söndag 19 april 2015

St. Vincent (2014)


"St. Vincent" verkade vara en spännande film. Det är en dramakomedi med favoriten Bill Murray! Men först, usch vad gammal och skröplig han ser ut i denna film, den gode Bill. Visst han spelar en gammal och skröplig man, men kan det bara vara smink?

Filmen handlar om en vresig gamling som får nya grannar då en ensamstående mamma och hennes son flyttar in i huset bredvid. Setuppen är inte speciellt originell. Filmen puttrar på i lugnt tempo. Den är lite smårolig och "quirky". Relationen mellan Vincent och pojken Oliver är gullig. Filmen påminner mer och mer om Nick Hornby's "About a boy". Jag finner filmen ganska ordinär. Den ensamma mamman, barnet och grannen som är butter men kanske har en mjuk sida därinne någonstans... Really? Var det inte mer?


Jo. Det var det. Precis när jag började bli uttråkad och hade börjat flacka med blicken efter mobiltelefonen och insta-appen kommer Scenen med stor S och hela filmen vände på en femöring. Wow, det är ju inte en komedi detta. Detta är en sober film som är otroligt sorglig och hjärtskärande. Dammigt i rummet, Jojje. Indeed. Fan, dammigt värre, till och med hulkande.

Nu när jag pratar upp filmen gör jag den säkert en otjänst. Den avnjutes bäst ospoilad, men samtidigt är det svårt att tipsa om filmen utan att ge någon bild av vad den är. Jag känner nog att den har en del kvar till de riktigt höga betygen, men samtidigt är filmen mer lik en film som "Short term 12" i feelingen än redan nämnda "About a boy" och för de av er som sett "Short term 12" vet att det är en otroligt bra film. Och nej, "St. Vincent" är inte lika bra, det känns bara liknande i känsloregistret när jag ser filmerna.

Bill Murray är helt ok, Melissa McCarthy spelar en "vanlig" roll, Chis O'Dowd är som vanligt super och Naomi Watts är fruktansvärt dålig i denna film. Regissören är en ny bekantskap, Theodore Melfi. Regin är sådär. Men som helhet funkade filmen väldigt bra. Ändå.


"St. Vincent" handlar om att bli gammal och försöka rädda sig själv i en kamp som inte går att vinna. Det enda vi kan göra är att försöka stå ut medan vi förlorar.

Jag ger "St. Vincent" tre gamla mäns som stretar emot av fem möjliga.

Betyg: 3/5

PS, Melissa McCarthy var nedtonad och sansad. Ingen fara, ni kan vara lugna!

6 kommentarer:

 1. Tyckte också filmen gick från att vara en komedi till något mer, och det uppskattades. Tyckte pojken var bra och hade bra kemi med Murray. Däremot håller jag inte med om Naomi Watts som jag tyckte spelade ryskan bra. Inte strålande, men en sådan roll är inte lätt att spela då den lätt blir för mycket. Å andra sidan har jag alltid haft ett gott öga till henne ;)

  St. Vincent fick ett ganska högt betyg från min sida, även om den hade en bit upp till de bästa från året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den så mycket!

   Du gillade den första halvan med mer komedianslag. Jag gillade den andra halvan bättre.

   Radera
 2. Hm låter som att filmen minsann träffade något inom dig. Bitterljuv komedi med inslag av livstragik? Jag är hooked broder, och kommer naturligtvis att spana in denna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var riktigt gripande där ett tag. Ser fram emot att läsa dina tankar om den. :)

   Radera
 3. Dammigt, alltså? Har inte städhjälpen skött sitt jobb. ;)

  Kanske blir en titt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Vilken städhjälp? LOL.

   Jag tror nog att du skulle kunna gilla denna en hel del! eller inte alls.;-)

   Radera