lördag 5 oktober 2013

Duck Soup (1933)Rufus T. Firefly: Don't look now, but there's one man too many in this room, and I think it's you.

Hahahahahahahaha. Vad tusan var detta? Duck soup är en crazy film med så mycket galenskap att den får mig att tro att alla i hela filmteamet ätit roliga svampar. Men nej, detta gick över mitt huvud. Jag skrattade mer åt eländet än åt dess komiska briljans. Detta var inte min kopp av anksoppa.

Groucho spelar Rufus T Firefly som av oklar anledning blir statschef över det påhittade landet Freedonia. Hans mål med sitt styre? Oklart. Harpo och Chico spelar två jönsar som fått i uppdrag att spionera på Firefly. Deras mål? Oklart. Där finns en ond man med namn Ambassador Trentino. Han vill i alla fall avsätta Firefly och ta över som härskare i Freedonia.

Nej, det är uppenbart att denna films handling inte är dess poäng. Är det kanske den kvicka dialogen och dess musikalnummer? Kanske, men eftersom scenerna inte hänger ihop med varandra blir dialogen inte mer än ett flöde av i bästa fall smått roande "one liners".

Anledningen till att jag valde denna film var att jag i en lista med de roligaste scenerna från filmens värld fann en scen från denna film. När dessutom en av mina filmspanarvänner nämnde att Duck soup är den bästa Marx brothers var valet lätt. Scenen är den med Chico och Harpo när de står mitt emot varandra i nattskjorta och tror att de tittar i en spegel. Den scenen ÄR rolig. Mycket rolig till och med. Och den står sig bra som "stand alone". I filmen kommer den in i den förvirrade handlingen helt lösryckt. Det är obegripligt hur den hänger ihop med vad som skett precis före eller precis efter. Chico och Harpo är i Mrs. Teasdale's hus för att stjäla krigsplanerna och de båda vet att den andra klätt ut sig till Firefly. Ändå sker denna charad. Allt för att de ska få göra scenen på film, inte för att scenen passar in i filmen. Sött, men det adderar mer till "roligaste listan" än till filmen Duck soup.

Spegelscenen har lika lite med filmens handling att göra som en tidigare scen med Chico och Harpo och ett lemonadstånd. De båda scenerna är med för att visa upp killarnas tajming och akrobatiska humor. Visst de är duktiga men den typen av humor, dvs slap stick, är jag innerligt trött på.


Men Groucho, detta komiska geni måste väl vara bra? Jodå, han skjuter av en drös repliker som är roliga, i varje fall på pappret. Han må vara en ikonisk figur i den amerikanska popkulturen, men jag har inte vuxit upp med hans humor och jag ser därför inte denna film genom ett nostalgiskt skimmer. Filmen har ett vansinnigt högt betyg på imdb. Måste vara av nostalgiska skäl som folk satt 10:or på denna film. Det kan jag förstå, men den har inte åldrats så värdigt. Det känns som att det inte räcker att bara sprida förolämpningar runt sig.

Däremot gillar jag den allmänna anarkistiska känslan i filmen. Var denna film totalförbjuden av Mussolini? Det borde den få ett extra högt betyg för.

Är Duck soup ett inlägg om krigets meningslöshet? Är den kritisk till amerikanska politiker och militärer? Är den en föregångare till Kubrick's Dr Stangelove? Vet inte, måhända. Jag hoppas på klargörande kommentarer till denna revy! Jag känner oro över att jag helt missat tåget med denna film...

Till slut är kanske den mest absurda scenen trots allt den som ses till förtexterna. En gryta över en öppen eld med en fyra-fem levande ankor i vattnet. Disturbing! Pre code?

Det finns komiska moment i filmen som är värda att behålla men som helhet var detta ett stort frågetecken. Lyckligtvis var den kort i alla fall.

Jag ger Duck soup två vassa repliker av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Min projektbroder Movies-Noir har tittat på något helt annat. Jag tror bestämt att han sett på något från flygaren Howard Hughes. Har han beskådat helvetet med vingar? Kolla här.

14 kommentarer:

 1. Ja, jösses vilken film det verkar vara. Bra text!
  Men säga vad man vill, har inte filmen gett dig det ultimata namnförslaget om du någon gång skaffar hund/marsvin/kakadua/guldfisk/vandrande pinne - eller om du får en son? Rufus T Firefly! Fast du kanske kan byta ut T:et mot ett H? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja! Du har rätt. Vilket mäktigt namn! Tack för skrattet!

   Radera
 2. Håller med Fiffi, man får verkligen känsla av att du försöker ditt allra yttersta för att vira hjärnan runt soppan. Men det här anarkistiska tycker jag man känner igen också från tex Looney Tunes. Skillnaden är då att där håller det på kanske max en kvart och då funkar det rätt ok. Men det är en svår balansgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket svår balansgång. Som det blev nu är det ett antal sketcher som hänger löst samman. Inte bra nog.

   Radera
 3. Jag har sett några Marx-filmer och denna är den som funkade bäst. De övriga har varit sämre, så jag tror helt enkelt inte det är din eller min kopp... soppa.

  Minns inte filmen så klart, men deras filmer var ju slap stick och ett gäng osammanhängande scener. De har så klart sina fans, men jag håller flera andra komiker högre från denna period.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Jag ser fram emot vad Charlie Chaplin har att erbjuda från detta decennium!

   Radera
 4. Du har sett fel film Henke. Alla vet naturligtvis att det är A Day at the races som är den bästa filmen med Bröderna Marx. Replik kommer förhoppningsvis nästa Lördag.
  Deras första filmer är lite oslipade det kan jag hålla med om men sedan blev det bättre filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, jag blev inte jättesugen på att se mer av de fyra bröderna...

   Jag trodde att alla visste att A night at the opera var deras bästa? :-O

   Replik?

   Radera
  2. Replik = Ett inlägg om A day at the races naturligtvis :)

   Radera
  3. Ja det förstod jag såklart... !

   Men jag menade replik från dig angående om att A night at the opera skulle vara den mest hyllade av deras filmer... :-)

   Radera
  4. Nope det är en sådandär typisk film som "alla" recensenter kommit överrens om att den ska vara den bästa och man hävdar det på rutin. Den är inte dålig men för mig hamnar den i mitten av deras produktion och åtminstone både Vilda västern och Varuhuset är avsevärt bättre. races är bäst tro mig.

   Radera
 5. Har inte sett dessa pa cirka trettio ar men pa den tiden vred jag mig av skratt i soffan men faktiskt inte sa mycket at just denna. @opera & races med doktor hackenbush var favoriterna. Oklart om jag skulle tycka de var lika kul numera, kanske bast att inte utmana odet.

  De sa pa bbc en gang att dessa broder var gangsters och bedragare innan de slog sig in pa filmens bana, sanning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är så stor risk. Varför inte återbesöka någon av dem? Men, kanske stor risk ändå. Better be safe than sorry.

   Har ingen aning om de varit banditer. Hört på BBC? Det betyder väl inte så mycket med tanke på deras rykte om sanningen osv... ! ;-)

   Radera