söndag 15 september 2013

Chimpanzee (2012)Gulligt. Den lilla chimpansen Oscar är så gullig att man dör!

Ytterligare en film jag såg på Malmö Filmdagar, Chimpanzee, hade premiär i helgen. Filmen heter Schimpansen på svenska. Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord såg denna film före mig och hennes korta beskrivning var att det var en "disneyfiering" av en klassisk naturfilm. Jag undrade lite förvånat vad hon menade med det när jag gick in till visningen. Det skulle snart visa sig. Jag såg filmen i slutet av tisdagen och det var femte filmen för dagen. Tänk er fem filmer i rad på en dag! Ett personligt rekord om vi pratar om antal filmer. Jag har dock sett mer filmmeter under en dag då jag Dani, Johan, Erik och Jonas brände av hela Lord of the rings-trilogin i extended editions, närmare 12 timmar konstant film.

Men åter till Chimpanzee. Detta är en renodlad familjefilm och som sådan tämligen lyckad. Om du söker en mer klassisk naturfilm, likt en BBC producerad naturdokumentär, kan du bli besviken. Först i slutet av filmen under eftertexterna får vi se klipp från inspelningen och vi fick då en aning om de strapatser filmarna haft för att kunna fånga dessa bilder. Jag hoppas att mer material av det slaget dyker upp på en framtida dvd-släpp.

Snårigt.
Filmen följer en chimpansfamilj med alfahannen, ett antal yngre hanar och en grupp honor med ungar. Speciellt en liten chimpansunge som döpts till Oscar av filmteamet följs. Vi får se hur en konkurrerande chimpansfamilj gör attacker mot våra vänner och hotar att ta över en lund med extra mycket mat. Under filmen hör vi Tim Allen's berättarröst förklara vad aporna gör, tänker och känner. Det är här disneyfieringen kommer in. Filmen klipps så att det ser ut som att aporna gör och känner saker som passar in i handlingen. När Tim Allen säger att Oscar blir förvånad får vi se en scen där den lilla apan ser förvånad ut. Lite oklart om apan var förvånad och ännu mer oklart hur mycket klipparbete som ligger bakom för att få ihop scenerna från djungeln till den saga som berättas.

Vilar ut i mammans trygga famn.
Det är klart att jag hellre hade sett en ren naturdokumentär. Filmen har ett antal otroligt vackra naturscener som lagts in som extra ögongodis. I ett montage med uppsnabbad film som visar hur en svamp sprider sig på en växt som är mycket vackert. Den häftigaste naturscenen var en sekvens där vi ser tunga regndroppar landa på röksvampar i slow motion. Svamparna skjuter upp plymer av rök vid extra välriktade om än stokastiska droppars landning.

De bilder filmarna fångat med chimpansfamiljen är intressanta i sig. Oscars mamma förolyckas nämligen och den lille krabaten är för ung för att klara sig på egen hand. Hans framtidsutsikter ser inte så ljusa ut. Detta tills det otroliga sker och han får hjälp från oväntat håll...

Aporna knäckte nötter med stenar. Ett jobb som kräver stor koncentration.
Som femte film under en dag var Chimpanzee mycket skön. Den är avkopplande och vacker. Inte speciellt upprörande eller svårsmält. Den är familjeanpassad men också rörande. Jag kan rekommendera filmen för familjer med barn som gillar djur på film. Som långfilm fann jag den lite väl tunn. Disneyfieringen drog snarare ner än höjde filmen. Men aporna med Oscar i spetsen är charmiga och filmmakarna har fånga många roliga sekvenser på bild. Ta med era småttingar till bion! Ingen av dem lär bli besvikna.


Jag ger Chimpanzee två räddare i nöden av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Vad tyckte då Sofia om denna? Filmen ligger helt inom hennes kompetensområde så det ska bli extra spännande att läsa hennes text.


6 kommentarer:

 1. Jag är ganska säker på att filmen heter Schimpansen på svenska. ;)

  Kul att jämföra din och Sofias texter. Ni tycker lika om det mesta men Sofias stör sig betydligt mer på disneyfieringen.

  Känns som en skön film att avsluta femfilmersdagen med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rättningen, det blev lite svengelska på den svenska titeln där. Dessa förbaskade sche-ljud!

   Sofias text var mycket intressant!


   Radera
 2. Jag såg också Chimpanzee för ett tag sen och gillade den nog lite mer. Visst är det mer av en familjefilm än dokumentär, men det köpte jag på det stora hela. Mysig var ordet, och det är aldrig fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättemysig. Perfekt för systerbarnen.

   Radera
 3. Inga invändningar från min sida när det gäller Oscars gullighet -- jag hade hellre haft en hel film med en oavbruten (och okommenterad!) tagning av honom. Skillnaden mellan oss är nog att mina problem med filmen är närmast ideologiska och just därför tycker jag _inte_ att det är en lämplig familjefilm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår till full din vinkel. Och jag kan hålla med att det inte är en lämplig familjefilm för den sneda synen på verkligt naturliv den ger. Men bortsett från det är det en perfekt familjefilm! :)

   Radera