Snabb.
Rush var en av flera filmer under filmdagarna som bygger på verkliga händelser, så kallade BOATS (Based on a true story). Jag brukar förhålla mig skeptisk till biografier och BOATS, men jag tänkte att om Robert Zemeckis kan göra en film som Flight intressant borde då inte Ron Howard kunna göra detsamma med Rush?
Filmen följer Formula 1-rivalerna Niki Lauda och James Hunt under några år på F1-cirkusen med kulmen tävlingssäsongen 1976. Niki Lauda spelas av spanske Daniel Brühl som tidigare setts i en del tyska filmer som Good bye, Lenin. Den engelske gamängen James Hunt spelas av Liam Hemsworth. Båda skådespelarna är intressanta att studera i denna film.
Liam Hemsworth? Thor? Jag kände inte ens igen honom. Jo, jag kände igen honom men jag kunde först inte placera honom. Jag visste inget om Rush när jag gick in i biosalongen för att se filmen, varken vilka skådespelare som var med eller något om handlingen mer än att det handlade om F1. Hemsworth var i alla fall otroligt trovärdig som tjejtjusaren med det långa lockiga blonda håret. Jag sökte i minnet efter engelsmän som kunde vara han. Jag kunde för mitt liv inte koppla ihop honom med snubben i The Avengers eller Red dawn. Riktigt imponerande, jag såg honom inte som någon annan än James Hunt under hela filmen. I efterhand kom jag på att Hemsworth är från Australien så det är inte så konstigt att han kunde spela britt.
Daniel Brühl i rollen som Niki Lauda är jag mer tveksam över. Jag kände ingen sympati eller ens förståelse för honom i över huvud taget. Inte ens under några smärtsamma scener mot slutet av filmen stack det till i hjärtat. Detta är ett tecken på att han inte funkar. För oavsett om karaktärerna är goda eller onda måste jag som åskådare kunna förstå dem eller känna med dem, även om man inte hejjar på dem eller tycker att deras gärning är bra. Ta till exempel nazisten Christophe Waltz i Inglorious basterds. Jag sympatiserar sannerligen inte med honom men hans karaktär är så karismatisk att jag gillar honom i filmens kontext. Waltz fick också en Oscar för sin rolltolkning.
Filmen är alltså någon form av bio pic. Och den är ganska tråkig som så ofta med sådana filmer. Jag brydde mig helt enkelt inte speciellt mycket om James Hunt's kvinnoaffärer, eller om Niki Lauda's vilja att vinna och psykopatiska känsla för detaljer. Jag tycker att det är på tok för lite racingscener i denna film. Ron Howard missar helt att återskapa den intensiva spänning som kan infinna sig i ett F1-lopp. Fartera, ljuden, närheten till döden och de bästa chaufförerna i världen. Det finns så mycket dramatik i loppen men Howard väljer att i princip helt skippa dramat ur tävlingssynpunkt. Om han gjort filmen med mer fokus på sporten hade den vuxit i mina ögon.
Jag vill avsluta med tre bra scener som dröjt sig kvar hos mig. En är då Niki Lauda kör en personbil på den italienska landsbygden med en kvinnlig och två manliga passagerare. Kul scen som gärna kunde ha använts som ingång till de där racingscenerna som jag saknade. En annan scen är den där James Hunt tar med sig en journalist in på toaletten efter en presskonferens. Den scenen personifierade karaktären. Men filmens bästa scen är från några av de få racingscener som trots allt finns och det är från racet i Japan. Med ett magnifikt skyfall blir scenerna inte bara spännande utan filmiskt vackra.
Filmen är bra gjord men den saknar själ. Ronnie Pettersson nämns i alla fall en gång i filmen.
Jag ger Rush två dödsföraktande vinnarskallar av fem.
Betyg: 2/5
Nej detta var en tråkig film. Kolla nu om någon av mina filmbloggarvänner blev fartblinda: Jojjenito - om film, Rörliga bilder och tryckta ord och Fiffis Filmtajm.
Fast det _hade_ ju kunna bli en bra film med fokus på karaktärer istället för själva loppen. Bara det att man shabblade med den biten. Jag hade nog blivit liiiite uttråkad om hela filmen hade varit slo-mo-regn och spinnande däck.
SvaraRaderaFormula-1? En shampoo-hybrid? ;)
Absolut att det _hade_ kunnat bli en bra film även med detta fokus, precis som det _hade_ kunnat bli en bra film med fokus på sporten... ;-)
RaderaDet kablas ut många väldigt snygga bilder/posters från filmen och jag tycker nog filmen _är_ snygg och 70-tals-härlig men nja...inte så mycket mer än så.
SvaraRaderaJapp, snygg som satan i vissa scener och en najs 70-talsvibb, dvs betyg 2 istället för 1. Men för högre betyg behövs det innehåll i den snygga förpackningen också! Tycker ja'rå...
RaderaHar svårt att kommentera något då jag håller och så var det liksom en sån slätstruken film. Men jag tyckte nog Brühl var bättre eller i alla fall mer intressant än Thor. Men Thor var ändå bra som playboy. Apropå Inglourious Basterds så var ju Brühl tydligen med i den som krypskytt. Kan inte påstå att jag minns honom från den. Däremot minns jag honom från Good Bye Lenin!
SvaraRaderaGamäng, härligt ord.
Snygg Jojjenitoism i slutet där. ;)
Kommer inte ihåg Brühl från Inglourious basterds heller.
RaderaGamäng är ett underutnyttjat ord! :-)
Tack, jag försöker lära av mästaren!
Jag minns Brühl från den nyligen sedda filmen The Bourne Ultimatum. Han var även med i 2 Days i New York men där minns jag honom inte alls.
SvaraRaderaHmm, kan han varit den flummiga pacifisten som någon av dem träffade på ett café? Jo det var nog han.
Radera