fredag 3 juli 2020

The Fast and the Furious (2001)


Så var det dags att ta sig an "Fast and the Furious"-serien. Riva av plåstret som Carl kommenterade. Är det skämskudde på att inte har sett denna filmserie? Eller är det tvärt om? Eller är det kanske till och med skämskudde på att gilla den? Det finns säkert många svar på de frågorna. Det är sommar och jag kände att det kunde passa perfekt för dessa filmer.

Första filmen är extremt lik Kathryn Bigelows "Point break" från 1991, som en mer högoktanig men blekare kopia. Men det finns ändock en hel del underhållningsvärde i denna. 

Den stora överraskningen för mig var hur stark Paul Walker var. Jag tycker han bär filmen på sina skådespelaraxlar. Vin Diesel var en besvikelse. Hans karaktär Dom är skriven som en magnetisk och karismatisk person men jag kände inte det från Dom till den grad som filmens handling och dialog indikerade.

Detta är en machovärld med fokus på "street racing"-gäng. Filmen beskriver en kultur som jag är mycket främmande för, jag skulle knappast sätta foten i den miljön personligen, men det kan fortfarande vara kul eller spännande att titta in i den en liten stund. Filmens miljö är allt annat än jämlik mellan könen, vilket man kräver av filmer anno 2020. Filmen har två notabla kvinnliga karaktärer spelade av Michelle Rodriguez och Jordan Brewster. De skötte sig bra i rollerna. Tuffa tjejer. De var inte med i filmen endast som kuttersmycken som skulle erbjuda "tits and ass", något som enligt utsago förekommer i senare filmer. Ser fram emot detta.

Musiken är inte min favorit direkt. Det är hippety-hopp vilket låter tämligen lika i mina stofiliga öron. 

Överlag var filmen mer nedtonad och dramatiskt orienterad än vad jag förväntade mig. Det är numera etablerat att de fyra första filmerna kan klumpas i en hög med inbördes liknande fokus på racing, medan femman och senare klumpas i en hög bestående av bombastisk action likt den Mission:Impossible-serien utvecklats till. Det låter bra och jag ser fram emot dem.

Men jag är också sugen att se vidare på film nummer två, vilket antagligen är det bästa betyget jag kan ge denna film.

Betyg: 3/5

Lyssna på podden "Tionde rapporten från apokalypsen" där jag och Joel är inbjudna att prata om filmen.


8 kommentarer:

 1. Huh, jag kanske måste se om eländet -- jag har inte alls den minnesbild av Paul Walker som du nämner :)

  SvaraRadera
 2. Har sett merparten av rullarna och de blir bättre allt eftersom. Har dock ej skrivit om alla men den första rullen skrev jag om iaf. Kan tillägga att Jordana Brewster är makalöst dålig skådis troligen sämre än Walker
  https://filmitch.wordpress.com/2011/07/25/the-fast-and-the-furious-2001-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Inte nådig kritik. LOL

   Jag gillade Paul Walker i denna film! Han är cool.

   Men...

   Nu har jag dock sett tvåan och... hmm... jag får nog omvärdera honom lite. ;-)

   Ny text på måndag!

   Hoppar över och kollar in vad du skriver.

   Radera
 3. Jag kunde inte motstå frestelsen att hänga med och se om serien. Jag hade glömt hur otroligt dåligt klippt den här första filmen är. Personer och fordon hoppar runt nästan hela tiden när de klipper mellan olika vinklar. Väldigt amatörmässigt. Däremot blev jag imponerad av adrenalinnivån.

  Vad gäller skådespeleriet tänker jag att det är lite som Buffy. Tekniskt sätt dåligt skådespeleri rakt igenom, men de sätter ett par nyckelscener som gör att man blir investerad i karaktärer och relationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade som sagt låga förväntningar på F&F vilket var bra. Så jag kunde bli positivt överraskad. Det är en genre-film och jag ställer inte samma krav på den som vissa andra mer seriösa filmer. Av en film som denna vill jag bli underhållen och då måste man bara hänga med "on the ride" så att säga. Med det sagt måste det såklart ändå vara bra gjort. Lovar att det blir annat ljud i skällan när vi pratar om andra filmen i serien! ;-)

   Vi ser uppenbarligen olika på Buffy.

   Radera
 4. Den stora överraskningen för mig är att du tyckte Paul Walker var stark. ;) Själv tyckte jag han var stelheten personifierad. Däremot hamnar vi på samma betyg vad gäller själva filmen. Den överraskade positivt. Å andra sidan hade jag låga förväntningar.

  https://jojjenito.com/2013/08/12/the-fast-and-the-furious/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låga förväntningar hade vi gemensamt. Perfekt förutsättningar. :-)

   Ja jag är ganska ensam om att ha gillat PW i denna film. Tyckte ffa att han var starkare än Vin Diesel, men det är ju kanske inte så himla svårt iofs... LOL. Jaja, allt det där kommer ändras när du läser om andra filmen... :-D

   Hoppar över till din text.

   Radera