torsdag 6 november 2014

A Girl At My Door (2014)Första filmen ute i vimlet på årets filmfest skulle ses med Jojjenito. Det var någon form av drama eller polisthriller från Kina. Filmen skulle starta 18.01 och jag stod otåligt på tunnelbanestationen i Kista och väntade på tåget. Klockan var redan en kvart efter 17. Sablans möten.

På vägen ner mot Zita messade jag Johan om snabbaste vägen dit. Hur är det? Ska man åka ända till Kungsträdgården eller tjänar man på att byta tåg på T-Centralen och åka till Östermalmstorg undrade jag? Johan svarade att han bytte till grön linje och hoppade av vid Rådmansgatan. Jag tackade gudarna för att jag fått detta värdefulla tips tills jag kollade kartan i min mobil och upptäckte att den neslige Johan givit mig ett långsammare alternativ. Sablans kompis! Jag var redan på grön linje så det slutade med att jag hoppade av vid Hötorget och gick Tunnelgatan ner till Birger Jarlsgatan. Jag kom i tid men det var inte med mycket marginal.


Väl inne, utan kaffe då 7-11 inte kunde producera ens en liten kôpp, hittade jag Johan på rad fyra. Han berättade att han lämnat sin mobiltelefon i stolen två platser bort. Huh?

Filmen startade och jag insåg snart att det inte var en kinesisk film utan en koreansk. Sablans film. De koreanska brukar innebära farsartad komik inkastad lite här och där, även i dramafilmerna. Till det bjuds det ofta ett teatraliskt skådespeleri som jag inte riktigt kan med. Kineserna är bättre. Bäst där bortifrån är givetvis japanarna...


Nåväl vi fick se ett stillsamt och sällsamt drama om en kvinnlig polis som omplaceras och hamnar i en liten håla på sydkusten som stans "Chief". Hon träffar snart en flicka i yngre tonåren som uppenbarligen blir misshandlad av sin styvpappa och styvfarmor. Dagligen. Vår huvudperson Young-Nam känner sig manad att skydda flickan, Do-Hee. Ganska simpel upptakt på denna film. Efter en litet småputtrande inledning med en kraftigt överspelande styvfar (ständigt berusad) började filmen sätta sig. Den påminde mig lite om de fantastiska Jesse Stone-filmerna i och med närheten till havet, regnet och de mörka färgerna.

Ungefär samtidigt som jag började tycka att filmen inte kom någon vart började det riktiga dramat spelas upp framför våra ögon. Young-Nam ställs inför alltmer svåra beslut och situationer. Flickans roll växer och filmen blir mer och mer intressant. Den kunde ta flera olika vägar mot slutet och den väg som valdes kan inte alls kritiseras. Helt klart en ganska intressant film ur ett rent filosofiskt perspektiv. Den ställer flera allvarliga samhällsproblem som synes vara enkla att bedöma på huvudet då de blir mer och mer komplexa. Till sist måste poliskvinnan Young-Nam fråga sig vilka lojaliteter hon ska följa.


Lyckligtvis var skådespeleriet i denna film mycket mer naturalistiskt än vad jag hade väntat mig från en korean. De farsartade inslagen tog slut så snart flickans farmor slutade dyka upp på duken. Sablans skönt alltså. Skådespeleriet var till och med väldans bra. Speciellt huvudpersonen spelad av Donna Bae var imponerande. Hon sa inte så mycket men hon förmedlade allt vi behövde via ansikte och kroppsspråk. Både jag och Johan förstod filmen, det har lagts ner ett gediget arbete med manuskriptet. Bra! Det lite äldre paret bakom oss i den svinvarma salongen på Zita viskade den ena absurda saken efter den andra till varandra. Det verkade som att de inte fattade filmen alls. LOL. Sablans idioter.


Jag och Johan pratade om filmen dagen efter och det fanns flera olika tankar och koncept som kändes värda att fundera på ett tag. Bra start på årets fest. Denna film är inget mästerverk på långa vägar. Men den är bättre och mer tänkvärd en en film som bara är "helt ok". Ok, så det blir en... Japp. Jag ger A girl at my door tre polisutredningar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Får väl se om Jojjenito också skriver om denna. Vilken rättvisa väljer han? Kolla här.


2 kommentarer:

 1. Sablans kul recension! Vedermödor att ta sig till city alltså!?
  Prisa the lord för att en annan "bara" har 15 minuter från ytterdörr till filmstaden...typ.
  Men du...Jojje lämnat sin tfn i en fåtölj????

  Go Festivalhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sablans mycket tack! Hehe, kan bli så när man skriver texten i all hast sent om kvällen...

   Spännande fortsättning om Jojjes mobil läses i hans text, följ länken.

   Tack och go helg tillbaka! Blir det någon film måntro...? Eller kommer din helg inte bli stellar?

   Radera