torsdag 22 januari 2015

John Wick (2014)John Wick: Everything's got a price.

När jag satt och såg en dålig komedi häromdan plingade det plötsligt till i mobilen. Det var Steffo som hojtade att han skulle se John Wick med Keanu Reeves i huvudrollen. Kommer ni ihåg honom? Inte Steffo, Keanu Reeves menar jag. Keanu är kanske inte lika känd av kidsen av idag, men han var stor en gång i tiden. Hans mest kända film är "Bill and Ted's excellent adventure". När Seffo tipsar om actionfilm är det bara upp och hoppa. Klart att den skulle ses.


Huvudpersonen i John Wick är en förde detta torped i den undre världen som dragit sig tillbaka. Efter några olyckliga omständigheter dras han in i smeten igen. Start: Action! Efter den korta inledningen är det verkligen "action utan slut" som vi alltid sa förr i tiden. Wick tar sig an en hel rysk maffia i New York. Ormens huvud spelas av svenske Michael Nyqvist och han gör bra ifrån sig även om han svenska brytning ibland gör så att jag ryser av obehag. Ryssens snorvalp till son har castats perfekt med ingen mindre än Theon Greyjoy. Skådisen Alfie Allen har hamnat i ett fack som vidrigaste av de vidriga. Kul för honom. Not.


Jag gillade detta. Stabil underhållning för stunden. Man förstår att Wick var en jäkel på att döda, men nu är han lite avdankad, lite äldre. Han är inte lika vass som tidigare får man en känsla av. Keanu passar bra i rollen. Han är något av en träbit. Inte mycket finlir i skådespeleriet, men det passar en sorgsen mördare med avstängda känslor och allt det där. Mot slutet av filmen när det gick som mest hett till satt jag dock och funderade på om inte detta hade passat ännu bättre för nye actionfilmsfavoriten Jason Statham. Han är bad ass.

John Wick är en modern actionfilm. Mycket ond bråd död. Minimalt med humor. Den har en skön stämning och jag gillade scenerna i Hotel Continental framför allt. Willem Dafoe är med som gammal veteran i gemet. Han är som oftast bra. Det var skönt att se en actionfilm där huvudpersonen håller pistolen med båda händerna hela tiden. Tiderna när hjältarna håller pistolen med en hand och vinklade 90 grader i luften är över! Ja, bra helt enkelt.


Det konstigaste med hela filmen var att jag inte kände igen Adrianne Palicki i rollen som Ms Perkins, en "fellow assassin".

Jag ger "John Wick" tre oskyldiga hundvalpar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Steffo, vad tyckte du? Blev du blown away av Wick?


9 kommentarer:

 1. Såg faktiskt Bill & Ted... för första gången i förrgår. Underbar film. Men att den skulle vara mer känd än The Matrix är jag nog inte beredd att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vafalls, The Matrix mer känd än Bill & Ted??? Aldrig! Aldrig! Aldriiiiiiiiiig.Buäää. Du är en elak farbror, Carl!

   :-D

   Radera
  2. Jag undrade just om det inte saknades en smiley där uppe i texten. Nu har jag bestämt att det gör det :)

   Radera
  3. @Sofia: absolut inte! ;-)

   Radera
 2. Ber om ursäkt för stavfel och en massa små bokstäver i inledningar av meningar etc.Har rättat till en hel del skavanker.

  SvaraRadera
 3. Keanu Reeves må inte vara en bra skådis, men tycker han är ganska skön trots allt. Han har en del trevliga filmer på sin meritlista, från 80-talet till idag.

  Såg John Wick på bio nere i Prag och såg fram emot en skön och mörk actionstänkare. Blev lite, lite besviken då jag hoppades på mer, men filmen har växt lite faktiskt och jag skulle hellre se om denna än The Equalizer som jag tycker man kan jämföra med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att denna var starkare än The equalizer. Ganska klart bättre till och med (men båda huserar inom betyg 3, fast i olika ändar av det ganska breda spannet).

   Jag gillade Keanu men också flera av birollerna. Scenerna i hotellet var riktigt schyssta.

   Radera
  2. Håller med, de två filmerna går lite hand i hand :)

   Förresten, tänkte du på att filmen inte utspelade sig i vår verklighet? Tyckte det lyfte filmen en del, inte minst i efterhand. En av orsakerna till varför jag är mer sugen på att se om denna...

   Radera
  3. Inte i vår verklighet? Tänker du på Nyqvists dåliga engelska? Eller hur tänkte du?

   Radera