söndag 6 januari 2013

7 skådespelerskor


Tolv skådespelerskor! Efter mitt första förarbete hade jag femton namn på listan. Hur ska jag ta ner tjugotvå till sju? Mitt mål var ju att lista mina sju favoritskådespelerskor för tillfället. Den första skådespelerskan som kom upp på näthinnan var den största ikonen av dem alla, Marilyn Monroe. Detta kommer bli min Marilyn memorial list.

Ajaj, jag har minst tre listor i huvudet nu... Sju bästa etablerade, sju som jag är mest nyfiken på, sju nykomlingar att hålla koll på... Och så har vi förstås listan "sex mörka skönheter och en blondin"...

Jag väljer den andra listan, sju skådespelerskor som fångar mitt intresse och som fortfarande kan överraska mig med sina filmval och skådespelarinsatser. Flera av de mest kända och lite äldre skådespelerskorna triggar inte nyfikenheten hos mig lika mycket längre. Tag till exempel Meryl Streep. Hon är en suverän skådespelerska, men jag blir inte exalterad av de filmer som hon väljer att spela i. Så hon platsar inte på denna lista. Hon spelade kanske skjortan av omgivningen i en film som Julie & Julia, men ändå är det inte hon som kommer med på listan. Orättvist, eller hur?

Detta är alltså inte en objektiv lista med de bästa skådespelerskorna, utan en personlig och subjektiv lista med de skådespelerskor som jag är mest sugen på att se i kommande filmer. Sju skådespelerskor som har en massa awesomeness. Jag vill helt enkelt se vad de kan hitta på i nya filmer.


Rachel Weisz

Rachel har hållt på ett tag, men hon överraskar fortfarande. Hon är glimrande i allt från äventyrs-skräckisar till seriösa thrillers, från actiondängare till arty-farty-filmer. Jag blev som allra mest fascinerad av henne i independentfilmen The shape of things. Hon var en drivande kraft i det filmprojektet som både producent och skådespelerska. Rachel Weisz skulle vinna min "kvinnlig John Cusack"-award, om det fanns någon sådan. Njut av henne i filmer som The Mummy, The constant gardener, Runaway jury, The fountain, The Brothers Bloom, The Bourne Legacy och som Evelynn Ann Thompson i The shape of things.


Anne Hathaway

Är hon inte fantastisk, så säg, Anne Hathaway? Hon är kanske den största överraskningen på min lista. Var det inte hon som gjorde The princess diaries? Orimligt. Men med på listan ändå. Hon är ju jättebra och hon lyfter filmer som i övrigt kanske inte är värda att lyftas. Jag är nyfiken på henne, vad hon än gör numera. Hon var den intressantare av systrarna i Alice in Wonderland och hon var den starkaste stjärnan i Valentine's day. Se henne också iklädd läderdressen i The Dark Knight rises och som Maggie i Love and other drugs.


Anna Kendrick

Anna Kendrick är ett sent nytillskott bland spännande kvinnliga skådespelerskor. Första gångerna jag såg henne gjorde hon små biroller. Hon värmde en för övrigt kylslagen anrättning med sitt lilla inhopp i Twilight. Vilken glöd jämfört med den kvinnliga huvudpersonens rigor mortis. Hon var också uppfriskande som Scott's syster i hans kamp mot världen. Och när hon väl stigit fram i större roller har hon imponerat stort. Se henne i Scott Pilgrim vs. The world, 50/50 och som Natalie Keener i Up in the air.


Amy Adams

Amy Adams var otroligt bra i The Master, där hon spelade Philip Seymour Hoffman's fru. Hon är inte bara en tjej för de romantiska komedierna! Det är något förtrollat över Amy. Se henne i filmer som Junebug, Sunshine cleaning, Julie & Julia och The Master.


Zooey Deschanel

I en av mina favoritfilmer alla kategorier Almost famous hade huvudpersonen William en otroligt härlig storasyster. Ni vet, Anita, som gav honom alla sina LP-skivor när hon flyttade ut. Vem var det undrade jag? Men visst, det var ju Zooey Deschanel. Sen dess har hon lett Jim Carrey in i ja-sägarnas förtrollade land. Men framför allt var hon Summer. Se Zooey i Almost famous, Yes man och såklart i (500) days of Summer. Zooey Deschanel verkar ha en underbar personlighet också. Aswesomness! Och en försenad nyårshälsning.


Mila Kunis

Listans hetaste kvinna. En saga för bra för att vara sann från Hollywood. Hon har listans största true star quality potential. Otroligt vackra ögon och en magisk blick. Hon hjälpte Jason Segel att glömma Veronica Mars och hon var den häftigaste svanen av de två. Se Mila Kunis i Forgetting Sarah Marshall, Extract, Black swan och inte minst den bästa komedin på många år, Ted.


Carey Mulligan

Jag avslutar listan med den bästa skådespelerskan av dem alla. Som jag ser det i alla fall. Hon gav oss en lektion i skådespeleriets ädla konst i An education och hon visade allt förutom skam i Shame. Hon drev Ryan Gosling framför sig i Drive och hon tröstade de otröstbara i Never let me go. Hurra för Carey Mulligan.Det var listan på de sju mest spännande skådespelerskorna just nu enligt mig. För att plats på listan ville jag ha mer än en enda höjdarprestation. Det finns många bubblare som är jättebra men som jag personligen inte har sett på topp i mer än ett framträdande. Den mest lysande av dem måste vara Elizabeth Olsen från Martha Marcy May Marlene. Jag har bara sett henne i en film så hon kunde inte kvalificera sig. Jennifer Lawrence och Ellen Page slog igenom i Winter's bone och Juno, men sedan dess har jag sett dem igen utan att bli lika lycklig. Emma Stone verkar vara en riktigt skön person och jag gillade henne i Crazy, stupid, love. Systrarna Elle och Dakota Fanning har övertygat i Super 8 och Man on fire och dem ser jag gärna mer av, speciellt när de vuxit upp lite. Rachel McAdams  är också en bubblare. Hon dyker upp lite här och där och är allmänt bra och jag väntar bara på att hon ska slå igenom på allvar.

Nu är det din tur. Använd kommentarsfältet för din klagan eller utrop av bifall.


Som tidigare tackar jag Filmitch för en kul idé. Hoppa gärna över till hans lista av sju favoritskådespelerskor. Överlappen är nästan minimal.

14 kommentarer:

 1. Bra val av både lista och innehåll måste jag säga, även om jag inte har sett tillräckligt mycket av varken Anna eller Amy för att egentligen kunna uttala mig om dem. Och visst känns Annes senaste år som en raketkarriär för henne?

  Ligger skådespelarhemligheten i smilgroparna månne? ;)

  Om jag ska utgå från samma kriterier när jag försökte komma på några skådespelare måste jag slänga in Kate Winslet, Minnie Driver, Charlize Theron och jag kan inte låta bli en av mina all time favourites: Dianne Wiest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, är det Carey Mulligan's smilgropar du tänker på? Eller ser du dem hos alla på listan? Ja, talangen kanske ligger i groparna.

   Minnie Driver är charmig, helt klart.

   Kate Winslet tycker jag är mycket bra, älskar Eternal sunshine..., men hon är också väldans kall i mina ögon, hennes personlighet alltså, inte kroppstemperaturen.

   Och så några bra namn som triggas av dina förslag:
   Charlize Theron, kanske, eller varför inte Naomi Watts istället?
   Dianne Wiest, kanske, eller varför inte Diane Keaton istället?

   Radera
  2. Jag tyckte alla de fyra sista hade mer eller mindre smilgropar, men det kanske bara var min vilda fantasi som spelade in...

   Som jag tror att jag har sagt förut: Naomi Watts är helt blank för min del, jag har ingen uppfattning whatsoever om henne. Keaton är också pålitlig men Diane har inte Diannes charm för mig.

   Kom på ett namn till förresten: Laura Linney

   Radera
  3. Brrrr, Laura Linney. Surely, you must be joking, madame?

   Naomi Watts! Måste bara dubbelkolla. Har du sett Mulholland drive, eller är du som Fiffi "okomplett" inom David Lynch-biografin?

   Radera
  4. Aha, ingen Linney-fan här alltså? Nope, Mulholland är osedd, men jag har börjat förstå att den egentligen är obligatorisk ;)

   Radera
  5. Laura Linney "an age appropriate character delivery device"
   :-D

   Radera
  6. Håller med Sofia, Laura Linney är inte alls dum (bra skådespelerska jag gillar, dock inte favorit #1 heller). Sen håller jag med Henke (så klart), du måste se Mulholland Drive ;)

   Radera
 2. Bra lista och som sagt det fanns fler tjer att välja på än killar, tyckte jag. Kendrick var en bubblare men jag har sett henne i för få filmer men om hon sköter sig har hon framtiden för sig.
  Zooey vill jag gilla men hon verkar ofta vara så frånvarande i sina roller och bortsett från 500 har detta inte funkat för mig.
  Hathaway har jag alltid haft svårt för men det kanske är mer hennes filmval än skådisen. I övrigt är det bra väl och vi tangerade på Raquel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag vet inte om det fanns fler tjejer egentligen. Men det var tydligare för mig vilka de absoluta favoriterna bland herrarna var i alla fall. Det känns som att det är ett större genomflöde av tjejer med potential än dito killar.

   Ser du Zooey som frånvarande? Intressant. Jag har aldrig sett henne så. Är det lite samma som med Owen Wilson? Han är en favorit som jag borde haft med som bubblare minst... Glömde honom.

   Hathaway är den som överraskat mig mest de senaste åren (som inte kommit från intet typ Mulligan och E Olsen).

   Radera
 3. Du har alltså fokuserat på favoriter och väldigt aktuella sådana. Jag tänker lite likadant faktiskt när det gäller att dela upp dem i olika kategorier.

  Av de du räknar upp på listan så kan jag säga så här: Ingen av dem får mig att vilja se en film bara för att de är med ;) Å andra sidan får ingen av dem mig att INTE vilja se en film där de är med så det är också bra.

  Förstår vad du menar med t.ex. Meryl Streep. Det är skillnad på att lista favoriter, de bästa och intressantast just nu. Hon tillhör helt klart de allra bästa, men precis som De Niro och Pacino tillhör de kategorin bästa och inte intressantast just nu eller för den delen favoriter (även om båda är favoriter, men inte i nya produktioner).

  Mina kvinnliga favoriter? Har nog ingen direkt favorit bland de yngre. Det är mer Naomi Watts, Jennifer Connelly och Michelle Pfeiffer som jag tycker har det lilla extra, men de har ju varit med ett tag. Skulle jag nämna en så här på rak arm av de yngre som jag tycker är spännande så är det nog Evan Rachel Wood. Gillat henne i det mesta jag sett och vill gärna se mer av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är svårt att jämföra aktiva och icke aktiva eller erfarna och nya förmågor. Men denna lista kändes som den mest intressanta att sätta ihop. Vore jättekul om du uppdaterar din lista eller hittar på nya.

   Radera
  2. Det är inte helt omöjligt att jag gör det lite längre fram. Problemet är bara att jag har lite svårt för att hitta nya förmågor jag gillar, haha. Men det ska nog gå. Får fundera på det och se om jag kan komma med något lite annorlunda nu eftersom både du och filmitch bjudit på fina listor på temat (och Fiffi verkar snart haka på).

   Radera
 4. Förlåt om jag låter lite bitching nu, men jag kan inte låta bli att notera att samtliga kvinnliga skådespelare som faller dig på läppen är unga och traditionellt snygga medan urvalskriteriet tycks ha sett något annorlunda ut när det gäller männen. Det är väl en av förklaringarna till varför äldre kvinnliga skådespelerskor har så fruktansvärt svårt att hitta roller. De faller inte den manliga publiken på läppen. Jag tror inte att det är medvetet från din sida eller illa ment på något sett. kanske är det biologiska mekanismer. Eller kanske råkade det bara bli så den här gången, slumpen alltså. Eller så är helt enkelt urvalet av äldre skådespelerskor och skådespelerskor med annorlunda utseende inte så stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så kan det vara. Eller så är det så som jag skrev i inledningen av mitt inlägg. Orättvist, eller hur!

   Radera