fredag 19 februari 2021

Greyhound (2020)

 

Jo, men jag kan gilla en bra krigsfilm lite då och då. Och jag har nu sett en sådan.

Idag ska vi prata om "Greyhound", en film med manus av Tom Hanks som också spelar huvudrollen. Jag valde filmen efter att ha insett att Hanks inträtt i en ny fas i karriären där han inte känns lika sablans tråkig längre. Filmer som "Sully", och "News of the world" har fått mig att börja gilla karln igen.

Filmen utspelas under WWII och handlar om Commander Ernest Krause, kapten på jagaren USS Keeling med kodnamnet Greyhound. Skeppet ansvarar för att skydda en konvoj mot tyska ubåtar under färden över Atlanten tidigt 1942. 

Det skeppades ofattbara mängder med soldater och material över Atlanten under kriget. Den första och sista delen av färden var mindre farlig då skeppen hade hjälp av flygövervakning. Den farliga delen av Atlanten, dit flygen inte kunde nå, kallades "the black pit". Det var där de tyska "Wolf packs" skördade många offer. 

Tyskarna sänkte cirka 3.500 fraktfartyg under The battle of the Atlantic. Det är en ofattbar siffra av antalet sjunkna skepp med över 72.000 döda på de allierades sida.

Så storyn är sannerligen väl värd att uppmärksammas. Filmen är kort och supereffektivt berättad. Efter någon minuts tillbakablick kastas vi ut på havet och där är det spännande hur man än väljer att se på kriget i övrigt. Filmen bygger på C. S. Foresters bok "The good shepherd" från 1955, en historisk fiction.

Tom Hanks dominerar filmen som är som en karaktärsstudie av den nytillträdda kaptenen. Hela filmen utspelas under drygt två dygn och vi får följa med- och motgångar. Den är otroligt spännande och ganska jobbig mentalt. The sea was angry that day, my friends.  

Det är en intressant men smal film. Den handlar endast om en överfart, man får mycket liten bakgrundstory och inget alls från efter de nått fram. Jag gillar filmens fokus, men det kräver att man som åskådare är intresserad av andra världskriget och en så smal fråga som kriget på Atlanten. Problem som kyla och saltvatten, för lite bränsle och ammunition, kommunikation mellan fartygen och amiraliteten i land, samt kryptering av fiendens kommunikation kommer i spel. Jag gillade den. 

Betyg: 3+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar