onsdag 23 oktober 2013

Don Jon (2013)


Don Jon: There's only a few things I really care about in life. My body. My pad. My ride. My family. My church. My boys. My girls. My porn.

Don Jon var en av filmerna vi såg på Malmö Filmdagar och nu har den premiär på bio på fredag så här kommer mina tankar om filmen. Joseph Gordon-Levitt är talangfull. Han har dock ett namn som är jobbigt att skriva. Låt oss kalla honom JGL. Han skådespelar, spelar musik och verkar känna halva Hollywood. Något av en ny John Cusack kanske? Här har vi nu hans debutfilm som regissör. Han har skrivit manus också. Och spelar huvudrollen. Don Juan.

Hur kan JGL's tankar gått när han hittade på denna story? Han kan ha varit inspirerad av de mycket underhållande filmerna Women in trouble och Electra Luxx där han spelar Bert Rodriguez - porrstjärnan Elextra Luxx's största fan. Sen kan ha tagit tanken vidare... Hur skulle det bli om denna porrälskande killen upptäckte att livet var helt tomt och meningslöst så länge han sitter och porrsurfar. Och vad skulle hända när han träffade på en riktig kvinna och kände riktiga känslor för första gången? Antagligen trodde JGL att han hade en bra idé i sitt huvud. Och jag kan hålla med. Det hade kunnat bli en bra film.

Tyvärr slutade dock inte JGL att tänka där. Nej, istället för att göra en liten film om skillnaden mellan ytliga låtsaskänslor och djupa riktiga diton ville han ta det ett steg till. Han valde att göra en parodi. Istället för att verkligen ge oss en riktig kille med ett visst (porr)beroende, väljer han att göra Don Jon till en Jersey Shore-kopia, som tagen från den skräpiga tv-serien.

Jersey Shore
Don Jon
Ok, det hade kanske kunnat funka, men ack så snett det blev. Första halvan går ut på att måla upp bilden av denna figur ur tv-serien. En imbecill idiot som bara bryr sig om sin bil, sina träningspass, kyrkan på söndag och att ragga brudar på krogen. Tills han träffar Julianne Moore's söndriga änka Esther. JGL ville få fram kontraster och det lyckades han väl med på ytan. Men eftersom första halvan av filmen är lika realistisk som Kim Kardashians liv, blir effekten när Jon träffar den i verkligheten förankrade Esther berättarmässigt meningslös.


Jag brukar gilla JGL, men här har han en sämre regissör än normalt. Han har regisserat själv. Scarlett Johansson spelar en tjej som Jon tror sig bli förälskad i. Jag fattar inte om hon ska vara het eller inte i filmen men jag tycker att hon var allt annat än het. Jämfört med hennes insats i en film som He's just not that into you så är hon otroligt mycket tråkigare här. Även detta måste nog belastas regissören. Och He's just not that into you är inte en speciellt tung film att jämföras med...


Nej, jag fattar inte vad som fick JGL att göra just denna berättelse. Var det bara för att diskutera porrfilmsberoende? Det görs så mycket bättre i Shame. Ville han ge oss en ärlig film om hur Jon upptäcker värdet av att öppna upp sig för en annan människa? Det har gjorts bättre i var och varannan American independent-film som finns där ute. Nej, jag tror att han trodde att gimmicken med kontrasten mellan de två delarna räckte. Det gjorde det inte.


Tony Danza och Julianne Moore står för de intressantaste rolltolkningarna i filmen.

Jag ger Don Jon två arga bilister av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Men låt oss inte nedslås av detta. Kolla istället om mina ärade filmspanarkompisar har tagit paus från porrsurfandet och skrivit ner sina tankar om filmen... Jojjenito, Fiffis filmtajm och Rörliga bilder och tryckta ord.

18 kommentarer:

 1. Gillar att du har börjat köra med trevliga jojjenitoismer i slutet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kan ju inte annat än låta mig inspireras av mästaren själv!

   :-D

   Radera
 2. Jag hade inga större problem med den halvdana realismen, inte heller när den utmanas av icke-stereotypen (i vissa avseenden i alla fall) Julianne. Tror filmens form helt enkelt funkade bättre för mig, för vad gäller innehåll är vi rätt överens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det säkert. Jag var kanske mer negativ på grund av att jag ofta gillar lek med genrer och blandningar av dem, men när det inte blir så bra blir jag desto mer besviken...

   Radera
 3. Ett tanke-experiment: Vad tror du att femtonåriga killar som inte har lika många filmiska referenser att jämföra med tycker om filmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tankeexperiment!

   Men jag tycker inte Jersey Shore-parodin och prorrsurf-beroendet hör ihop. Var för sig hade filmerna kanske funkat, men nu blandar han dessa två "ämnen" och han lyckas inte få ihop det. Jag menar att det faktum att Jon porrsurfar har inget med hans levnadsstil eller bakgrund att göra (Jersey Shore-typen). Och vice versa.

   Det blir som med Brasses tårta, att blanda gräddtårta med falukorv blir kanske inte så bra, även om både gräddtårta och falukorv är gott var för sig...

   Detta tror jag att alla åskådare, oavsett filmreferenser, kan se eller reagera mot.

   Så tror jag då...

   Radera
 4. Ja, du sätter nog huvudet på spiken där angående att det är som två filmer, en överdriven parodi (den första) och en del där Jon träffar Julianne Moore och hittar sitt "rätta" jag. Och de två skaver lite mot varandra. Nu stördes jag inte lika som du av det men jag håller med. Men Scarlett tyckte jag faktiskt var väldigt bra. Het eller inte het, hon är läbbig och det var det hon skulle vara.

  Liten spoiler där kring Julianne Moores rollfigur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då funkade Scarlett i den rollen för dig. Jag får omvärdera min syn på hennes insats om jag mot min vilja någon gång skulle sitta igenom filmen igen.

   Spoiler? Änka? Nu tycker jag att du jagar hjärnspöken! Om folk är så känsliga tror jag inte att de ens läser min text. Eller?

   Radera
 5. Håller med Jojjenito i det som eventuellt inte hänger ihop -- Jons mer känslosamt laddade "uppvaknande" rimmade kanske lite illa med parodidelen. Däremot tycker jag inte att det fanns någon motsägelse mellan Jesey Shore och porrsurfande. Vilken livsstil skulle vara mer avpassad för just porrsurfande i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller du med Jojjenito om det som JAG förtvivlat försöker få fram...? :)

   Som svar på din fråga. Det finns kanske inget som motsäger porrsurfande med Jersey Shore. Men det finns däremot helt säkert inget beroende där emellan. Skulle Jersey Shore-typer på något sätt vara mer troliga porrsurfingsjunkies? Knappast va? Om något snarare tvärtom, om de har något av den italienska katolska familjeorienterade kulturen kvar. OBS, jag är ingen expert på Jersey Shore-kulturen. Har inte sett en sekund av programmet, men känner till den via allmän popkulturellt medvetande...

   Om man vill se en bättre film om porrberoende som inte blandar in Jersey Shore-estetiken ska man ta och se den lysande Shame istället. Då får man dessutom avnjuta hela Michael Fassbender och det är inte lite det...! :-)

   Radera
  2. Att jämföra Don Jon med Shame är ju helt korrekt då det är samma problematik som tas upp men filmat på helt olika sätt. Jämfört med Shame är Don Jon en bagatell, likaså JGL´s beroende jämfört med Fassbenders. Om något annat hos JGL är en bagatell jämfört med Fassbenders vet jag inte, det fick man ju inte se :/

   Radera
  3. Som motvillig Jersey Shore-expert kan jag inte heller se några speciella samband mellan guidos och porrsurfning.

   Dessa människor(?) är mer intresserade av att bygga muskler, sola på solarium, tvätta kläder och festa än att sitta framför datorn och kolla på porr.

   Radera
 6. @Fiffi: nej vi kan nog anta med stor sannolikhet att Fassbender är mycket *mer* man än pojkspolingen JGL... :)

  SvaraRadera
 7. @Halo: ah, najs, kom du just ut som Jersey Shore-expert? Vilken ära för min blogg...
  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör man inte för att underhålla... :-/

   Radera
  2. Du lyckades! Underhålla, alltså. :)

   Radera
 8. Ok, sorry -- jag håller med er bägge två :)

  Men om man nu ska göra en film om en person som är porrberoende måste ju personen befinna sig i någon slags miljö. I just det här fallet råkade det bli Jersey, i Shame är det något annat.

  Men även om de behandlar samma ämne, går det verkligen att jämföra Don Jon och Shame? Blir inte det lite som att jämföra Pineapple Express och Forerst Gump för att bägge innehåller knarkare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag står fast vid min kritik av filmens idé. Visst den kunde utspelas i vilken miljö som helst men han använder satir och överdrifter för att visa denna miljö som om det hade med huvudpersonens beroende att göra. Sen blandar han den inledande satiren med ett försök till ärlig och nykter realism (från och med uliannes Moores entré i handling mot slutet). Om man ska blanda och ge både mellan genrer och ämnen måste det göras med större finess tycker jag. Annars blir det bara pannkaka. Som här.

   We'll have to agree to disagree on this one! :)

   Radera