måndag 3 februari 2014

Avada Kedavra !




Andra halvan av sjunde året: Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2

Utgivningsår: 2011
Regissör: David Yates
Längd 2 h, 10 mins

Oj, det kanske kom med en spoiler eller två i detta inlägg.


Plot: Harry och de goda mot Voldemort och de onda. Supertrion förstör de återstående horcruxes och den sista striden utkämpas på Hogwarts som sig bör. Fler kära karaktärer går förlorade men till slut segrar de goda.



Revy
Sista och åttonde filmen är ett bra komplement till den sjunde filmen. Nu är fokus på action och dramatik. Flera av hjältarna får en sista "hjälte-scen", ja till och med mamma Weasley får vara lite bad ass. Även om slaget om Hogwarts är mäktigt tycker jag att de missat att visa flera favoriters fall, mest notabelt Remus Lupins. Filmen kommer inte upp i samma nivå som sjunde filmen men den är en värdig avslutning på filmserien.


Mycket av filmen är actioninriktad, från inbrottet på Gringotts till det stora slaget om Hogwarts och Harrys dubbla dueller med Voldemort. En favoritsegment är Snapes minne som Harry fångar upp och där hela historiens hemlighet avslöjas, Snapes livslånga kärlek till Harrys mamma...

The boy must die, Severus.

Halvårets spell

Lord Voldemort: Harry Potter, the boy who lived... come to die. Avada Kedavra!



Nya karaktärer

Dumbledore's bror stiger likt en Mycroft in i historien, Aberforth Dumbledore. Han adderar inte speciellt mycket till filmserien och jag kommer knappt ihåg honom från boken.



Halvårets magiska djur

Draken som supertrion rider på när de flyr från Gringotts.



Halvårets döing

En stor döing är givetvis Lord Voldemort. Hela seriens huvudmål. Harrys fajt mot honom i och utanför Hogwarts är ganska mäktig.


De åtta värdarna Voldemort's själ bodde i:
Professor Quirrell
Tom Riddle's dagbok
Marvolo Gaunt's ring
Salazar Slytherin's locket
Helga Hufflepuff's cup
Rowena Ravenclaw's diadem
Harry Potter
Ormen Nagini

Lord Voldemort's många ansikten:


Vid sidan av Volde dog flera favoriter som Remus Lupin, Tonks och Fred bland många som fick sätta livet till.

Fred
Tonks och Remus

Filmens döing är dock Severus. Såklart. Hela historiens deep undercover agent och nyckeln till vinsten mot Voldemort. Snapes livshistoria är rörande. Ja, jag blir gripen i alla fall. 


Halvårets actionscen

Första vågen i anfallet mot Hogwart, speciellt när de flygande "bollarna" träffar domen. Sen är det mesta från slaget om Hogwarts bad ass.




Halvårets humor

När Hermione föreställer Bellatrix. Helena gör de scenerna mycket bra.

Hermione: [Disguised as Belltrix Lestrange, addressing a Death Eater] Good morning!
Griphook: Good morning? You're Bellatrix Lestrange, not some dewey-eyed schoolgirl!




Halvårets känslosammet

Snape's minnesbilder från sitt liv i skuggan av Lily Potter. Hjärtbrytande och magnifikt på samma gång. Om jag tolkat historien rätt gjorde Severus allt han gjorde för att han gillade Lily, han dedikerade typ hela sitt liv för att hylla henne och hämnas hennes död. Tungt.


En annan känslosam scen är när Harry säger adjö till Hermione och Ron efter att han insett att han är en horcrux, ouch, och att han själv måste dö för att Voldemort ska kunna förintas. Tungt.



Halvårets speciella scen

King's Cross-scenen i skymningen mellan liv och död där Harry möter Dumbledore och får ett val. Jag vet inte riktigt hur jag känner inför denna scen. Är den passande för filmen? Hade de kunnat visualisera detta på något annat smart sätt? Kings Cross! Så brittiskt.  LOL.



Supertrion

Det är klart att Harry får ta en hel del plats i sista filmen. Fasen den pôjken får gå igenom mycket så att vi vanligt fôlk ska kunna få lite lugn och ro. Hermy och Ron får ungefär lika mycket screen time. Egentligen tycker jag att det är flera andra karaktärer som får för lite tid tex Remus, Tonks, Fred och Luna.



Postern är helt klart ok. Harry står främst och ser arg ut. Hermy och Ron flankerar och bakom dem syns ett raserat Hogwarts. Bra sammanfattning. Men jag gillade nog teaser-postern inför film 7 allra bäst.



Hermione and Ron's moment

Ron och Hermy tar sig in till den döde basilisken och med en av dess tänder dödar Hermy den tredje sista horcruxen, diademet. Sedan möts de äntligen i den efterlängtade kyssen. Nu kan de dö.



Harry and Ginny's moment

De båda möts för en kort stund mitt under slaget. De möts i den efterlängtade kyssen. Nu kan de dö.



Neville's moment

Nevilles lilla stund är när han ensam försvarar träbron in till Hogwarts. Han är en bad ass.



Nevilles stora stund är när han står upp mot Volde och Bellatrix. Bad ass!



Nevilles största stund är när han dödar den allra sista hrocruxen, ormen Nagini! BAD ASS!



Luna's moment

Luna hjälper Harry att hitta Rowena Ravenclaw's diadem. Hon är lurig hon. Och fantastiskt charmig.




Årets citat

Professor Severus Snape: Look at me... you have your mother's eyes.


Årets favorit

Deep undercover under alla dessa år. Den svartaste av de svarta var inte så mörk som det verkade. Severus är givetvis årets favorit. Och en av hela filmseriens favorit. Severus Snape i Alan Rickmans mästerlige skepnad är en av seriens allra största behållningar.



Insanities and craziness

Vad tycker jag då om "19 years later"-segmentet? Jag gillade att vi fick en avslutning. Det passar in i hela seriens stil, det är trots mörker och elände ändå en snäll serie. En detalj som jag inte gillar från epilogen är att både Hermione och Ginny har kläder och frisyrer som om de vore gamla engelska tanter, men de bör vara runt 35 år. Ungdomar! Var filmmakarna så rädda för att vi inte skulle förstå att det var en titt in i framtiden?



Notera Draco Malfoy's son som heter Scorpius Malfoy... Bad ass namn!


Sammanfattning

Detta blev en mäktig och som jag tycker värdig avslutning. De sista två filmerna blev bland seriens bästa. Böckerna är mycket, mycket bättre. Jag läste dem före filmerna så jag har inte provat själv, men jag vet att de kan addera mycket till historien fortfarande.

Favoritscener är Severus minne och hans död, anfallet mot Hogwarts och de godas försvar samt alla scener med Lord Voldemort. Ralph Fiennes är lysande i alla filmer och inte minst så i denna film. Alan Rickman är såklart super-duper som vanligt. Alla tre i supertrion sköter sig bra. Neville är lång. Luna är fin...

Betyg: 4+/5


Idag är sista dagen för er att delta i tävlingen. Skicka in svaren med närmaste uggla. Instruktioner.


10 kommentarer:

  1. Klart bättre än förra filmen, tyckte jag. Betyg 3+/5. Några lösryckta citat från min recension:

    Harrys tripp upp i den vita efter döden-stationen passade kanske inte riktigt in i resten av filmen. Jag fick plötsligt lite The Matrix-känsla här, vilket… nja det kändes inte riktigt rätt. Harry Potters värld ska inte vara snygg vit science fiction, det ska vara tegel, mörker.

    Som vanligt vill jag min vana trogen att Draco Malfoy ska vara med mer och faktiskt kämpa tillsammans med sin goda sida mot den onda. Men han framställs som en grinig barnunge trots antydningar om att det finns mer under skalet.

    Och så ser Voldemort helt fel ut i vissa scener. Näsa som inte är platt och för smala ögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul kommentarer. Håller med om att scenen på tågstationen är udda, men det var den sekvensen i boken också.

      Draco är lite underutnyttjad i bojen också om jag kommer ihåg rätt.

      Gillar filmen starkt, mycket är nostalgi från när man läste boken.

      Radera
  2. Om filmen hade slutat fem minuter tidigare hade jag jublat, snorat, klappat händer, skjutit raketer och gett filmen 5/5. Nu blev det blahablaha. Jag var så mentalt förberedd på Niagarafallen, hade laddat med fyra tio-pack näsdukar och nej, jag hade inte läst boken innan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, jag förstår din tanke men detta var nog hela tiden en saga typ "och så levde de lyckliga alla sina dagar...". Niagarafallen hade varit spektakulärt! Och mörkt.

      Radera
  3. Och där seglade ännu ett lysande projekt i mål. Intressant som alltid, min käre Henke!

    Tänkte dela med mig av en text jag läste för ett tag sedan om ett alternativt slut på denna saga om profitian tolkas annorlunda; klicka här!
    Mycket tänkvärt.

    Angående alternativa slut så läste jag i veckan att J.K. ändrat uppfattningen om vem som skulle bli ihop med vem i slutet
    Bättre? Sämre? Åsikter om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för de orden. Avslutningsinlägget kommer imorgon.

      Bra slut! Tungt slut. Mörkt slut. För svårt för en ung publik dock. Som jag sa ovan var nog detta hela tiden en "glad saga", trots lite mörker på vägen.

      Jo, jag såg det där med Rowlings och Ron. Har faktiskt redan tagit upp det i mitt avslutningsinlägg (för imorgon). Och då vill jag påpeka att jag för länge sedan skrivit i mina revyer, framför allt Obliviate!, att jag inte gillar att Hermy fastnade med Ron... Så, enligt min åsikt klart bättre! Men bäst vore att Harry hamnade med Luna och att Hermy hittade någon icke-magisk, tillika vid något tillfälle mycket överraskad, vanlig man...

      Radera
    2. ...någon icke-magisk överraskad vanlig man med biorum i Solna? ;)

      Radera
    3. Hahaha, jo kanske det!

      Men mest tänkte jag på det roliga citatet från någon av eleverna i en av de tidiga filmerna som berättar att hans pappa var en muggle och mamman var en witch och sedan var det något lustigt om att det blev en stor överraskning för pappan. Var det Seamus, eller Dean? Kommer inte ihåg.

      Radera
  4. Jag vet inte om jag tycker att det är en så värdig avslutning eftersom det är så himla mycket som saknas. Det är en adekvat avslutning, men inte så mycket mer. Slaget om Hogwarts blir tyvärr på gränsen till lite tråkigt. Snapes vändning är kanske inte så överraskande, men ändå fin.

    Däremot: Buuu för efterlängtade kyssar ;)

    Och jag reagerade också på att Ginny och Hermione uppenbarligen blev medelålders tanter jäkligt fort. Vet inte om man försökte få dem att se tillräckligt vuxna ut, bara…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att filmen var mycket lyckad jämfört med vad jag hade väntat mig. det kändes nästan omöjligt att knyta ihop hela serien i en film som jag korrekt misstänkte skulle bli sprängfylld av actionscener.

      Mina kommentarer om efterlängtade kyssar var skrivet lite "tongue in cheek". Men du fångade säkert den tonen?

      Tanter! det var det sista vi fick se av dem... Bläh. Det slår mig nu att de hade kunnat göra en epilog på epilogen och visa ögonblick från hela serien, hur små de var när de startade, i ren nostalgi... Kanske för cheesy??

      Radera