onsdag 12 november 2014

Nightcrawler (2014)Den avslutande filmen på Filmspanardagen var den film som först planerades in i schemat. Här har vi Jake Gyllenhaal i thrillern Nightcrawler. Detta är en storfilm som kommer gå upp på svensk bio men den kändes som en bra och spännande avslutningsfilm. Efter fikat drog vi oss mot Park (aj, får ont i rompan bara jag tänker på Park) i god tid. Visningen var utsåld. Vårt stora gäng splittrades i kalabaliken i foajén. Jag hade också fyra vänner som skulle ansluta men jag insåg snart att försöka hålla platser åt alla (crika 15 pers) skulle vara stört omöjligt så vi spreds ut inne i salongen. En grupp av filmspanare satt i alla fall på bra platser mitt i smeten. Jojje fick olyckligtvis en trasig stol. Jag satt med Jojje, Joel och Cecilia och vi pratade om en massa roliga saker före visningen drog igång, allt från restaurangrecensioner i Vasastan till swingersklubben i Sollentuna!

Jag har alltid gillat Jake Gyllenhaal sedan jag såg honom i Donnie Darko. Han är kanske inte alltid den mest lysande skådisen, han är ungefär lika bra som många andra som är beroende av manus och typ av roll för att verkligen sticka ut. Men han verkar ganska ofta välja hyfsat intressanta projekt. Förra året spelade han huvudrollerna i en av årets intressantaste filmer, Enemy.


I Nightcrawler gör Gyllenhaal sitt livs rollprestation. Han är otroligt bra i denna film. Ingen tvekan om det. Oscarsnomineringen ligger runt hörnet och väntar. Han spelar en psykopat som slår sig fram som ambulansjagande nyhetsfotograf. Han jobbar freelance och säljer sina videos till högstbjudande bland lokala TV-nyhetsstationer i Los Angeles. Gyllenhaal äger sin karaktär fullt ut. Han ser utmärglad ut via viktnedgång eller sinnrik sminkning. Han har i alla fall ett utseende som får mig att tänka på en rovfågel. Hans karaktär Louis Bloom får mig att tänka på en mindre charmig Dexter Morgan. Precis som Dexter verkar det som att Louis inte vet hur man pratar med andra personer och det mesta han säger låter som taget ut en självhjälpsbok, instruktionsbok för telefonförsäljare eller annan gojja han läst på internet.

Filmens andra tunga skådespelarinsats står Rene Russo för. Hon spelar Nina Romina, en chef på den tv-station Bloom säljer sina videos till. Scenen på den mexikanska rstaurangen mellan Gyllenhaal och Russo är en av de häftigaste scenerna jag sett på bio i år. Jake med galna och vitt uppspärrade ögon samtidigt som han pratar lugnt och sansat. Russo spelar scenen helt perfekt. Först är Nina lite överlägsen och närmast road, men allt eftersom Louis manipulerar henne och klipper av hennes utvägar ser vi hur hon blir mer och mer trängd i ett hörn. Suverän scen.


Ok, så skådespelarprestationerna från dessa två är top notch, men filmens handling ger jag inte mycket för. När jag kom ut från bion kändes det som att filmen slutat innan den riktigt tog fart. Vi fick en första akt men inget mer. Tydligen var hela filmens poäng karaktärsstudien av Bloom och satiren över tv-nyhetsbranschen. Det sistnämnda blev gammalt en kort bit in i filmen, visst träffsäkert men efter ett kort tag hade vi fattat galoppen. Sluta dunka mig i huvudet med övertydligt budskap. Gyllenhaals psykopat var också ljuvlig att se, men varför inte göra något med honom? Mer än bara visa att han bokstavligen gick över lik för att bygga upp sitt företag? Var är twisten? Var är kullerbyttan som gör att vi börjar ifrågasätta vår bild av honom och det han gjorde? Var är thrillern?

Till sist några ord om Bloom. Jag hörde på podden att Adam jämförde honom med Jordan Belfort (The wolf of Wall Street). Det är en bra jämförelse. Jag håller Louis Bloom som en hemskare karaktär inom alla områden jag kan tänka mig. Båda filmerna är klart intressanta och man kan inte döma filmen bara för att man inte tycker att huvudpersonen är osympatisk. Jag håller dock Nightcrawler som den klart svagare filmen av de två. Den hade en snygg yta och ett härligt monster i fokus, men jag tycker att man missade att göra något av historien.


Jag ger dock filmen ett positivt betyg, en rekommendation att gå och se den. Det är så min betygsskala är gjord.

Jag ger Nightcrawler tre saker som han ville ha av fem möjliga.

Betyg: 3+/5

Detta var den avslutande filmen på Filmspanardagen på Stockholms Filmfestival 2014. Låt oss se vad de övriga spanarna har kokat ihop i natten?
The Velvet Café
The Nerd Bird
Fiffis Filmtajm
Jojjenito - om film
Har du inte sett den? (Carl)
Movies-Noir13 kommentarer:

 1. Det är en intressant diskussion det där om osympatiska huvudroller. Jag tror helt enkelt att det krävs mer av filmen som helhet för att jag ska köpa en osympatisk person rätt av (där tappade Kumiko mig till exempel), å andra sidan, när filmen lyckas så bra som The Wolf of Wall Street, Monster eller Nightcrawler så struntar jag i om Jordan, Aileen och Lou är världens vidrigaste människor, jag älskar filmerna ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det var därför jag blev så förvirrad när du och någon mer i gruppen menade att Kumiko-filmen var dålig *för att huvudpersonen var osympatisk*. Det hängde inte ihop! Men nu förstår jag bättre och jag håller med till fullo. Det är andra saker i filmerna som gör om de är bra eller ej. Samsyn. Äntligen! ;-)

   Radera
 2. Härlig recension. Jag håller med dig om att något saknades, en fördjupning av Bloom kanske. Jag ville liksom inte riktigt gå med på att han kom undan helskinnad. Den enda som synade honom i sömmarna var ju den kvinnliga polisen (lite som Boney i Gone Girl), men det verkade inte som om hon kunde slå hål på honom trots allt. Hade gärna sett en kullerbytta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cecilia! Visst hade det kryddat anrättningen ganska fint med en liten kullerbytta eller twist så att man hade fått en mer komplex bild av Bloom, kanske till och med kunnat förstå om än inte sympatisera med honom...

   Radera
 3. Intressant att filmen inte gick hem mer hos dig med tanke på att du gillade karaktären. Jag tyckte helt klart att karaktären höjde filmen ett snäpp. Samtidigt funkade handlingen rakt igenom och bjöd både på bra spänning och humor.

  Än så länge en av årets bättre filmer och hoppas på en nominering för JK. Fyra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa filmer kan leva på bara bra karaktärer. Inte så denna. Hade önskat ett lite smartare manus på något sätt. Nu var Blooms resa ett rakt streck i samma riktning hela tiden. Blir inte mycket till thriller av det inte...

   Nominering för JK? Simmons? ;-) Gärna för mig (men för Whiplash då!)

   Radera
  2. Tror båda har god chans att bli nominerade, men jag ser hellre JK från denna film. Dock tror jag JK från Whiplash har större chans då det var biroll och mer är en Oscarsfilm än denna i deras ögon.

   Radera
  3. Nu undrar jag mest vem du menar. Jake Gyllenhaal? JG?

   Radera
  4. Ja, Jake = JK ;) Fast det borde nog varit JG...

   Radera
  5. Ahh, nice save! Well played, sir. :)

   Radera
 4. Trots att vi gav filmen samma betyg kände jag inte alls att det saknades särskilt mycket. Jag tolkar "twisten" som att vi verkligen får bevis för hur långt Lou är beredd att gå och det är den osäkerheten innan dess som är thrillern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag njöt av skådespelarnas insatser, men blev aldrig berörd av handlingen, karaktärerna som sådana eller filmen. Lite konstigt, men så var det.

   Radera