fredag 28 november 2014

Decennier - omstart inför 1980-taletVälkomna tillbaka till mitt och Movies-Noir's gemensamma filmprojekt Decennier. Vi tittar på filmer vi missat från filmhistorien, filmer vi velat se men som aldrig har blivit av. Nu har vi kommit fram till åttiotalet. Det var det decennium då jag började gå på bio (mer än bara enstaka gånger). Från och med 80-talet känns filmhistorien som min egen samtid. Tidigare filmer har alltid varit "gamla". Från och med 80-talet kommer också det bli färre och färre filmer som jag uppenbart missat, då jag sett det mesta som jag velat se. Men det finns en hel hög med filmer som jag vill se, ingen fara, ni behöver inte vara oroliga.

Nu kör vi 80-talet i december. Sedan blir det vila och en hel del 2014-filmer under januari och februari. Vi återkommer sedan med 90-talet i mars månad för att sedan avsluta projektet med 00-talet i maj. Då kommer projektet vara slut och vi har nästan kört i två år. Varför köra små projekt när man kan köra mastodont istället?

Som vanligt kommer fredagarna förgyllas med gemensamma filmer. Jag och Movies-Noir har efter viss möda hittat fyra filmer som vi nu enats om. Vi kommer som vanlig få sällskap av vice-sheriffen Jojjenito och vi är glada att välkomna både Fiffi och Bilder och Ord-Sofia som gästskribenter. Det skulle vara jättekul om fler av er läsare skulle vilja hänga med på lustigheterna. Det är bara att skicka mig ett mail om ni vill delta. Här är de fyra filmerna och deras recensionsdatum:

Den 5:e blir det en skruvad biopic med Bill Murray och musik av Neilan i Where the buffalo roam
Den 12:e sätter vi oss till bords med Vizzini i My dinner with André
Den 19:e ska vi umgås med Werner Herzog och hans "best fiend" Klaus Kinski i Fitzcarraldo
Den 26:e blir det en "road trip" med en ung Kevin Costner i kultfilmen Fandango

Mina ambitioner för detta decennium är cirka sexton filmer, vilket skulle betyda torsdag-söndag under alla veckor i månaden. Vi får se hur det blir. Jag har några givna "blind spots" som måste ses, några ungdomskomedier som missats, en och annan animerad och en som jag vill se bara för att den ska ha ett underhållande audio commentary (vilket gör att jag kommer se den två gånger!).

Ok, hänger ni med?

Kila nu över till Movies-Noir och kolla in hans introduktionsinlägg.

10 kommentarer:

 1. Aha! 80-talet! Denna golden era in filmmaking!
  Ska bli mycket intressant att läsa era tankar! Jag kommer att följa med stort intresse!

  Ha en bra Advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och en bra advent till dig också.

   Visst är åttiotalet härligt! :-)

   Radera
 2. Det ska som vanligt bli intressant att se vilka filmer du väljer. Och vad vi tycker om de gemensamma filmerna. Två av de tre du valde fanns t.ex. absolut inte på min radar, men det är ju också kul när man får upp ögonen för sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blir en intressant konsekvens av att vi båda sett så mycket av nyare film att vi går från kändare äldre titlar till mer och mer obskyra yngre diton. Men detta är också kul och det kan kanske ge inspiration om nya filmval till våra läsare.

   Radera
 3. Det är fyra *host* intressanta filmer ni valt ut, det kommer bli spännande fredagar framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenhårda filmer! Självklara val också. :-)

   Radera
 4. Fitzcarraldo ligger påp min radar då hertzog är en favvo hos hig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött, du är välkommen att rätta till eventuella feluppfattningar jag får av filmen!
   :-)

   Radera
 5. Ser fram emot både spännande fredagar och långhelger. Go 80's!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go 80's! And Go Soffan! Kul att du hänger på! :-D

   Radera