tisdag 9 december 2014

"Ghostman" by Roger Hobbs


Det går sannerligen in så fort för mig att läsa böcker nu för tiden. Annat var det förr om åren. Men nu har jag i alla fall avslutat en schysste deckare. Boken jag umgåtts med under höstens lilla vacation är Roger Hobbs debutroman Ghostman. Det är mer en crime-drama än en thriller och den spelar i samma liga som Reachers fader Lee Child. Men istället för att följa en av de goda, som med Reacher-serien får vi här följa en skurk. Men han har såklart ett visst rättspatos så det är inga problem att hejja på huvudpersonen. "Ghostman" står för en människa som går under radarn och inte lämnar några avtryck i samhället. Han har ingen identitet helt enkelt. Man fick inte ens veta vad han heter, tror jag.

Boken handlar om hur vår hjälte för att betala tillbaka en skuld måste åka till Atlantic City för att leta efter en casino-rånare som sjappat och återskaffa pengarna han stulit. Samtidigt tänker huvudpersonen tillbaka på det stora bankrån han var med på som misslyckades på grund av ett misstag han gjorde vilket ledde till att han blev skyldig storskurken en gentjänst.

Boken är extremt lättläst, men den är inte så innovativ som jag hoppats. Dess styrka är dess stämning och miljöerna vår huvudperson befinner sig i. Jag får lite vibbar från Neils gäng i filmen Heat. Den unga författaren kan därmed ges en chans till. Han lyckas måla stämningar men han hade inte den starkaste storyn denna gång. Som "ligga vid poolen"-bok var den dock perfekt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar