onsdag 17 december 2014

The Equalizer (2014)


What do you see when you look at me?

Ibland bli jag så sugen på en rejäl actionladdad thriller. Helst av modernt snitt. I lördags inföll denna sugenhet och filmen The equalizer avnjöts i goda vänners lag, både i samma rum och i en annan stad i Sverige. Detta är Denzel Washington's senaste actiondängare och här är han stenhård som gammal CIA-agent och expert på våta jobb som vaknar upp ur sin sömniga pensionering och röjer runt bland rysk maffia i Boston.


Denzel är alltid den han är. Han tar med sig en stor del av sin uppbyggda persona in i varje nytt filmprojekt. Det är inte första gången vi ser honom som hjälten, och han är som vanligt helt ok som sådan. Speciellt när han vrider nacken av dumma gubbar som är elaka mot små tjejer. Denzel är stenhård! Men inte lika hård som han var i Man on fire. Där är han super-duper-stenhård. Jag skulle vilja dubba The equalizer som en Man on fire-light.

Filmen tar ganska god tid på sig att introducera karaktärerna. Det var trevligt att lägga märke till små detaljer i Roberts liv som antydde att han var en gammal militär. Man får tid att lära känna hans kollegor på lagret, vanliga människor som är sötsliskigt supergoda och givetvis kommer råka i fara på grund av Robert senare i filmen. Vi får också träffa Teri/Alina spelad av den förträffliga Chloë Grace Moretz. Eller är hon det, förträfflig? Kommer hon någonsin vara lika bra som i Kick-ass igen? Henne är det jättesynd om i filmen. Hon kan säljas som oskuld om och om igen på grund av att hon är så ung. Hon ser dock ganska erfaren ut om du frågar mig...


Till slut faller droppen som får bägaren att rinna över och Robert skakar av sig den grå vardagen och börjar röja bland de onda. Han tar sig an uppgiften helt utan skjutvapen vilket var helt osannolikt men uppfriskande i denna kontext. Det blir ju en fräsigare film så.

Filmen som helhet var dock lite för lång, en bra bit över två timmar. Jag tyckte inte att slutet sög helt och hållet, men det var utdraget och regissören började köra med slow-motion-scener i regn och annat pretentiöst krafs. Det hade han gärna kunnat skippat och istället visat lite fler konfrontationer mellan Robert och de onda männen.


Till slut var jag ändock mycket nöjd. Filmen är vad den är och tar man emot den på rätt sätt får man en njutbar stund i soffan. Jag ger The qualizer tre sätt att döda ryssar på av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Idag bloggar filmspanarvännerna Fiffi och Steffo om filmen också. Blev de utjämnade?
Fiffis Filmtajm
Flmr

Arg. Typ.

12 kommentarer:

 1. Näven på detta!
  Plus att jag tycker det är lite coolt med en Denzel som stenhårt kliver genom regnet..! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, filmen var precis som förväntat, och som du skrev i dina sms. Du låg ju en 45 minuter före oss om jag minns rätt? Härligt med lite oförargligt underhållningsvåld. Inte direkt något man kommer minnas resten av livet dock. Aargh, slow motion-scenerna var gräsliga. Haha, precis som de ska vara!

   Radera
  2. Håll med om att the nailgun var kryddan!

   Radera
  3. Ja just det. Den hade jag redan glömt. Det var Dödligt vapen-vibb på den. 90-talet åter!?! Hahaha.

   Radera
 2. Det filmen hade var en del nya kreativa grepp vad gäller mördarmetoder, det ska den ha cred för. Den hade också en Denzel som funkade och en skurk som såg ut som en billigare variant av Kevin Spacey. Men tror du inte The trip to Italy är en bättre film, en film med längre eftersmak än denna? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett The trip to Italy men eftersom den första filmen, The Trip, var rätt så bra så tror jag att Italien-filmen troligen är bättre än The equalizer.

   Radera
 3. Som jag skrev inne hos mig var detta som Robin Hood möter MacGyver (alltså Denzels karaktär). Lite för mycket för egen del, men jag gillade ändå underhållningen tillräckligt mycket för att det skulle bli en trea (helt ok alltså).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hamnade då på samma betyg. Du brukar ju vara mer restriktiv med betygen annars. Visst är filmen inte speciellt djup, men inom sin genre är filmen helt ok som du säger. Jag skulle vilja se honom som en blandning av Robocop (tar ner brottssyndikat) och Rambo (duktig på att döda folk med sinnrika metoder utan skjutvapen). Filmen påminner lite om Tony Scotts alster även om den skulle vara en av de svagare från Scott om man jämför.

   Radera
  2. Haha, här ser man på vilket sätt vi ser på karaktären. RoboCop och Rambo = Tuffa och hårda karaktärer eller Robin Hood och MacGyver = snälla och fjantiga karaktärer ;)

   Radera
  3. Men, Robert var väl inte direkt snäll och fjantig?? ;-)

   Radera
 4. Haha, jag tyckte iofs att alla de där sprinklersarna och slo-mo var rätt snyggt, men du har helt rätt i att den var alldeles för lång

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Jag kommer inte ihåg så mycket. Sprinklers!

   Radera