onsdag 14 januari 2015

Taken 3 (2014)Franck Dotzler: The LAPD, the FBI, the CIA there all gonna come after you they'll find you and they'll stop you.
Bryan Mills: Good luck.

Jag tror det var Ronny Svensson som sa att Taken 3 borde heta Jagad 2 istället och det ligger mycket i det. Det är ingen som blir tagen i denna film. Däremot blir allas vår värsta bad ass, hårdingen Brian Mills (Liam "Biggus dickus" Neeson) exfru mördad och polisen får ett tips om att han är den skyldige. De jagar honom med allt de har. Den supersmarte polisen Dotzler (Forest Whitaker) är honom i hälarna under större delen av filmen. Hans lazy eye ger honom magiska krafter. Han vet allt.

Handlingen är ungefär så här. Jag kan knappt hålla isär filmerna, Taken, Jagad, Taken, Jagad? Mills kommer hem till lägenheten och hans bagels är varma. I sängen ligger Lenin (Famke Janssen). Hon har fått halsen avskuren men det finns inget blod. Mills blir bestört. Hans inre skriker ut sin ångest. Då möts han av en enarmad ryss i dörren. Ryssen har kanske en protes. Poliserna jagar Mills till en gammal truck och "I didn't do it." "I don't care, I just want to kill you." Mills kastar sig ner i vattnet. Borta! Sen pratar de med varandra och han måste komma in, ge upp sig. Mills lurar dock polisen som den bästa Jason Bourne och undgår avlyssningen. Bästa sättet att bli trodd är att hitta vem som mördade Lenin och dessutom vill Mills kräva hämnd. För då blir ju allt bra igen. Som när han gav dottern en panda i tre dagar före fördelsedagen-present. Dottern, som aldrig blir äldre än 12 år i hans ögon. Och våras, kanske.

När Luc ser sig själv i spegeln ser han en man som gjorde bra film förr i tiden. Mills smyger in på sjukhuset och letar efter proteser och enarmade män. Hans kompis forskar på mediciner och ser precis ut som General Georgi Koskov, men han är oärlig och neslig. Precis som Lenins nya äkta make Stuart förresten. Så fort jag såg att Lenin hade gift sig med Sean Ambrose från Mission: Impossible II förstod jag att något lurt var på gång. "My priorities is Kim." Mills ramlar ner i en hiss och utför ett stup men han överlever båda gångerna! Spoiler alert. I hissen måste han ha krupit genom ett maskhål och utför stupet var det bara att kasta sig ut genom dörren trots att man såg att dörren aldrig öppnades. Konstigt. Skit samma. De gamla vännerna hjälper till och de är också bad ass, men de är med för kort tid i filmen. Träligt. Och allt glas krossas men ryssen skär sig inte i fötterna som John gjorde. Ryssen blir skjuten men det blöder inte ur kroppen på honom. WTF hände där? Äh, skit samma.

Nej, så var inte handlingen. Jag skojjade bara.

Betyg: 2/5


Läs vad mina fellow filmspanare hade att säga om denna film. Blev de tagna av spänningen?

8 kommentarer:

 1. Hi hi rolig "mix" :) Enarmad ryss med protes. Va hette han, Oleg kanske? ;) Vi måste kolla upp det där med frånvaron av blod. Det MÅSTE ju bero på nån dum åldergräns. Alltså verkligen inte en blodfläck i heeeela filmen, trots allt pang-pang och ramla i hiss samt ur bil. Inte en skråma på vår Superman dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allmänt knasig film detta, vilket ledde till en lite annorlunda revy från mig. Var tog allt blodet vägen? Har du sett Blue ruin? På tal om blod...

   Radera
 2. Huh, tänkte inte på det där med blod, men det har du ju helt rätt i. Jo förresten, jag tänkte på att det borde ha varit fullt med blod hemma hos Bryan om någon skurit halsen av Lenin (LOL!). Men det hade jag tappat när det började skjutas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi. Kunde inte hålla mig allvarlig när jag försökte skriva om filmen... Och det var den väl värd? ;-)

   Radera
 3. Jag tänkte också på frånvaron av blod, på att det såg ut som att liket bara somnat alldeles lugnt och inte alls fått nån hals avskuren. Det var mindre märken runt hennes hals än det är på en annan om man somnar med halsband och lyckas snurra in sig i kudden eller nåt.

  Jämförelsen med Jagad är verkligen bra, skillnaden är väl bara att Jagad är bra? Och spännande? Och har ett manus som håller mer än första sekunderna? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Jag drog Jagad i smutsen här eller hur? Ojsan. Tur att jag bara skojjade då!
   :-)

   Radera
 4. Märklig men skön upplevelse att läsa din text. Det är som att en schizad person skrivit texten. ;)

  Tänkte absolut på frånvaron av blod. Såg ju ut som ex-frun låg och sov typ. Man kunde ana nåt svagt på halsen. Helt obegripligt system det där med blod och åldersgränser.

  "Biggus Dickus"

  Oj, vad jag garvade. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, japp, "biggest xxxxx of any man alive" enligt the interweb.

   Seriös debatt... LOL.

   Radera