tisdag 25 februari 2014

Castle - Season 5 (2012-2013)Jag avslutade min revy av fjärde säsongen i en undran om serien skulle dö nu när Rick och Kate blivit ihop. När spänningen dem emellan som fungerat som en motor för både humorn och dramat i serien försvunnit. Hur gick det då? Mina farhågor för delvis ut. Säsong 5 var ett rejält steg bakåt tyvärr.


Annars inleddes säsongen bra och säsongens bästa avsnitt kom som nummer 6, The last frontier, då de besöker en sci-fi mässa och vi får en hel drös med Firefly-referenser och allmänt roliga situationer som hänger ihop med sci-fi nörderi.


Tyvärr tappar serien ständigt i dess viktigaste område, karaktärsutvecklingen. Det jag inte gillar med denna säsong är att Castle framställs mer och mer som en lallande fåne. Han framställs ju för tusan som en tönt! Detta är mycket tydligt i flera avsnitt, men framför allt i hela serien sämsta avsnitt, nr 10 Significant others, då Ricks exfru flyttar hem till honom då Kate också bor där. Helt plötsligt är Rick som en helt oerfaren tonåring som måste be om råd från Espo och Ryan.

Ett annat smärtsamt avsnitt är nummer 21, The squab and the Quail, där Rick blir avundsjuk på miljardären Erik Vaughn. Även här spelas Rick upp som värsta tönten, vilket sticker i mina ögon av flera skäl. Dels är det ändå Captain Reynolds vi pratar om (!), dels var det inte alls så hans karaktär målades upp i de tidigare säsongerna... Nej, den karaktärsutvecklingen vi får i säsongen är kass, superkass.

Samtidigt finns det flera småkul avsnitt där manusteamet hittat på roliga omständigheter runt fallen. Till sin helhet var säsongen ganska njutbar för slötittning. Besvikelsen kommer fram då det kändes i slutet av säsong 4 som att serien skulle ta ett stort kliv framåt och bli bra på riktigt riktigt.


Bra avsnitt i säsongen (förutom nr 6):
Nr 4 Murder he wrote: Rick och Kate spenderar en weekend ute i Ricks stuga i The Hamptons
Nr 5 Probable cause: Rick blir beskylld för en massa bestialiska mord och lojaliteter sätts på prov.
Nr 14 Reality star struck: Gina Torres gästspelar i ett för övrigt ganska mediokert avsnitt
Nr 15-16 Target / Hunt: Castle does Taken
Nr 22 Still: Kate står stilla på en bomb/mina. Återblickar på deras romans och inte ett öga torrt i salongen (Not!).


Säsongen avslutas med en sedvanlig cliffhanger. Den syntes på flera mils håll, men jag trodde aldrig att de skulle köra en så simpel lösning på "problemet". Hur effektiv är egentligen Rick's gest när han utför den först efter att han fått veta att hon kanske ska flytta? Simpelt, trist, men helt i linje med den fallande kvalitén på serien. Men ack, nu har man vant sig med karaktärerna och det är klart att man vill följa dem lite längre. Serien är ändå ganska perfekt som avkoppling framför tv'n efter en dag på jobbet...

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar