söndag 29 september 2013

Decennier: Sammanfattning 1920-taletDå har vi avverkat 1920-talet! Wow, vad fort det gick. I detta inlägg kommer jag dels presentera vilka de gemensamma filmerna för nästa månad blir, nästa decennium. Då handlar det om 1930-talet. Sedan kommer jag ge några avslutande ord om de sex filmerna från 20-talet jag såg. Kanske en liten topplista...

Inspirerade av hur kul det var att se filmerna från 20-talet insåg både jag och Movies-Noir att det skulle bli svårt att begränsa sig till bara 4-5 filmer från 30-talet. Det finns så många filmer man vill se från detta decennium att totalen kommer bli högre. Dessutom har vi bestämt att vi viger alla fyra fredagarna åt gemensamma filmer. Fyra filmer som vi sampostar om och utöver det en massa egna val. Det kommer bli en orgie av 30-talsfilm.

Gemensamma filmer från 30-talet:

4/10   La grande illusion (1937).
Ett krigsdrama från den franske mästaren Jean Renoir. Nummer 001.

11/10 Trouble in paradise (1932).
Vi lär oss "The Lubitsch touch" i denna romantiska komedi.

18/10 The Testament of Dr. Mabuse (1933).
Tyske Fritz Lang's crime-horror.

25/10 The Scarlet Pimpernel (1934).
They seek him here, they seek him there...


Under oktober kommer vi posta Decennier-filmerna under fredagar, lördagar och söndagar. Många dagar blir det och det ska bli spännande att se om ens de dagarna räcker till!

Jag såg sex filmer från 1920-talet. Alla var stumfilmer, men de skiljde sig mycket åt i formerna. Där fanns sf-film, kärleksdrama, dramakomedier, historiskt drama och propaganda. En bra blandning om jag får säga det själv. Det jag tar med mig mest från dessa filmer är Chaplins värme, en fantastisk relationsfilm och alla SF-filmers moder. De som känner mig blir nu inte överraskade när jag slår till med en topplista över de sex filmerna.


Topplistan för 20-talet.

6. Battleship Potemkin
Den undvek betyget etta med nöd och näppe på grund av historisk relevans samt en trappscen. I övrigt tråkig och oengagerande.

5. La passion de Jeanne d'Arc
En bra film och högt betyg. Huvudrollsinnehaverskan Falconetti gör en majestätisk insats, men i övrigt är filmen för enkelspårig och inte lika fyllig som filmerna högre upp i listan.

4. The Circus
Charlie Chaplins hjärta är stort. Denna film känns dock som "minor Chaplin". Den saknar den fullständiga känslan, men innehåller några riktigt bra scener och ett mycket starkt slut. Den riktiga hjärtevärmaren återfinnes högre upp i listan.

3. The kid
Nämligen här. Fantastiskt fin liten film om luffaren och hans adopterade unge. Ikoniska scener och en bra handling. Värmen!

2. Metropolis
Dess grandiosa fantastiskhet går inte att bortse från. Alla SF-filmers moder och ett unikum inom film.

1. Sunrise: a song about two humans
En äkta sång om två människor.Hoppa nu över och kolla in Movies-Noir's sammanfattning av 20-talet och intro till 30-talet. 

7 kommentarer:

 1. Trevligt, kul att vi hade exakt samma rangordning på de fyra filmerna vi såg. Däremot hade jag en sämre film på min lista medan du hade två bättre :) Jag är ändå klart nöjd, speciellt som de två Chaplin-filmerna värmde.

  SvaraRadera
 2. Ja det var slående. The kid och Metropolis var i pincip lika bra, men Metropolis vann med en noslängd på grund av att den är mer unik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt svag för Chaplin och Helan & Halvan från den här perioden. Det är svårt att hitta träffsäker humor som håller, så det värdesätter jag högt. Därför gillar jag både The Kid och The Circus mer än Metropolis och Sunrise, men ser man till hantverk/produktion så är det så klart svårt att jämföra.

   Radera
 3. Trevligt projekt kanhända att jag hänger med på ett par tre filmer under 30 talet har flera favoriter från detta decennium.
  Häxan är nog den enda 20-tals film jag sett.

  SvaraRadera
 4. "The Testament of Dr. Mabuse" är väl helt OK, men jag hoppas verkligen att du ser Lang's "M" också. Den är bättre!

  SvaraRadera