tisdag 8 januari 2013

Dexter - Season 7 (2012)


Den sjunde säsongen av Dexter var lite ljusare än de senaste två. Och den höll ett klart högre tempo. Inte mindre än fyra större trådar hölls igång under säsongen. Nu är kanske ett bra tillfälle att varna för spoilers i denna revy, inga stora men generella.

Fyra trådar var det. Den mest intressanta var den med Isaak Sirko (Ray Stevenson) från den ukrainska maffian. Tyvärr tog den slut lite plötsligt flera avsnitt före säsongsslutet. Jag hade gärna sett mer om Isaak.


Den andra tråden var den som startades med den gigantiska cliff hangern från avslutningen av säsong 6, dvs relationen mellan Dexter och Debra. Jag har aldrig riktigt gillat Deb och hon är fortfarande bara nästan intressant, men helt klart tråkig.

Den kändaste gästartisten var med i säsongens längsta tråd, den om Dexters nya flickvän Hannah McKay. Hon spelas av Yvonne Strahovski från tv-serien Chuck. Tråden om Dexter och Hannah böljade fram och tillbaka, men den blev aldrig så het som jag tror att det var meningen. Jag gillade Dexter mer när han var helt asocial då han var tvungen att fejka alla vanliga känslor, som han vet att normala personer känner, men som han själv aldrig haft.


Säsongens fjärde och på ett sätt mest intressanta tråd var den om den oerhört irriterande karaktären Maria LaGuerta's återupptagna Bay Harbour Butcher-utredning. Fasen vad jag ogillar henne. Säsongens sista avsnitt avslutas på ett sätt som är påtagligt likt hur första romanen om Dexter avslutas. Har seriemakarna kanske sneglat lite åt boken för att skicka en blinkning till dem som gillar att läsa om Dexter tro?

Dexter är fortfarande som ett knark. Det går inte att sluta titta och jag hålls i ett järngrepp av karaktärerna, stämningen, miljön och den svarta humorn som ändå inte helt tagit slut. Dessutom har jag en antagligen högst ovanlig fetisch - jag gillar jag det låga ljudet av den klingande fyren (eller är det en ljusboj?) som man alltid hör när Dexter är i eller nära sin lägenhet (han bor ju nere vid vattnet).

Av någon anledning har jag fått för mig att nästa säsong ska bli den sista säsongen av serien. Kan någon konfirmera eller dementera? Det kan kanske räcka med åtta säsonger kan jag tycka. I vilket fall ser jag fram emot vad de kommer hitta på med honom inför det bittra slutet. En serie som denna kan väl knappast sluta lyckligt... "och de levde lyckliga i alla sina dar..". Nej, han måste nog dö. Och antagligen liggandes i plast på ett bord någonstans. Vem kommer hålla i kniven? Debra ligger väl nära till hands skulle jag tro.

Betyg: 4/5

9 kommentarer:

 1. Ja, jäklar vad intensiv den här säsongen var. Många bollar i luften och i princip ständigt spännande. Som du skriver: ett knark!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hänger med. Vet du om nästa säsong är den sista eller ej? Och har du någon fundering över hur serien kan avslutas?

   Radera
  2. Hittade den här artikeln angående om nästa säsong är den sista: http://www.tvguide.com/News/Dexter-Season7-Spoilers-Sara-Colleton-1049195.aspx

   Urklipp: "Next year will definitely be the last year of Dexter. Absolutely."

   Angående hur det kan sluta? Hur som helst! Jag trodde jag hade några aningar inför slutet på sjuan, men de kom helt på skam.

   Radera
  3. Ok, tack. Men då får man väl börja fundera på hur serien kan tänkas ta slut!

   Vad hade du för teorier om slutet av sjuan? Kul att höra...

   Radera
 2. Nu kommer jag inte ihåg dem specifikt, men det handlade mest om hur långt Dexter var beredd att gå för att rädda sitt eget skinn. Alltså indirekt: hur mycket han var beredd att låta Debra gå igenom. Det visade sig vara bra mycket.

  SvaraRadera
 3. Såg precis klart sista avsnittet och visst Dexter levererar som alltid :)
  Många sköna karaktärer och oväntade turer. Om inte Debora får en nervsammanbrott snart undrar jag om hon inte är av samma kaliber som Dexter?
  Bra om nästa säsong är den sista man bör sluta innan folk tröttnar - många serier går på tomgång innan de nesligt får läggas ned. Efter sista säsongen borde vi göra en lista över säsongerna är du på Henke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att du följde Dexter, filmitch. Kul.

   Gärna lista, men är det så lätt att skilja på säsongerna i efterhand? Vilken var bättre osv? Första säsongen eller 1-2 var bäst i alla fall. Men jag tror att det är relativt enkelt att ranka säsongsskurkarna.

   Jovars, vid närmare eftertanke, det går nog att ranka totalintrycket också med lite efterforskning på www.tv.com etc.

   Let's do it!

   Radera
 4. Vi får påminna varandra om ett år ;)
  Följer ganska många tv-serier men skriver kanske inte så mycket om dessa, något man borde göra. Min Dexter favorit säsong var nog 4:an med Trinity. Tvåan är nog den jag gillat sämst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, säsongen med Trinity var vass.

   2:an, var det inte The Bay Harbour Butcher? Med Doakes och hon, hon som såg ut som en ödla? Varför gillade du inte den tro?

   Radera