fredag 19 december 2014

Fitzcarraldo (1982)



Ojojoj, var ska detta sluta? Efter de två första gemensamma filmerna för 80-talet med alla våra gästbloggare hoppas man ju på lite bättre utdelning för de återstående filmerna. Hittills har vi haft Where the Buffalo roam som i princip alla avskydde och sedan var det My dinner with André som bara jag och Jojjenito fann det minsta aptitlig. Jag undrar jag om Fitzcarraldo kan vara filmen som kommer till räddningen?


Well, jag skulle inte tro det... Detta var en extremt lång film känns det som. Jag ser direkt att det är en Herzog-film med hans besatthet av naturen som vild och ond. Det andra som står ut för mig är Klaus Kinskis galna ögon och rufsiga frisyr. Han är fascinerande och jag kan inte slita blicken från skärmen när han är i bild. Men handlingen i filmen är bisarrt tråkig. Varför gjorde Werner denna film egentligen? Vad i handlingen lockade honom så mycket att han valde att genomföra detta projekt? Var det att släpa den stora ångbåten över ett berg? De gjorde ju det i verkligheten också. Helt ofattbart.


Det finns en känd dokumentär om den kaotiska filminspelningen vid namn Burden of dreams. Jag skulle kunna tänka mig att den är mer intressanta än själva filmen vi sett. Burden of dreams finns utgiven av Criterion Collection. Filmen Fitzcarraldo är inte utgiven av Criterion Collection. Det kanske var en ledtråd god som någon att vi kanske skulle valt att se dokumentären istället...?


Jag tyckte i alla fall inte att denna film var speciellt spännande. Jag var nog mest uttråkad mest hela tiden. Att den har 8.1 i medelbetyg på imdb är om inte upprörande så skrattretande. Herzog vann i och för sig priset som bästa regissör i Cannes 1982 och en och annan posör ser säkert filmen som ett mästerverk. Jodå, som filmprojekt är hela chabraket imponerande. Men i slutändan är idén om filmen mer spännande än filmen själv.


Jag väntar nu med fasa på hur filmen mottagits av våra medskribenter. Kan man hoppas på att någon i gänget i alla fall fann filmen acceptabel? Nej? Nähä...

Jag ger Fitzcarraldo två vansinniga val av fem möjliga...

Betyg: 2/5

Tyckte de övriga att se filmen var lika jobbigt som att släpa en ångbåt över ett berg?
Movies-Noir
Jojjenito
Sofia
Fiffi (lite senare om dagen)

14 kommentarer:

 1. Mmm, jag håller med om att man märker att det är Herzog som ligger bakom. Den är lång, för lång så klart, men jag fann den faktiskt inte SÅ tråkig som jag fasade för på förhand. Tyckte den mest var fascinerande och intressant. Spännande? Nej.

  Glad att ha sett den och nöjd med mitt val, men det är inte en film för den breda publiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, men trots de svala mottagandena leder nog denna ändå betygsklubben för de gemensamma...

   Herzog hand syns och som riktig filmnörd ska man om inte älska honom åtminstone ha sett hans filmer...

   Kinski var kul att se i alla fall, men det motiverar inte fult ut den långa filmen. "Helt ok" blev mitt betyg. Som så ofta för detta nesliga decennium!

   Radera
  2. Haha, ja Herzog och Kinski är klart intressanta. Dock är de inga favoriter efter några sedda filmer.

   80-talet har inte bjudit på så många toppbetyg från något håll (även om jag sett en del tidigare osedda som jag gillat). Orsaken är ju främst att man redan dammsugit det mesta man velat se, trott på och varit sugen på från 80-talet. Fast nu har man fått chansen att ta tag i vissa filmer man varit nyfiken på, men lagt åt sidan - som denna.

   Radera
  3. Exakt, det är orättvist att bedöma 80-talet för dessa filmer eftersom vi båda sett det mesta vi velat se redan. Får se om detta blir ett återkommande tema för 90-talet och 00-talet också...

   Radera
 2. Tyvärr han jag inte se filmen men ber att få återkomma men kan tänka mig att jag kan vara en anings mer positiv då jag oftast gillar Herzogs filmer.
  Burden of dreams var det länge sedan jag såg men här får du ett tips på en mycket underhållande film.
  https://filmitch.wordpress.com/2012/11/14/min-baste-ovan-1999-tyskland/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Jag har tummat på My best fiend mången gång här hemma i bokhyllan men jag tänkte att det vore bättre att se den efter jag sett några fler av deras samarbeten. Eller funkar den bar "stand alone"?

   Radera
 3. Den blir roligare om man sett ett par filmer med Kinski & Herzog men den står ganska bra på egna ben - trevlig helg förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig helg själv, bäste herre! :-)

   Ska absolut se den, men först kanske en eller två till med duon...

   Radera
 4. Ja vad ska jag säga? Ångbåten var bäst. Och varför måste alla filmer vara så låååånga?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett sablans otyg med för långa filmer när man inte är sugen på en för lång film! Annars är det ok.

   Radera
 5. Det är konstigt, jag kände att filmen var totalt seg och lång i början men sen när de kom ut på floden så tyckte jag inte det var lika tråkigt längre. Det var nästan så att den bara rullade på utan att kännas seg.

  Tack för tipset om Burden of Dreams.

  Undrar om Herzog är för "europeisk" i sin stil för att man (läs:jag/vi) ska uppskatta filmen fullt ur. Istället för att fokusera på berättandet, att ha ett driv framåt i filmen, så är det mer konstnärligt där man verkar tycka att långsamt är bra och intressant. Ibland funkar det, som t ex Wim Wenders underbara och långsamma Paris, Texas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inne på något där. En film som denna kräver att man mentalt omfamnar en långsam film. Det är nog lätt att känna sig för otålig och då fungerar en film som denna över huvud taget inte.

   Radera
 6. Rörande eniga, både betygsmässigt och upplevelsemässigt tolkar jag det som. För "bra" för att vara ett totalt bottennapp men inte särdeles spännande. Ni gör vi om och gör bättre till sista filmen ut :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha. Usch ja, den sista filmen... Nåja, ingen idé att tänka på den nu.

   Fitzcarraldo är en sådan film som jag är glad att jag sett och som antagligen kommer växa över tiden. Den är så annorlunda och tänk all blod, svett och tårar som gått åt för att göra filmen. Det är ändå något fascinerande över galna projekt som detta... :-)

   Radera