onsdag 15 juli 2020

Crimson Tide (1995)


"Crimson tide" var en de numera ganska få filmerna av Tony Scott som jag inte hade sett. Han har en egen stil som jag gillar och rent generellt sett har han en hög lägstanivå, och man får ungefär vad man förväntar sig.

Denna film måste dock vara en av hans svagaste. Jag kan gilla spännande ubåtsfilmer men det är inte en favoritgenre direkt. Man tänker direkt på "Jakten på Röd Oktober" och då ligger denna film rejält i lä.

En av filmens spänningsmoment är fajten mot den ryska ubåten men den delen blir ganska enkelspårig och bjöd inte på något extra. Dessutom gillar jag inte Gene Hackman i denna film, men när gillar man honom över huvud taget egentligen? Hans stroppiga och paragrafridande ubåtskapten var allt för enkelspårig för att tvekampen mot Denzel Washingtons XO skulle bli speciellt intressant. Denzel var stabil som vanligt. Han och Tony Scott samarbetade ofta med bra resultat.

När den allmänna nivån var lite blek som här blev själv huvudproblemet med de ryska terroristerna som fått tag på atomvapen mera i fokus. Tyvärr blev den viktiga delen av filmen, därom hela spänningen vilade, inte speciellt bra. För det första var det inte så terrorbalansen mellan supermakterna fungerade. Om någon skulle bomba terroristernas bas med atomvapen skulle det vara ryssarna själva. Som ett liknande (men ej identiskt) problem hanteras i filmen "The Rock".

Hotet från USA var hela tiden att anfalla Moskva och andra storstäder om någon skjuter atomvapen från Ryssland mot USA. Inte att amerikanarna måste bomba del av Ryssland för att stoppa dem.

Den andra delen jag inte fick ihop var att det blev en minutkamp, om inte en sekundkamp, i slutet trots att det sades att terroristerna håller på att tanka raketerna som tar "en timme". Allt mellan cirka 50 till 70 minuter skulle rimligen beskrivas som "en timme", ändå blev det superexakt i slutet av filmen, allt för en konstgjord spänning. Dessutom etableras det aldrig i filmen hur lång flygtid de amerikanska raketerna hade från ubåten till målen. Ytterligare en sak där filmen sket i detaljerna för det som hela spänningen byggde på.

Nej, tyvärr blev detta ingen favorit från Tony Scott, snarare en av hans svagaste.

Betyg: 2/5
8 kommentarer:

 1. Jag minns ungefär samma upplevelse som du verkar ha haft, en blek kopia av Hunt for... Men jag blir alltid lite osäker när den verkar vara väldigt uppskattad av vissa. Jag gillar iofs nästan alltid Gene Hackman men problemet här är ju som du säger att rollen blir för endimensionell. Tur att han har en söt jycke :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja denna har tydligen en del fans. Det är trevligt men tyvärr blev jag inte en av dem.

   Aj då, "söt jycke"! Den var ju lika äcklig som de flesta jyckar är på film, och i verkligheten. Ge mig en katt istället. De är i alla fall egna individer... ;-)

   Radera
 2. Här blev det en film vi får vara överrens om att tycka olika :D
  Gene Hackman är i mina ögon en fantastisk skådis - i stort sett räcker det att han visar sig för att jag ska nicka gillade.
  Jakten på Röd oktober finner jag vara aptråkig - har kämpat mig igenom rullen en gång.
  Näst efter True romance tycker jag detta är T.S bästa film.
  Så olika kan man tycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det får vi göra! :-D

   Jag har alltid trott att Gene Hackman är en bra skådis, eller en skådis jag gillar menar jag. Lite... "det är sedan gammalt" gällde länge. Men när jag tänker efter blir jag nästan aldrig överraskad eller imponerad av honom. Han ter sig vara samma sak hela tiden i mina ögon. Jag lumpar härmed ihop honom med andra gamla gubbar som var bra för cirka 50 år sedan men som nu mest blivit karikatyrer på sig själva. Du vet vilka de är... Pacino, Nicholson, De Niro, Hackman... ;-)

   Radera
 3. Håller med på gubblistan det är män som mer eller mindre spelar sig själva en del startade tidigt med detta (Nicholson) andra lite senare DeNiro. Gene Hackman och Robert Duvall har dock för mig alltid hållit stilen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, får kanske ge honom ett fripass en stund till då innan han klumpas ihop... :-)

   Radera
 4. "Dessutom gillar jag inte Gene Hackman i denna film, men när gillar man honom över huvud taget egentligen?"

  The Conversation? https://youtu.be/nAMAUS0mSy8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Den filmen är 46 år gammal också! Se ovan. :)

   Radera