onsdag 8 juli 2020

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)


Tredje filmen i serien, "Tokyo drift", har en helt annan känsla än de tidigare två. Filmen genomsyras av känslan av Tokyo som jag finner stämma väl överens med känslan av Tokyo irl. Den stora överraskningen är dock att Paul Walker inte är med i filmen. Vi får en helt ny huvudperson Sean spelad av den för mig okända Lucas Black. Tyvärr känner jag inte speciellt mycket för honom.

Däremot gillar jag Han (Sung Kang) som dominerar filmen med karisma och en tyst beslutsamhet. Hans öde i filmen var en chock.

Jag och Joel diskuterar filmens förtjänster i "Elfte rapporten från apokalypsen". Vi jämför den med "Karate kid 2" och jag lyfter likheterna med "Black rain" avseende känsla och miljö samt med "Rocky"-filmerna med liknande underdog arc, träningsmontage och bejublad vinst i slutet.

Här handlar det dock inte om boxning utan att drifta med bilar dvs sladda på ett kontrollerat och vackert sätt. Scenerna från garaget i inledningen var inte speciellt häftiga men tekniken (drifting) kom till sin rätta i biljakter "på stan" och framför allt i serpentinvägarna upp och ner för ett berg. Vissa scener var såpass häftiga att till och med jag kunde njuta av dem. Rent generellt sett är jag inte såld på biljakter för sakens skull. Jag vill gärna se att det för handling eller karaktärsutvecklingen framåt, alternativt är bad ass stunts a la "Fury Road".

En lustig detalj som jag utvecklar lite i podden är att Seans släpiga sydstatsdialekt påminner mig om Peyton Manning...

Denna film var ett stort steg upp jämför tvåan. De coola miljöerna i Tokyo adderade en hel del ambience för mig.

Slutscenen var bad ass och den öppnade upp en större värld för denna serie. Den adderade ett spänningselement på samma sätt som "post credit"-scenerna i MCU som gör att jag nu är väldigt pepp på att se vidare på serien. Jag vill ge den en trea.

Betyg: 3/5


Tokyo

Peyton Manning?

Drifting down a mountain

Han

"Joel moment"

"Peter" in Buffy Season 7 Episode 4


8 kommentarer:

 1. Haha, jag läser igenom min recension och jag är inte nådig. Inget funkade i princip (förutom rollfiguren Han). Jag håller med om det du lyfter som dåligt (Lucas Black) och håller inte med om det du lyfter som bra (om man hårdrar det). 1/5!

  https://jojjenito.com/2013/08/14/the-fast-and-the-furious-tokyo-drift/

  Jag känner det där med att en film lyfts om man själv varit i de miljöer som filmen utspelar sig. För mig gäller det exempelvis Mexico City, som i Man on Fire.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå att om man drar bort vissa saker jag gillar att det inte blir så mycket kvar att hänga upp det på.

   Har aldrig varit i Mexico City. Låter farligt! Som i Man on fire...

   Radera
 2. Då gör vi ett nytt försök... :)

  Jag är ju inte lika svag som du för Extended Universe-vinkeln och utan att veta att de skulle komma fler filmer gjorde Vins lilla slutscen exakt noll för min del. Kändes mest bara konstig och påklistrad för att motivera en dåligt underbyggd To be continued...-känsla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar konceptet med "extended universe", men det måste göras bra såklart. DCEU är jag inte lika förtjust i tex. Dessutom kan jag aldrig veta hur jag skulle uppfattat dessa filmer om jag såg dem när de var nya. Men jag undrar ändå om du inte anade eller gissade att det skulle komma uppföljare efter Doms lilla scen i slutet? Måste väl ändå varit det första man tänkte på?

   Sorry för problem med kommenterandet!

   Radera
  2. Vad jag minns så reagerade jag inför Doms scen ungefär som i Back To the Future II -- alltså ett alldeles för billigt trick. Men det är klart att det inte var någon större tvekan om att den skulle tolkas som ett löfta om att mer var på väg

   Radera
  3. Hehe, en "Back to the future II" referens! Härligt. Jag kommer inte ens ihåg vad som hände i den. Man måste vara up to date med sin popkulturella referenser! ;-)

   Radera
  4. Här gäller det att hänga med, vettu :)

   Radera