torsdag 16 april 2015

Hang 'Em High (1968)"Hang 'em high" är Clintans första western efter "The man with no name"-trilogin. Den är regisserad av en Ted Post. Det skulle dröja ytterligare några år innan  Clintan regisserade sin första western i och med "High plains drifter".

"Hang 'em high" är en arg, ja till och med en ursinnig film. Mer eller mindre alla Clintanfilmer av värde är antivåld. Men om de tidigare så kallade spagettiwesterns viskade fram sitt budskap skriker han här: "Slut döda varandra för helvete!!"

Filmens inledning är riktigt bra. Clintan spelar Jed Cooper som nyligen köpt ett liten hord nötkreatur som han driver genom öknen. Han blir upphunnen av ett posse som jagar den rättmätiga ägarens mördare. Det faktum att Jed har djuren räcker för skocken med blodtörstiga män att besluta sig för att hänga honom. Clintans Jed blir hängd redan innan förtexterna börjar rulla.

Spoiler alert. Clintan dör inte. Han räddas, rentvås och tar jobb som US Marshall i det fria territoriet Oklahoma. Den allsmäktige domaren i territoriet har bestämt sig för nolltolerans inför våld och brott. Hans plan är att rensa upp allt bus och därmed ge territoriet chansen att bli fullvärdig delstat i USA. Den nyblivne marshallen Jed Cooper tar tillfället i akt att jaga de nio som hängde honom.


Hämnd, hämnd, hämnd. Dödande, dödande och elände. Filmen är långt från förskönande av våldet. Det är en film i den gamla skolan så det mest av våldet syns inte i bild men det finns där. Om man vill problematisera hjälterollen kan man såklart klaga på att Clintan är en tuffing och svagsinta kan säkert tycka att det han gör är "coolt". Men om man ser hur filmen behandlar problemet med domaren som är den mest blodtörstige av dem alla finns ingen tvekan om var denna film ställer sig i debatten. Hela cirkusen runt domarens publika hängningar av dömda brottslingar är frånstötande. Oklart hur mycket sanningshalt det finns i den beskrivningen, men med tanke på hela mänsklighetens historia håller jag även denna historiebeskrivning som helt trovärdig.

Jag tycker att inledningen av filmen är jättebra. Sista akten är också bra, men filmen sackar lite i mitten. Den är lite seg helt enkelt. Man tog god tid på sig förr i tiden i filmens värld. Men den är trots allt klart sevärd och jag tvekar inte en sekund med att ge den tre män som får sona för sina brott av fem möjliga.

Betyg: 3/5


10 kommentarer:

 1. Fast om man skulle vilja leka djävulens advokat skulle man väl kunna hävda att även om domaren och rättsväsendet framställs som korrupta och blodtörstiga är Clintans hämnd fullt rättfärdigad?

  https://bilderord.wordpress.com/2010/06/07/hang-em-high-1968/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clintans Jed är del av det samhälle han lever i. Filmen övergripande budskap är med önskad tydlighet att lag och rättvisa inte alltid är samma ska, som du så riktigt noterar.

   Notera att en film kan vara antivåld utan att ha en huvudperson som är pacifist...

   "getingmidja och torpedtuttar"... Hehehe. Observera att jag inte ler åt kvinnan i filmen, utan din fyndiga beskrivning...

   Radera
 2. Ah, vilken film! Val beskriven; ser med tillforsikt fram emot nasta, och nasta.... Jag blev ganska bestort nar jag sag denna och har faktiskt inte sett om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog du den hårt? Jo det är en ganska bister historia om man tittar lite under ytan...

   Radera
 3. Mycket bra revyat här! Helt rätt om pacen i rullen. Bäst i början och slutet. Behöver vi nämna att det sladdar rejält när den gode Clint ska falla lite för romantiken....?

  Bra western detta. En av de första revyer jag själv skrev på bloggen faktiskt. Texten inte den bästa idag och skulle säkert ha skrivits på annorlunda sätt om jag recat den idag.... Go western!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go western! Kanske ett lämpligt marathon i framtiden... Men du har ju redan gjort din hemläxa...

   Jag gillar'n men den ligger inte i topp skulle jag säga. Damn, nu blev jag sugen på att utreda hur min topplista av westerns ser ut egentligen... :-D

   Radera
  2. LOL, kan ta det som ett delmål i färdigställandet av topp-100 filmer alla kategorier? ;-)

   Radera
  3. Såg denna dagen efter Two Mules for Sister Sara (hade inte sett de båda filmerna tidigare, trots att man alltid varit ett Clintan-fan). Även om denna har en del bra scener och är helt ok, så är det för egen del ingen tvekan om vilken som är den mer minnesvärda filmen av de två.

   https://moviesnoir.blogspot.com/2018/11/hang-em-high.html

   Radera
 4. @Movies - Noir nej Two mules är helt klart den mer underhållande. Hang 'em high är kanske mer ikonisk dock. Det känns som att den är mer omtalad och mer sedd... Jag vet inte...

  SvaraRadera