torsdag 1 januari 2015

Calvary (2014)Calvary 
    1. A sculptured depiction of the Crucifixion.
    2. A great ordeal.

Människor som är sönder. En kyrka som är sönder. Relationer, sönder. En ekonomi som gått i kras. Tro som vittrar. En Gud som är döv. John Michael McDonagh's Calvary är ett tungt drama om ett samhälle i kris, en man i kris. Brendan Gleeson's Father James får under en bikt veta att en av männen i hans flock blivit utnyttjad, torterad, av en katolsk präst under sju år som liten. Father James ser vem som biktar sig, vi ser honom inte. Mannen ger Father James sju dagar på sig att avsluta sina affärer och göra sig redo för på söndag om en vecka ska han döda honom.


Detta var en tung men mycket bra film. Brendan Gleeson är i princip med i varje scen i hela filmen och han bär den på sina breda skuldror. Han är bra men filmen lever lika mycket på en radda av riktigt bra birollsskådespelare som Kelly Reilly, Aidan Gillen, Chris O'Dowd och M. Emmet Walsh.


Just att Lord Baelish var med i filmen var i och för sig lite förvirrande. Vad gjorde han där skrek någon inne i huvudet på mig mest hela tiden. Samma grötiga viskande tal. Han var sig lik.

Filmen är ett drama om humanism, religion, tro och synder. Men den är lika mycket en spänningsthriller. "Vem gjorde det?" har här bytts till "Vem kommer göra det?". Den är spännande gott folk, det är inte svårt att sitta kvar till slutet.

Riktigt snyggt manus, bra skådespelare, tja ni vet som det brukar vara i brittiska filmer och en smärtsamt vacker natur från västra Irland. Stämningen och närvarokänslan i filmen är grym.


Topplisteämne? Vet inte, kanske. Får se vad mannen där uppe säger när det blir dags att dömas.

Jag ger Calvary fyra oförlåtliga synder av fem möjliga.

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar