torsdag 25 december 2014

Full Metal Jacket (1987)Private Joker: I wanted to see exotic Vietnam... the crown jewel of Southeast Asia. I wanted to meet interesting and stimulating people of an ancient culture... and kill them.

Stanley Kubrick's Full metal jacket var en film från 80-talet jag inte sett och då passade Decennier the 80's perfekt. Detta var en given film på min lista. Jag har inte varit överförtjust i de tidigare Kubrick-filmerna jag sett i Decennier. Han är en briljant regissör och filmerna är alltid otroligt bra gjorda men de är kalla och för mig opersonliga. Full metal jacket är likadan. Detta är en blå film, mörkblå på gränsen till metallisk. I jämförelse är Plutonen en grön och röd film, mycket varmare. Kubricks blåa stil passar i vissa filmer bättre än andra, tex rymdoperan 2001: A space odyssey och de nattliga irrfärderna i NYC i Eyes wide shut.


Ok, denna film har som alla vet två separata delar. Den första är under träningen hemma i USA där rekryterna drillas av en skrikande instruktör. Detta var rejält överspel, eller hur gott folk? Det kändes som att det var mera en spoof på denna typ av film. Jag var inte imponerad och filmen kändes plötsligt mycket gammal. Motsvarande scener i En officer och gentleman var enligt mitt minne klart bättre. Har kritiker som hyllar Full metal jacket blivit helt blinda av Kubricks namn? Sista scenen, "full metal jacket"-scenen är dock exceptionellt bra. Varför inte haft mer sådana scener kan man stilla undra.


Andra halvan utspelas i Vietnam. Huvudpersonen Joker, spelad av en förträfflig Matthew Modine, är nu krigsreporter för armén. Han följer med en pluton på "search and sweep" i en utbombad stad. Först blir jag lite förvirrad för att jag inte känner igen miljön. Såg det verkligen ut sådär i Vietnam? Sedan visar det sig att i princip hela filmen är inspelad i England. Tokigt.


Den andra delen av filmen är dock en klart förbättring. Vi får möta ett antal sköna typer med Adam Baldwins Animal Mother i spetsen. Nu blev det riktigt intressant för mig. Baldwin spelar ju Jayne i Firefly och det visar sig att Jayne i princip är en kopia av Animal Mother. De är båda bad asses, egoistiska, opportunistiska och lite småkorkade. Underbart. Det var som att träffa en gammal god vän igen.Jag gillade helt klart sista delen av filmen med krypskytten. Däremot kände jag inte alls så mycket i de dramatiska scenerna som jag tror att Stanley hoppades. Nej, detta är långt från den bästa filmen om Vietnamnkriget jag sett. Men det kan hända att jag inom kort kommer få återkomma i just det ämnet.

Jag ger Full metal jacket tre spillda människoliv av fem möjliga.

Betyg: 3/5


12 kommentarer:

 1. Oj, du slår på stort. Funderade länge på att ta med Plutonen i Decennier, men jag har sett den ett par gånger så det kändes inte helt rätt. Den och denna har jag dock sett ett par gånger.

  Gillar filmen och gillar nog andra delen bättre jag med. Men båda har de bra scener och visar de båda sidorna av kriget bra. Denna eller Plutonen? Behöver se om Plutonen, men som jag minns det gillar jag den lite mer.

  Min text om Full Metal Jacket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar den. Personligen tycker jag Plutonen är överlägsen denna som känns lite tillgjord.

   Radera
 2. Ordet tillgjort stämmer bra Henke. Upplever hela filmen som artificiell och det klickar inte alls mellan mig och Kubrick. Men du har hört det förut - enda bra Kubrick filmen enl. mig är och förblir The Shining.
  God fortsättning och hoppas din julafton var fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att du också ser detta i filmen. Var man än lä'ser om den verkar den ju vara ett mästerverk...

   God fortsättning på julhelgen till dig också! :)

   Radera
 3. Det här med att Full Metal Jacket är en kall film skriver jag under på, den är iskall, ice-age-blå om jag skulle färgsätta den. Däremot tycker jag inte den är opersonlig, jag har till och med skrivit motsatsen i min text. För mig var filmen en stor upplevelse.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/full-metal-jacket/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den trots att du hatar krigsfilmer rent generellt sett.

   Personligen såg jag den som orealistisk och tillgjord. Tyvärr infann sig inte den där humanistiska känslan som du eventuellt kände och som gjorde att du gillade filmen så mycket. Det finns andra filmer som gör detta bättre.

   Och du, Plutonen är en mycket bättre film! ;-)

   Radera
  2. Jag tyckte om Plutonen också då när det begav sig, eller om det var Tom Berenger, nej det var nog filmen, eller Tom. Men jag minns Plutonen som den blekare av dessa två. Måste antagligen se om den för att veta vad jag skulle tycka nu.

   Radera
  3. Jag ska se om Plutonen snart. Då får jag vet i alla fall.

   Radera
 4. Hmm, Kubrick är ju ingen jättefavvo för min del men den här vill jag minnas som helt ok. Men tvärtom jämfört med dig -- tyckte första halvan var klart bättre än när de väl hamnat i Vietnam. Men det var rätt många år sedan jag såg den, så jag kanske inte ska lita på de minnena ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många gillar säkert första halvan mest. Den kan uppfattas som äkta, inte av mig dock.

   Radera
  2. Mja, mer äkta vet jag inte, men mer intressant...

   Radera
  3. De psykologiska irrfärderna? Jo, de borde varit mer intressanta. Synd bara att Kubrick var tvungen att göra det så övertydligt att det inte blev realistiskt...

   Radera