onsdag 29 april 2015

Joe (2013)


Denna film var ganska hajpad i vissa kretsar. Bland annat hade jag hört om den i Filmspotting. En och annan filmnörd jämförde den med "Mud". Nic Cage spelar en tuffing som försöker hålla sig kvar på vagnen och leva ett laglydigt liv. Han bor i Texas och kör ett litet företag inom skogsavverkning där han tar in dagavlönade mexikanare för jobbet.

Filmens andra huvudkaraktär Gary är en pojke på ca 15 år. Han har en alkoholiserad far, en hobo, en sönderknarkad mamma och utvecklingsstörd syster. Gary spelas av den mycket kapable Tye Sheridan som vi tidigare imponerats av i "The tree of life" och tidigare nämnda "Mud".


Jag kunde inte komma ifrån att jämföra "Joe" med "Mud". Vet inte om det är rättvist då en film borde bedömas på sina egna meriter, men nu blev det så denna gång. "Joe" är lite mindre bra i alla avseenden...

Matthew McConaughey är bättre än Nicholas Cage i huvudrollen, ja till och med klart bättre. Miljön är mer intressant i "Mud". Jag gillar floden och livet runt den. Stämningen är klart bättre i "Mud" som har en liten men ack så märkbar lyrisk och magisk komponent i sig. Handlingen är också starkare i "Mud". Visst är karaktärerna ganska intressanta i "Joe" men i slutändan brydde jag mig inte så mycket om den elaka pappan och alla hans illdåd.

Nu kan tilläggas att "Joe" helt klart är en bra film, framför allt har den en stark avslutning när äntligen något händer. Jag väntade hela filmen på att Nick Cages karaktär skulle visa sitt rätta jag. De teasade ju med vilken bad ass han skulle vara hela filmen igenom.


En intressant detalj är att Gary Poulter som spelade uteliggarpappan Wade var en uteliggare i verkligheten, dvs en amatörskådespelare. Han är bra i rollen som ett as, och det är faktiskt svårt att avgöra vad som är skådespeleri eller ej. Sorgligt nog dog han kort tid efter filmen spelats in. Han blev 53 år gammal.

"Joe" är en långsam och eftertänksam film. Den passar bra för er som gillar drama som utspelar sig i "white trash"-miljöer.

Jag ger "Joe" tre elaka pappor av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Helvete vad länge denna legat hemma hos mig osedd!
  Kan ju tyckas märkligt då jag är en "Nic-man"!

  Jag har liksom icke varit på humör. Men jag älskade ju "Mud"!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar Nic är filmen given. Fiffi, se nedan, vouchar för honom i denna film.

   Klart man älskade "Mud", det är ju en 4/5!

   Radera
 2. Jag älskar Joe! Filmen alltså! Och jag älskar Nicolas Cage som Joe! Han kan göra femtio kackiga B-C-D-filmer med sitt höga hårfäste och botoxade fejs om han gör en film som Joe var trettionde år, då är han förlåten.

  5/5! Inget snack om saken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5/5 är verkligen inte dåligt. Du måste fångat den en perfekt dag! Varit på rätt humör.

   Är Nic så bra? Klart det är lite charmigt att han är så yvig i hela sin uppenbarelse, men är han bra på riktigt? Jag tvekar.

   Radera
 3. Jo han är SÅ bra. Han är SÅ bra att hans Joe blev bakgrundsbild på datorn i flera månader. Sen rök han. Nu är det Järnjätten igen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nic Cage upp på pluslistan! Najs.

   Radera