tisdag 17 september 2013

Soundgarden - Hovet, Stockholm (2013)Soundgarden, Hovet, Stockholm, fredagen den 6:e september 2013.

I fredags i förrförra veckan var jag och min kompis Sveko på konsert. Vi såg det gamla grungebandet Soundgarden som spelade på det gamla Hovet. Vi kom till arenaområdet i lagom tid och hann precis slänga i oss en snabb hamburgare före vi gick in. Vi hann också med att köpa öronproppar. Jag vet inte riktigt varför jag köpte dem för det är något jag normalt sett aldrig gör.

Väl inne på arenan sökte vi våra platser på mitten av långsidan. Inom kort kom förbandet Graveyard från Göteborg upp på scenen. Det var ett skränigt och hysterisk ljud och jag och Sveko kände oss gamla. Istället för att "avnjuta" förbandet gick vi till baren i yttre delen av arenan. Där blev det en stor stark och en shot Bacardi. Vi började kännas oss yngre och yngre. Det var kul att stå i baren och studera konsertbesökarna. Många gjorde just som vi och inväntade the main event i baren. Det var som att tiden stått still från den tid då grunge var det hetaste som fanns. Långt hår, shorts, långärmade t-tröjor, flanellskjortor. Sveko kände sig malplacé i sin klubblaser med sidennäsduk i bröstfickan.


Själv var jag ett stort fan av det mesta som kom ut ur Seattle runt 1992. Cameron Crowes kultklassiker Singles gick varm i videon. Och däri spelade Soundgardens sångare Chris Cornell kompis till den påhittade sångaren i Citizen Dick, han som spelades så förträffligt av Matt Dillon.

Sedan genombrottet i början av 90-talet har Soundgarden splittrats och återförenas. Under tiden har sångaren Chris Cornell både gjort solokarriär och haft ett annat bra band i Audioslave.

Efter ett tag gick vi in till våra platser och snart kom Soundgarden in på scen. Coolt! Chris Cornell i ljusa blå jeans och lite halvlångt hår. Håller han på att spara ut?

Sen började de spela. Och det lät lika illa som förbandet hade gjort! Totalt distat ljud. Jag var förfärad. Det var på och över gränsen till olidligt. Sveko såg lidande ut. Gitarrerna skar in i öronen som knivar och det gick inte att höra sången över huvud taget. Jag kunde knappt identifiera vilka låtar de spelade. Efter ett tag prövade vi de inköpt öronpropparna och då klipptes den värsta diskanten bort i alla fall. Kvar var mest trummor och lite av sången. Nu var det möjligt att lyssna men det var långt från ok ljud. Sveko fiskade fram sin iPhone och dök ner i den för att inte titta upp något mer under hela konserten.


Japp, vad kan man säga? Vad kan man göra? Jag kan inte erinra mig en konsert med sämre ljud. Någonsin. Mycket trist för jag tror att de kanske spelade en bra konsert. Killarna i publiken längst fram vid scenen verkade tycka att det var kalas i alla fall.

Det är lite svårt att utropa någon bästa låt under konserten givet att det var svårt att höra. Den lugnare Black hole sun var bättre ljudmässigt, men de bästa låtarna var nog Outshined, Rusty cage och Slaves & Bulldozers.

Jag och Sveko skratta bara åt eländet när vi gick bort mot Gullmarsplan efter konserten. Bättre lycka nästa gång får man väl hoppas...


Setlistan (enligt setlist.fm)
Flower
Outshined
Spoonman
Jesus Christ Pose
Let Me Drown
By Crooked Steps
Black Rain
Loud Love
Ugly Truth
Non-State Actor
My Wave
Been Away Too Long
The Day I Tried to Live
Drawing Flies
Hunted Down
Fell on Black Days
Blow Up the Outside World
Rhinosaur
Black Hole Sun
Rusty Cage
Encore:
Burden in My Hand
A Thousand Days Before
Slaves & Bulldozers

4 kommentarer:

 1. "Jag var förfärad". Åh, vad jobbigt när det är dåligt ljud. Det är förfärligt helt enkelt. Speciellt när sången drunknar i resten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att vi skulle bytt plats för ljudet kan säkert vara olika dåligt i en lokal som Hovet. Det var långt från fullt...

   Radera
 2. Men du....fy vad trist. Det är ju dock en svårreklamerad vara, men likväl totalt bortkastat både i tid, pengar och förväntningar när det blir sådär. Hade en liknande upplevelse när Beyoncé var här förra gången (i Globen). Det skar i öronen så det kändes som det rann blod.... Svårt att njuta av konserten då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vidrigt. Men jag har nu lärt mig att även om det tar emot ska man kanske försöka hitta andra platser om ljuden är så kasst. Det fanns lediga platser på kortsidan, men vi gick aldrig dit och testade...

   Radera