torsdag 17 januari 2013

Jesse Stone, Films 1-8 (2005-2012)


Dr. Dix: Did I ever tell you that you have a hyperactive sense of responsibility.

Kommer du ihåg Sommarklubben? Sommarsemester och ett gäng sköna actionfilmer blandat med ännu skönare romantiska komedier som avnjöts på sunkiga små tv-skärmar i hyrda sommarstugor? Det kan finnas en vinterklubb också! Säg att man är ledig en vecka eller två över jul och nyår. Säg att man är sugen på att se en massa film för att det är snöstorm med inslag av snöslask ute. Säg att man hittar åtta underbara tv-filmer om polisen Jesse Stone? Säg att dessa filmer bygger på de klassiska polisromanerna av Robert Parker. Ja absolut, säger jag då. Ingen mindre än den gamle godingen Tom Selleck spelar Jesse Stone så in i norden bra att jag också säger:
Vem är Magnum P. I.?.

Serien tar vid när Jesse just flyttat från Los Angeles till den lilla staden Paradise, i New England, på andra sidan kontinenten. Han har fått sparken från LAPD pga berusning på arbetstid och hans fru har lämnat honom. Det är som vanligt med dessa medelålders manliga poliser som figurerar i denna genre alltså. Det dricks, det has problem i äktenskap, och de är allt som oftast lite bångstyriga och gör som de vill. Ibland tas lagen i egna händer, ibland nyttjas oortodoxa knep, men hjärtat sitter alltid på rätt ställe.

Jesse dricker som sagt. Han tar max två drinkar whiskey på kvällen, ibland fler. Han är skild och han har ett komplicerat förhållande med exfrun Jenn. Hon ringer honom varje kväll och berättar om sina nya förhållanden, men hon säger alltid med sin sliskigt sammetslena röst I care about you alot, Jesse. Ibland pratar han inte med henne.

Filmerna om Jesse Stone, alla åtta, är filmer gjorda för tv med mindre fokus på dyra actionsekvenser och mer fokus på karaktärsutveckling, relationer och den underbara miljön och atmosfären i Paradise, MA. Det regnar mycket i Paradise. Filmerna dryper av den klassiska Robert Parker dialogen...

Anyone: How did you know?
Jesse Stone: Small town.

Jesse kämpar från dag ett med ett först korrumperat City Council och senare ett inkompetent sådant. På sin sida har han den unga polisen Suitcase som går från en gröngöling som inte är torr bakom öronen till att bli en härdad veteran med coply intuition. Han jobbar också med kollegorna Molly och Rose.

Jesse Stone: That's good police work, Suitcase/Molly/Rose

Andra karaktärer är den lokale småskurken Hasty, storskurken inne i Boston Gino Fisk, delstatspolischefen Captain Healy, Jesse's shrink Dr Dix (själv gammal polis) och den lokale rättsmedicinaren och tillika barnläkaren Dr Perkins.

Jesse Stone: Miss being a cop?
Dr. Dix: Every day.

Filmerna har en störtskön känsla. Tom Selleck är suverän i rollen som Jesse Stone. Varje film har ett större brott som utreds och till det ett eller två mindre och lokala, ofta familjeinterna, problem som Jesse blir inblandad i. Var film för sig är bra, men som helhet, som en serie filmer som ses i snabb följd, blir summan av det hela långt större än summan av delarna. Det är rekommendabelt att se filmerna i ordningsföljd.

Filmerna:

Stone Cold (2005)
Jesse utreder till synes slumpmässiga mord i Paradise där alla offer blivit skjutna i bröstet med två skott. Jesses flickvän Abby är ett av dem.


Night passage (2006) 
En prequel till Stone Cold.
Jesse Stone får jobbet som polischef i Paradise på underliga grunder. Hans företrädare Lou mördas och gänget utreder mordet, en utredning som tar dem ända in i den organiserade brottsligheten i Boston. Jesse träffar och blir ihop med Abby.


Death in Paradise (2006)
En fjortonårig flicka hittas död i en sjö. Spåren leder Jesse och Suitcase till en berömd författare med tycke för de unga. Jesse tar också itu med en brutal man som terroriserar sin egen familj. I uppgörelsen med den brutale fadern avlossas skott och polisstyrkan i Paradise förlorar nästan en av sina bästa.


Sea change (2007)
Suitcase vaknar upp från sin coma och har däri funnit sin "coply intuition". Jesse och Suitcase utreder ett gammal olöst brott i form av ett bankrån efter resterna från en död bankrånare hittas ute i naturen. Det är seglarvecka i Paradise. Den en gång ljuvliga Sean Young dyker upp som gästartist som en rik men avtrubbad lycksökerska.


Thin ice (2009)
Jesse och Rose söker sanningen om ett kidnappat barn som varit försvunnet i många år. Kan kidnapparen bo i Paradise? Captain Healy blir överfallen och nästan dödad i ett mordförsök. Jesse utreder överfallet och tar till och med hjälp av storskurken Gino Fish. En relation byggs upp. En annan relation bryts då politikerna i The City Council hittar en anledning till att suspendera Jesse från jobbet.


No remorse (2010)
Under sin suspension hjälper Jesse Captain Healy med att lösa slumpmässiga mord i Boston. Det hela börjar med en man som mördas av en vålnad i ett parkeringshus sent om natten nära en gay-bar. Hemma i Paradise lider polisstyrkan av att Jesse inte är där längre. Suitcase och Rose försöker lösa fallet med en extremt våldsam rånare som slår till mot nattöppna tobaksaffärer.


Innocents lost (2011)
Suitcase och Rose lider under den nye polischefen som fått Jesse's jobb, The City Council presidentens svärson, William Butler. Under tiden utreder Jesse på egen hand dödsfallet av Cindy, en ung flicka från Paradise som han försökt hjälpa att komma på fötter från drogberoende. Hans utredning leder honom till en äcklig klinik som "vårdar" unga beroende, men till vilket pris?


Benefit of the doubt (2012)
Jesse blir återinsatt som polischef i Paradise efter Butler och DeAngelo blivit mördade med en bilbomb. Alla tecken tyder på att Butler tagit mutor, men Jesse ger honom the benefit of the doubt. En lönnmördare är Jesse på spåren medan han själv kommer närmare och närmare kärnan i den organiserade brottsligheten i Boston.

Stark rekommendation!

Betyg: 4/5

18 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt sett den första, Stone Cold. Visste att det gjorts någon/några till, men inte att det gjorts åtta.

  Tom Selleck förblir alltid Magnum, men han var ganska bra här också har jag för mig.

  Kul att du tar upp dessa filmer som man inte hör så mycket om, speciellt som du gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tittade in på en så obskyr liten revy.

   Men som jag försöker förmedla så växte hela Jesse Stone-grejjen när jag såg alla åtta filmerna på mindre än en vecka. Jag hade besök av den gode Frans, som bor i England, över nyår och det blev till en daglig ritual att "se en till Jesse Stone?!?". Den växer och även om jag var en stor Magnum fantast tror jag nästan att han är Jesse för mig nu...

   Radera
  2. Sånt där känner jag igen (att man vill se mer och det bara växer). Gillar även att läsa om lite annat än de "vardagliga" filmerna, så visst är det uppskattat.

   Radera
 2. Mycket klassisk robertparkerdialog i dessa filmer minsann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den är unik och... klassisk! :-D

   Radera
 3. Kände jag inte alls till. T.S hör kanske inte till mina favoriter men han ger ett stabilt intryck och är alltid trivsam. Filmerna verkar vara bra även om jag har lite svårt för tv-deckare. Ska definitivt lägga på minnet och tackar för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tompa är så trygg och härlig i denna filmserie. Du behöver inte offra din vänstra arm för dem, men om du får tag på filmerna skulle de kunna vara perfekt för regnig kvällar på semestern eller vid annat läge där man inte direkt vill plocka fram de superseriösa tunga "There will be blood"-filmerna...

   Radera
 4. "Vem är Magnum P. I.?"
  Han är världens snyggaste man med världens snyggaste bil, världens schysstaste mustasch och världens minsta shorts.

  Jag måste se dom här filmerna! Det är alldeles för lite Tom Selleck i världen, det är därför den ser ut som den gör. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra. De är jättemysiga.

   Radera
 5. Kan nån berätta var man hitta Jesse Stone filmerna???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan och välkommen till bloggen. De finns att hitta på ett antal internetbutiker som Amazon.co.uk och Play.com. Några verkar finnas på Discshop.se. Annars går de att hitta i sjön.

   Radera
 6. Lost in paradise då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den filmen hade ju inte kommit ut när jag skrev om de åtta första filmerna. Men jag skrev om den för inte så länge sedan. Du finner min revy på den bakom denna länk.

   Radera
  2. Såg det nu :)
   Vad tycker du om Blue bloods?
   Någon som vet var man kan se alla filmerna?

   Radera
  3. Har inte sett Blue bloods. Men man vet aldrig, det kanske händer någon dag... :-)

   Radera