen finns det många fler vuxna än jag som har barnasinnet kvar annars skulle denna typ av komedier knappast produceras.

   Radera
  3. Ja visst är det helt obegripligt! :-D

   Byt ut bajsskämten mot drogliberalskämt så förstår du vad jag menar! ;-)

   Observera att jag gärna ser vassa skämt, skämt som inte alls är bekväma, politiskt korrekta eller ens barntillåtna. Min text ovan antyder kanske (felaktigt) att jag bara gillar mjäkiga skämt, men på samma sätt som jag tycker att farsartad humor med folk som snubblar är trist tycker jag att bajsskämten är trista.

   Radera
 2. En av få romcoms som är acceptabel de senaste decennierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst acceptabel skulle jag säga! :-D

   Håller den inte i topp, filmer som Wedding crashers, (500) days of Summer, Forgetting Sarah Marshall eller The 40 year old virgin som bättre i min bok (efter en snabb sökning i minnet).

   Radera
  2. 500 räknar jag inte som romantisk komedi men håller med om att 40 year... är bättre än dagens film - lite.

   Radera
  3. 500 är mycket mer än en rom-com antar jag att du menar och då håller jag med!

   Radera
 3. Ahhh...ytterligare en riktigt skön pärla hos Fripps! Bra flyt härinne nu! ;-)

  Detta är en redig 4 hos mig. Jag garvar nästan hela tiden....och pruttskämten...men de var väl inte superstörande! Eller!?!
  Det är faktiskt inte det första jag tänker på när jag recapar rullen i minnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst flyter det på bra! Någon komedi till står på tur, sedan blir det annat här på bloggen!

   Jag njöt också av filmen. Klart bättre vid denna andra titt. Pruttskämten var inte så störande som det kanske låter ovan, men de dra ner filmen ett snäpp för mig och då är det värt att nämnas. Sen blir det kanske orimligt stort fokus just på dem bland kommentarerna.

   Ibland blir det saker som inte är det första man tänker på som diskuteras... LOL, filmen kanske skulle funka bra på teaterscenen? ;-)

   Radera