måndag 21 januari 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

 

I am looking for someone to share in an adventure.

The Hobbit: An unexpected journey var en av de filmer jag såg mest fram emot förra året. Ok, den nådde inte de höjder av förväntning som den första Sagan om ringen-filmen nådde. Men jag var olycksbådande förväntansfull. Jag kom inte iväg på filmen förrän häromveckan då jag såg den med mina goda vänner Dani och Anla. Vi som såg den första filmen ihop elva år tidigare. Cirkeln var sluten.

Wow, vilken bra film. Jag var orolig ett tag innan filmen, det hade ju varit så mycket snack om den nya tekniken med högre frame rate som enligt rykten fick bilden att se tråkig och dokumentärlik ut. Som en brittisk diskbänksrealism från 70-talet som någon sa. Men allt det där blev som bortblåst när det underbara äventyret startade framför ögonen på oss.

Jag börjar med de tre saker jag gillade mest med filmen. Först och främst älskade jag att åter igen få spendera tid i den fantastiska sagovärlden som J. R. R. Tolkien och Peter Jackson i lika delar skapat för oss. Tack. Det var nästan som att komma hem. Helt underbart. Filmens första scener där vi fick träffa den gamle Bilbo (Ian Holm) och Frodo (Elijah Wood) var en makalös start. Båda trilogierna starar samma dag! Så bra.


För det andra tyckte jag att Martin Freeman var helt fantastisk som den unge Bilbo. Han spelade Bilbo med en briljant balans mellan humor och allvar. Ja, han var så bra att jag äntligen kunde sätta ord på en vag känsla jag haft de senaste elva åren. Nämligen att Elijah Wood är rejält träaktig i sitt porträtt av Frodo. Nej, med ett levande bevis om hur mycket bättre det kunde vara kan jag bara bli ledsen över skådespelarvalet av den yngre Baggins!

Och för det tredje tycker jag att det var ett lysande beslut att inte bygga de nya filmerna på den korta, korta boken The Hobbit! Peter Jackson använder mångt mycket mer material från Tolkiens verk till denna trilogi än bara boken Bilbo, och det är både självklart och jättebra. Jag förstår inte för en sekund de som gnäller om denna sak. Om det är bra, är det bra att det är mer. Och det är bra. Nu fick vi se scener från det Vita Rådet, vi fick se en massa kul scener med Radagast Brun och jag älskade scenerna med The Necromancer och att filmerna knyts ihop via Saurons resa mot makten.


Men allt var inte fridens liljor. Det är några saker som jag inte tyckte var lika lysande. Jag var kanske inte helt förtjust i den farsartade komiken i vissa scener. Dvärggänget framställdes ibland lite fånigt. Det blev för mycket "tjock med ful näsa"-skämt och "oj vad roligt att han ramlade"-skämt.

Efter den briljanta inledningen med Bilbo (gammal), Frodo, Gandal och Bilbo (ung), kom en tämligen lång introduktion av våra dvärgar då de en efter annan ramlade in till middag hos Bilbo, och den sekvensen var lite väl långsam och filmens klart svagaste. Trist då en svag scen så tidigt i en film kan sätta griller i huvudet på folk. Det var bra att tonen i denna film inte var lika torr som i de senare av den första trilogin, men det blev lite för mycket i vissa delar.

För det andra gillar jag fortfarande inte 3D. Vi såg filmen i 48 frames/sec men det var inget problem i sig. Ingen sjösjuka, ingen känsla av att karaktärerna flöt i luften framför bakgrunden och ingen trist dokumentär känsla i färgerna. Visningen var superschysst. Men fasen vad onödigt 3D känns. Och textningen var som vanligt suddig.


Bästa scenerna? Jag gillade givetvis scenen med Gollum, Gollum. Hans personlighetsklyvning kom fram på ett perfekt sätt. Och rent tekniskt var han ännu bättre gjord än i den gamla trilogin vilket var verkligen imponerande. Och så gillade jag Radagast som sagt. Scenerna inne i goblins-berget var väl ganska underhållande, men man slås ju av hur lika de är Moria-scenerna i första filmen. Det kan finnas fler favoritscener som döljer sig i historien ty jag har inte smält hela filmen än.

Hur står sig denna film mot de tidigare tre då? Jodå, den är där uppe. Den är självklart inte lika bra som The Fellowship of the ring som är seriens bästa film. Men jag håller denna ungefär lika bra som The two towers och The return of the king.

Jag ger The Hobbit: An unexpected journey fyra starka alvkllingor av fem möjliga.

Betyg: 4/5

11 kommentarer:

 1. Jamenvisst! Tycker farselementen stör mindre här än i LOTR eftersom det är många dvärgar att driva med istället för bara Gimli, men visst blir det lite fånigt ibland... Martin Freeman gör (nästan) hela filmen, har inga problem att tro på att han kommer att växa upp till Ian Holm. Wood är kanske inte så träig, som väldigt...lidande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att fåneriet runt Gimli också var mindre bra. Men det var kanske en svår balansgång där, för samtidigt behöver de massiva filmerna lite lättare partier också, och i bästa fall borde det varit med hjälp av äkta karaktärsdriven humor.

   Wood var kanske lidande som du säger. Jag kan bara konstatera att han ligger långt ner på listan över favoriter för mig från den första trilogin. Och han hade all chans att vara nr 1, han stod i "pole position" så att säga.

   Radera
 2. Gbrppsommfjfoonbbbjjjssschhhhh ;)

  (lite grump bara)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi. Goddamnit! Vad FEL du hade om denna film! :-D

   Radera
  2. Henke:
   Jag är glad för din skull att du tycker det. Jag unnar inte någon att ha så tråkigt i en biosalong som jag hade när jag såg den här filmen.

   Radera
  3. Tack Fiffi.

   Kanske din fantasy-kvot hade tagit slut? Jag har en gammal kompis som inte gillar fantasy. Han tycker att det är "overkligt".

   Radera
  4. Jag vet inte, jag hoppas inte den tagit slut. Fantasy kanske inte är min favoritgenre men det är heller inte något jag kategoriskt inte gillar. Jag tyckte ändå om Sagan om ringen-filmerna, kan kan inte skylla på det heller. Hobbit var helt enkelt en jävligt DÅLIG film. Tycker jag då. ;)

   Radera
  5. Nä, var bra! Därmed basta!

   :-D

   Radera
 3. Mina tankar om den här filmen kommer på torsdag. Tjuritch eller inte det är frågan. Kan dock redan här säga att jag håller med dig på en o annan punkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli mycket spännande att läsa din revy. Hoppas vi slipper Tjuritch, Filmitch! ;-)

   Radera