fredag 10 juli 2020

Fast & Furious (2009)


Den fjärde filmen i serien känns lite vuxnare och snäppet mörkare än de tre tidigare. Det är också den film jag gillar mest av de vi sett hittills. Filmen är inte tung som en film som "Sicario" men den har en tydlig stämning och lite äkta känslor.

Jag gillar känslan av familj utanför familjen som börjar byggas upp. I denna film gillar jag Vin Diesel mer än Paul Walker, en 180 graderssväng jämfört med hur jag uppfattade dem i första filmen i serien. För övrigt känns detta som en ren uppföljare till ettan, som om tvåan och trean inte ens fanns.

Jag blev glad av att se Han även om han bara var med lite, lite. Jag blev överraskad av Lettys öde och undrar varför vi aldrig fick se en död kropp, "proof of death".

Men filmens största positiva överraskning var att Wonder Woman dök upp i en biroll. Jag gillar Gal Gadot! Mycket trevligt att se henne. Låt oss hoppas att hon dyker upp i fler filmer i serien, hennes intresse för Dom antyder en sådan möjlig fortsättning.

Jag och Joel pratar om filmen i "Tolfte rapporten från apokalypsen" (Shinypodden), och precis som Joel gillade jag kvalificeringsracet i början av filmen. Det är den biljakten där Brian har en gps-röst som säger hur långt från målet han är hela tiden. Och där han ber bilen om ursäkt för att han kör ner för en rappa så att trävirket flyger.

Scenerna med racing i tunneln på gränsen mellan Mexiko och USA var jag dock inte så förtjust i. Det såg lite fejk ut.

Allt som allt en stabil underhållningsfilm med lite mer allvar i tonaliteten. Kul med sista scenen där man får en antydan om att "familjen" kommer frita Dom från fångtransporten. Gör att man blir sugen på att se femman!

Betyg: 3+/5

Dom arg

Brian

Han

Lustgasen

Uppenbarligen en skurk

Wonderful

Fortsättning följer?


8 kommentarer:

 1. Mörkare, absolut, men jag vill minnas att jag inte tyckte det kompenserade för lite halvdant manusskrivande. Jag blev helt enkelt inte så engagerad som jag hade varit i första filmen. Ibland är ju den enkla det bästa men det är såklart svårt att göra mer än en gång :) Men kul att Vin höjdes lite i dina ögon. Absolut inte lika mycket självdistans och skådisskillz som Dwayne Johnson men han har ändå något, kan jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart att Vin gav mer karisma här och det var välkommet. Men ack vad jag längtar till att Dwayne Johnson kommer med. Jag har blivit helt såld på honom. Han är så skön att det nästan kvittar vilken film det än är, jag blir underhållen oavsett. Mysig känsla. :-D

   Radera
 2. Jag är nog mer inne på Joels linje här tror jag. Fast det gäller filmen i sig, inte hur den exempelvis står sig i jämförelse med Tokyo Drift. ;)

  Jag såg ju filmen innan Gadot var Wonder Woman men jag ser att jag i min text noterar att hon var en badass. Det är tydligt att hon alltid haft det där lilla extra.

  https://jojjenito.com/2013/08/15/fast-furious/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ju en risk att jag övervärderar den pga av att det är en återkomst till huvudspåret efter två udda stickspår. Vet inte om risken är så stor att jag skulle se om dessa filmer, men i så fall skulle kanske min bild av filmen förändras.

   Måste varit kul att ha sett Gal Gadot i något annat före Wonder Woman! :-)

   Radera
 3. Snopet att du inte är en gamer, för du borde gilla Need for Speed o.d. om du gillar estetiken och känslan i den där racing-scenen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag försöker, men misslyckas uppenbarligen, att säga att jag INTE gillar racing- eller biljaktsscener speciellt mycket, så tror nog inte att det skulle vara spelet för mig. Mer troligt att jag skulle gilla The last of us som Joel tipsade om.

   Joel lyfte den första racingscenen och jag håller med honom om att den var bättre än cgi-racen i tunnlarna då de inte ens såg realistiska ut. Dessutom var gps-rösten som sa att Brian kom längre och längre från målet en liten humoristisk krydda som jag uppskattade.

   Radera
 4. Blandar ihop filmerna lite men minns att jag fann film 4,5,6 vara helt ok actionunderhållning. Däremot så fort de försöker vara allvarliga och snack om familjen är/blir pinsamt då skådisarna (och kanske även manusförfattarna) inte har den kompetensen att förmedla allt för komplexa känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att skådisarna passar in i denna typ av actionunderhållning. Men håller med om att de flesta av dem, inklusive Vin Diesel, inte klarar de mest dramatiska scenerna alltid. Personligen gillar jag mer lojaliteten där "familje"-banden bevisas, än exposition i form av dialog där de säger att de är en familj, där håller jag med om att det är svagare. :-)

   Radera