onsdag 31 december 2014

2014 - Året på Fripps FilmrevyerFör andra året i rad ska jag nu ge dig en liten nyårskrönika över året som gått på Fripps filmrevyer. Precis som jag gjorde förra året! Hey, då är det ju en tradition! Det blir en resa nerför minnenas aveny. Vad var bra, vad var dålig och vad var allt däremellan?

Jag har kört två större projekt under året. Först och främst var det min gedigna genomgång av de åtta Harry Potter-filmerna. Precis som med James Bond-projektet fördjupades min kärlek till filmerna via projektet, inte alls tvärtom som man kanske kunde tro. Jag älskar Harry Potter, både i bok och i film. Favoritfilmen under projektet visade sig bli film nummer sju.


Jag och Christian fortsatte vårt stora Decennier-projekt. Det slutfördes inte under året som jag gissade i förra årets nyårskrönika men vi hann i alla fall med 50-, 60-, 70 och 80-talen. Bra jobbat oss! Under nästa år ska vi helt klart avsluta projektet. Eller? Hehe, bara två decennier återstår i och med 90- och 00-talen så det ska vi nog klara av.

Ibland blir jag inbjuden av grabbarna i podden Har du inte sett den? att delta i deras filmsnack. Det är alltid lika trevligt. Under året var jag med Markus, Erik och Johan och snackade om Spike Jones' Her och en annan gång var det jag och Markus som drack öl och snackade om den svenska filmen Tommy.

På tal om svenska filmer så har jag sett fem nya svenska filmer under året (jag såg några äldre svenska inom decennier också). Den bästa nya svenska filmen jag såg i år var Remake.

Under året har jag publicerat filmrevyer för 202 filmer. Wow, bra jobbat mig. Jag har givit tolv filmer betyget etta och åtta filmer har fått betyget femma. Min årsbästalista för filmåret 2014 kommer som brukligt ut någon gång under våren. Det brukar bli naturligt att se en hel del filmer från året som gått under inledningen av efterföljande år. Inte minst med tanke på att de flesta filmerna som kan vara av intresse då "finns i sjön". Så här såg listan ut för 2013. Vilka filmer kommer komma med för 2014...? Lämna gissningar eller tips i kommentarsfältet.


Under året har den löst sammanhållna filmbloggarklubben Filmspanarna hållit ångan uppe. Elva filmspanarträffar har genomförts med sedvanlig film med efterföljande armbågsgnugg, öldrickande och en bit mat. Till det har vi kört tolv bloggteman då bloggare i hela landet har kunnat delta. Årets bästa filmspanarträff-film var utan tvekan The wolf of Wall Street och den sämsta filmen vi såg var den svenska filmen Tommy. Några ut gänget var för andra året i rad med på Malmö Filmdagar ackrediterade som press. Jag hoppas på flera äventyr med spanarna under nästa år!

Under året har jag sett en hel del film på bio. Det blev tretton filmer på Malmö filmdagar, elva filmer sågs på Stockholms Filmfestival (sammanfattning) och tre filmer sågs på den lilla "Monsters of Film"-festivalen. Jag har varit med på åtta av filmspanarnas filmträffar och till sist har jag gått på bio som en vanlig man fjorton gånger. Utan trenchcoat dock..

Under året har ett nytt fenomen uppstått på min blogg, den Ultimata ÅrsBästaListan förkortat till UÅBL. Jag är ju själv omåttligt förtjust i listor generellt sett, och årsbästalistor i synnerhet. Under året har några filmbloggare gång efter annan samtidigt bloggat om årsbästalistor från svunna år. Så fort jag får ihop en fem sex stycken årsbästalistor sammanställer jag dem till UÅBL för året i fråga. En kul liten sidosyssla jag har som jag hoppas uppskattas. Hela nio stycken UÅBL har publicerats under året, för diverse år från åttiotalet och framåt, för länkar titta här.


En av årets mest vattendelande filmer var den amerikanska krigsfilmen Lone survivor men allra skönaste diskussionen kom nog ur Scorsese's The Wolf of Wall Street.

En film råkade jag se två gånger på bio! Jag var så trött under första titten att jag mest satt och nickade till. Det var ingen mindre än Wes Anderson's nya film Grand Budapest Hotel som jag först såg med Christian och senare en gång till, denna gång med Johan.

Årets tristaste filmäventyr blev då jag, Jojjenito och Vanessa skulle se American hustle på SF i Kista. Filmvisningen blev helt ruinerad av ett ungdomsgäng. Läs mer om den bedrövliga händelsen här.

Denver Broncos förlorade SupeBowl mot Seattle Seahawks på ett högst förnedrande sätt. Bläh.


TV-serier! Jag har sett femton tv-seriesäsonger under året. Jag har nu när jag skriver denna årskrönika insett att jag har glömt att skriva om Sherlock - säsong 3 på bloggen. Jämmer och elände. Något måste ha kommit emellan och sedan har det fallit i glömska. Det får bli en god anledning att se om säsongen! Här kommer i alla fall min topp-5 över tv-serier jag sett under 2014:

Silver: Game of Thrones - säsong 4
Bronsch: Sherlock - säsong 3
Fjärde plats: Community - säsong 2
Femte plats: 24: Live another day - säsong 9Under året har jag sett två scenshower, dels Filip och Fredriks jubileumspodcast i Globen (den med så dåligt ljud att det var helt kasst), dels Alex och Sigges Meningen med livet (den som inte gav några svar).

Som jag lovade i förra nyårskrönikan har jag publicerat ytterligare några "Henkes Best of"-listor; KentPink FloydSophie Zelmani och Lykke Li. Denna lilla tradition hoppas jag att jag kommer kunna fortsätta med under 2015.

Det har inte blivit så fasligt mycket skivinköp under året. Det största och mest nostalgiska är att jag åter har börjat lyssna på vinyler igen. Jag köpte en begagnad Dual skivspelare och en klassisk NAD 3020 stereoförstärkare. Nu snurrar gamla klassikers som Wish you were here, Misplaced childhood, Kisss me kiss me kiss me och Honky dory på gummit igen!

Nya album på cd har kommit från Pink Floyd, två stycken från Neilan, First Aid Kit, Lykke Li, Kent. David Bowie släppte nyligen ett samlingsalbum. Jo, det är helt klart att ens musiksmak stelnar med tiden. Min har fryst fast i 70- och 80-talen till stor del.


Jag har också sett några konserter. Här kommer topplistan över årets liveupplevelser

Femte plats: Sophie Zelmani
Fjärde plats: Goat
"Bronsch": Bodyfest
Silver: Lykke Li
Guld: Neil Young and Crazy Horse 

Film och tv-tittande tränger bort läsningen. Det är trist och under året har jag bara slutfört tre böcker (startat några fler som blivit liggandes också). Årets klart bästa läsupplevelse var World War Z av Max Brokks. Jag läste ut den på Greklandssemestern i juni. Svettigt värre.

Årets positiva överraskning, vid sidan av filmer på topplistor och inom Decennier, blev komedin Rapture-Palooza.

Den största besvikelsen var Kevin Smith's nya film Tusk.

Årets tre mest klickade inlägg var revyn av den svenska filmen Tommy, årsbästalistan 2013 samt Filmspanarna Tema Tåg.


Nu ser vi fram emot 2015. Det kommer en hel del filmer som jag ser fram emot. Den mest emotsedda filmen är nog den nya Bondfilmen Spectre. Det ska bli mycket spännande att se om de kan toppa Skyfall. Sen längtar jag givetvis också efter Joss Whedons nya Avengers-film, Age of Ulton. Det kommer också vara svårt att inte känna pulsen stiga lite inför nya filmer i gamla kära serier; Star Wars: The force awakens, Jurrasic World, Terminator: Genisys och Mad Max: Fury road... I närtid är det nog mest American sniper jag är sugen på.

Inom den alltid så spännande TV-serievärlden är det nytt från True detective och Game of Thrones som står högst upp på önskelistan.

Sen kommer det bli en hel del annat också; årsbästalistor, best of-listor, Filmfestivalen, Filmspanarträffar, bokrecensioner, texter om konserter, femårsfirande och en mycket mer.

Jag önskar alla läsare av Fripps filmrevyer ett gott nytt år! Vi ses på andra sidan. Ha de!

10 kommentarer:

 1. Heeey, en tradition, så härligt - och en finfin sammanfattning dessutom!
  Gott Nytt År och tack för allt skoj vi hittat på ihop det här året, nu ser vi fram emot nästa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Gott Nytt till dig och de dina också! Tack för allt skojsigt och hoppas att 2015 blir ett höjdarår!

   Radera
 2. Tackar för fin sammanfattning. Gott nytt år på dig så ses vi 2015. Big hero 6 är den film jag nog kommer se på bio närmast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och detsamma till dig. Hoppas vi ses i filmvimlet snart igen!

   Radera
 3. Übersolid krönika! :)

  The Grand Budapest Hotel, vilken trevlig visning det var, och filmen en så positiv överraskning för min del.

  Hmm, undrar vilken film som blir den första jag ser på bio 2015?

  Tommy, mest klickade inlägg! LOL.

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Vi såg ju både Grand Budapest Hotel och A million ways to die in the West samma dag. Otroligt sköna filmer båda. Jag gillade nog den senare ännu mer!

   Jag gissar Foxy catcher! :-)

   Gott nytt år!

   Radera
 4. Skön sammanställning och det är klart att dina UÅBL-insatser uppskattas!

  God fortsättning på 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla positiva tillrop du adderar på min blogg, Sofia.

   God fortsättning på det nya året!

   Radera
 5. Gott nytt år! Trevlig krönika :) Remaken av Mad Max var nyhet för mig, låter intressant. Har för mig att jag gillade den för hundra år sen... Vi ses 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att titta in.

   God fortsättning och ha det bra.

   Radera